Arkiv for January, 2011

X

Er det ikke litt oppskrytt å være kreativ? Eller kanskje det er så viktig som alle skal ha det til? Det kan jo virke som om noen er født kreative, mens det kan virke som om andre virkelig jobber for å forløse ideene sine og sette de ut i verden.

David Lynch har blitt utpekt som en av vår tids mest kreative filmskapere og regissører, og i denne ukens Trygdekontor-sending har Thomas Seltzer intervjuet den anerkjente filmskaperen. Dette er mannen som skapt episke scener som dette, og har levert episke replikker som dette.

Han regnes som en av de mest originale og innflytelsesrike regissørene i moderne filmhistorie, og har bidratt med regi på filmer som Mulholland Drive, Blue Velvet, og Lost Highway, for ikke å glemme kultserien Twin Peaks.

Last ned podkasten her!

David Lynch var nylig i Norge på for å holde foredrag, og for å snakke med kunnskapminister Kristin Halvorsen om å teste ut meditasjonsteknikker i norske skoler og fengsler.

Dette er jo en utrolig kreativ fyr, og man kan jo spørre seg hvor en mann som David Lynch får kreativiteten sin fra? Lynch er opptatt av positiv energi, og hvordan man kan bruke positiv energi for skape noe. Rett og slett: Hvordan får man mest mulig ut av kreativiteten sin?

David Lynch var i Norge og snakket om bruken av meditasjon i Norske skoler og fengsler. (Foto: Erik Johansen/Scanpix )

David Lynch var i Norge og snakket om bruken av meditasjon i Norske skoler og fengsler. (Foto: Erik Johansen/Scanpix )

Hør intervjuet med David Lynch her:
[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2011/01/David-Lynch-trygdekontoret.mp3|titles=David Lynch – Trygdekontoret]

Thomas Seltzer var en av de få som fikk møte Lynch. Her kan du se hva han spurte ham om:

– Mange assosierer arbeidet ditt med noe mørkt og kanskje til og med noe truende. Er det ikke et paradoks at du bruker positiv energi til å skape karakterer som Frank Booth i Blue Velvet?

– Det kan jo virke slik, men jeg tror alle historier har elementer av lidelse i seg. Det gode og det onde, liv og død. Det har med kontraster å gjøre, og jeg tror alle gode historier må ha kontraster. Den som dette kommer fra trenger jo ikke å lide for at han skal vise lidelse i historiene sine, sier Lynch.

Lide for kunsten

Og heldigvis for det. For hva slags verden hadde dette vært om kunstnere var like gærne, morderiske, utspekulerte og forøvrig jævlige som de karakterene de skapte i sine universer? Jeg tror hverken Karin Fossum eller Jo Nesbø er pedofile massemordere selv om personer med slike karaktertrekk dukker opp i bøkene deres.

David Lynch ser jo ut virkelig ut som en trivelig mann som (såvidt vi kan se) ikke besitter noen av egenskapene han gir de gærneste karakterene sine. Men man kan jo begynne å lure når man ser filmer som Inland Empire, for eksempel.


(Beklager fransk teksting)

Hardt arbeid

Hva skal man så gjøre for å bli kreativ? Noen er kanskje født kreative, men andre mener at man virkelig må jobbe hardt for å sparke i gang kreativiteten. Petter Schervjen var en av gjestene i ukas Trygdekontor-sending og er kjent som både programleder og forfatter. Han mener at man må jobbe for kreativiteten.

– Jeg vet at det er forsket på at kreativitet innebærer hard arbeid, altså slit, i det at man må ofre mye, man kan ikke bare sitte på en stol og være kreativ, sier Petter.

Hør hva Trygdekontoret mener om hva som må til for at kreativiteten må blomstre:
[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2011/01/Ha-det-vondt-for-å-være-kreativ-trygd.mp3|titles=Kreativitet er vondt]

Ja, for man må faktisk jobbe hardt for kreativitet og suksess. Den amerikanske journalisten Malcolm Gladwell har skrevet en boken “Outliers” som blant annet forklarer 10.000-timers regelen. Hvis du skal bli flink til noe, må du øve eller jobbe i 10.000 timer.

Den beste kreativiteten springer ut fra 10.000 timer med øving. The Beatles og Bill Gates trekker frem som eksempler der kreativiteten kommer fra hardt arbeid. (Foto: Scanpix/Ap file)

Den beste kreativiteten springer ut fra 10.000 timer med øving. The Beatles og Bill Gates trekker frem som eksempler der kreativiteten kommer fra hardt arbeid. (Foto: Scanpix/Ap file)

Han trekker frem eksempler som for eksempel Bill Gates, som fiklet med datamaskiner allerede som barn, og The Beatles som spilte samme sett sanger i en strippeklubb i Hamburg åtte timer om dagen over en lang periode før de slo gjennom i USA.

Se Malcolm Gladwell snakke om 10.000-timers regelen, og hvorfor den er en så viktig forutsetning for å få det meste ut av kreativiteten sin.

Uggent

Hva tenker vi egentlig når vi hører ordet kreativ? Reklamebransje? Kunstnere? Vil du høre hva Trygdekontoret tror? Klikk under for å høre.

[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2011/01/Nyskapende-kreativitet.mp3|titles=Definere kreativitet]

Men nå går vi fra de som bare ser kreative ut til noen som faktisk er kreative. Torgny, en av gjestene i ukas Trygdekontor, vant nylig pris for Skandinavias beste musikkvideo med videoen til The Only Game, regissert av Emil Trier. Videoen viser det som kulturfiffen kaller for den eksotiske kulturen i bygdenorge. For alle som har stukket nesa utenfor ring 3 er dette strengt tatt hverdagsliv.

Kunst eller hverdagsliv: Kul er den jo uansett, men er den kreativ? Torgny selv mener at folka i musikkvideoen skal ha all æren for videoen, for de er de virkelige kreative.

Les også: Skandinavias beste?

Enklere å vise kreativitet

Mellom Youtube, bloggere, hjemmesider, og myspace ser vi hvordan folks kreativitet lettere kan spres til allmennheten. Et av temaet i Trygdekontoret denne uken akkurat var hvorvidt internett har demokratisert muligheten til å vise kreativitet.

– Produksjonsmidlene har jo blitt demokratisert. Mange platestudio har jo gått dukken fordi man kan lage ting hjemme, man kan publisere som man vil, så vi trenger ikke forlag lengre, sier Thomas Seltzer.

Platesalget går dårligere enn noensinne, og filmselskapene ber stille bønner for at folk ikke skal slutte å gå på kino. Men samtidig som internett dreper enkelte ting, gir det liv til mange andre. Hvor hadde vel Justin Bieber vært i dag uten Youtube? For ikke å snakke om han stakkars hjemløse mannen med den flotte radiostemmen. Hva med Lasse Gjertsen som fikk 25 millioner views på videoen “Human Beatbox” i Youtubes spede barndom?

Petter Scherven på sin side, mener fortsatt at erfaring er viktigste på tross av alle mulighetene man nå har.

– Jeg mener det har også noe med erfaring å gjøre. Det er noe med håndverk og kunnskap som gjør at du forløser de største ideene, og selv om man har flere midler må man fortsatt ha noe å komme med, sier Petter.

Hva tror dere? Hvor kommer kreativitet fra, og hvem er de mest kreative folka?

Vil du ha mer av Trygdekontoret? Last ned podkasten her!

Les mer

Hvem er det som egentlig styrer verden? Blir vi nedopet for å sløve fatteevnen for alt som foregår rundt oss, og er vaksinering av barn bare et ledd i en plan om å rydde ut menneskene? Trygdekontoret har tatt for seg konspirasjonsteorier.

Last ned hele sendingen om Konspirasjonsteoriene her

– En konspirasjon er at to eller flere mennesker rotter seg sammen i hemmelighet og planlegger og utfører noe som går ut over andre, sier professor og historiker Øystein Sørensen, som var én av Trygdekontorets konspirasjonseksperter denne sendingen.

Thomas Seltzer hadde også besøk av Marius Tobiassen, også kjent som “DJ Ribz”, men som også er over gjennomsnittet interessert i konspirasjonsteorier.

Sammen diskuterte de flere av de største konspirasjonsteoriene som handler om alt fra hvem som drepte Kennedy, til såkalte “chemtrails“, og til de mange mytene om Illuminatus-ordenen.

Øgler og mektige folk

En av sprøeste konspirasjonsteoriene er kanskje reptilianer-teorien, som går ut på at det sitter utenomjordiske skapninger i store maktposisjoner i verden, hvor blant annet dronning Elisabeth skal være sjefs-reptilen. Disse skapningene som kan skape seg om til mennesker, og venter ifølge de “troende” bare på det rette øyeblikket å slå til.

Hør hva Øystein, Thomas, og Marius konkluderer med om reptilianer-teorien i Trygdekontoret:

[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2011/01/ogler-og-slanger-trygdekontore.mp3|titles=Reptilianerne]

David Iche er en kar som går god for teorien om reptilene. Han har stålkontroll på konspirasjonsteoriene sine, og de har han mange av. Han mener det er hans jobb å “expose the dreamworld we belive to be real” som det står på nettsiden hans, og han har teorier om det aller meste fra politikk, til helse, illuminati og ufoer.

I videoen under snakker han blant annet om hvordan vi mennesker blir styrt i dag, og blant annet hvordan vaksinering av barn bare er et ledd i stor utryddelsesplan.

Tv-serien V gjør underholdning av konspirasjonsteorien om at reptilianere er blant oss.

Gassingen av folket

En annen stor konspirasjonsteori handler om såkalte “chemtrails”. Den går ut på at mennesker blir sprayet med kjemiske gasser for å kontrollere befolkningen gjennom svekking av immunforsvaret og spredning av virus, kjemiske stoffer og annet snacks for å ta knekken på folk. Det foregår visstnok i stor grad i Norge også, og ifølge Nyhetsspeilet.no kommer disse utslippene fra “NATO etter ordre fra høyere ikke demokratisk hold” og med “stilltiende samtykke fra Norges regjering, øvrige politikerstand og musestille media”. Ikke nå lengre nei!

Hør hva Thomas, Øystein og Marius tror om Chemtrails[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2011/01/skyer-konspirasjon.mp3|titles=Chemtrails]

Skjermdump fra Nyhetsspeilet.no

Skjermdump fra Nyhetsspeilet.no

De virkelige sjefene

En av de aller største teoriene om maktfordelingen i verden er mytene rundt Illuminatusordenen. De skal visstnok stå bak den franske revolusjonen, første og andre verdenskrig, og så og si alle historiske begivenheter av betydning. Vietnamkrigen, drapet på John F. Kennedy, 11 september-angrepene, kommunismen, sionismen, AIDS, FN. Bring it on. Illuminatusordenen står bak ALT.

– Ifølge den vanligste teorien stod de bak den franske revolusjonen, bare under litt forskjellige navn. Noen vil ha det til at man kan følge dem tilbake til gamle Egypt, noen vil ha dem tilbake til Atlantis, og noen mener de stammer fra andre planeter, sier historiker Øystein.

[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2011/01/illuminati-trygdekontoret.mp3|titles=Illuminatus]

Regissør og skuespillere i filmen Angels and demons snakker om Illuminati.

Teoriene om Illuminati-gutta og ikke minst frimurerne fikk en stor oppblomstring da Dan Browns Da Vinci koden hadde sin farsott over hele verden.

Den tok i hovedsak for seg Sionordenen og satte en rekke spørsmålstegn ved bibelhistorien og ikke minst Leonardo Da Vincis plass i historien. Boka Engler og demoner tar for seg Illuminati-ordenen, og deres hevn på den katolske kirke. Alt dette krydret med symboler, gåter, og koder som må knekkes av hovedkarakteren Robert Langdon. Med ett ble konspirasjoner massiv populærkultur.

Det er nok av konspirasjonsteorier som handler om hemmelige organisasjoner. History Channel har tatt for seg noen av dem i dette klippet.

Finnes konspirasjoner?

Både Øystein, Marius og Thomas ble til slutt enige om at det faktisk er mange konspirasjonsteorier der ute som faktisk stemmer, men at de nødvendigvis ikke dreier seg om å ta over verden.

– De virkelige konspirasjonsteoriene er kanskje ikke så store, og de dreier seg om andre ting enn å styre hele verden. Det er mer kapitalister som rotter seg sammen, om statskupp, eller om attentater eller om andre trivielle ting.

Gutta mener at mordet på John F. Kennedy uten tvil var er resultat av at “noen hadde snakka sammen”,

– Et par uker før han ble drept sa han at det var en organisasjon i skyggen av staten i USA som trekker i spakene, og det ville han få slutt på, så han ville legge ned The Federal Reserve og stoppe Vietnamkrigen, opplyser Marius.

Dette skulle tydeligvis få fatale følger for presidenten, som ble drept i 1963 i Dallas. Warren-kommisjonen fastslo at det Lee Harwey Oswald sto bak drapet, men mange har stilt seg tvilende til dette i ettertid. Forskjellige teorier går blant annet ut på at CIA spilte en viktig rolle i drapet på JFK.

Det er fortsatt mange teorier om hvem som drepte John F. Kennedy, her sammen med kona Jacqueline. (Foto: AP Photo file)

Det er fortsatt mange teorier om hvem som drepte John F. Kennedy, her sammen med kona Jacqueline. (Foto: AP Photo file)

Historiker Øystein kaster seg på, men mener at det ifølge flere teorier kunne være langt flere som stod bak drapet på presidenten.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det bare skulle være CIA som drepte presidenten. Hvis man ser på teorien i Oliver Stones JFK, så er det ikke bare CIA, men det er også ledelsen i FBI, Lyndon B Johnson, Pentagon, mafiaen, og hele politiet i Dallas som står bak drapet.

Hør hele sendingen om konspirasjonsteoriene i Trygdekontorets Podkast
Last ned til Itunes
Last ned via RSS

Les mer

Er kjendiser guder?

Av , 3. January 2011. Postet i Ukategorisert
X

Ukas Trygdekontor tok for seg de folka som ALLTID har vært interessante – kjendiser. Ukas gjester var en bukett av folk med ulike tilnærminger til disse dyrene, nemlig Camilla Bjørn, nyhetsleder for rampelys i VG, Alfa-redaktør Magnus Rønningen, og tegneserieskaper Christopher Nielsen.

Sjekk ut de tidligere sendingene
1. Homo vs Lesbe – Else Kåss Furuseth, Per Sundnes og Mia Hundvin.
2. Politi VS Kjeltring – Johnny Brenna, “Petter R”, Nicolai Lillin.
3. Motespesial – Lars Fredrik Svendsen, Fam Irvoll, Baron Von Bulldog.
4. Mann VS Kvinne – Janni Winterbauer, Aslak Nore, og Elisabeth Skarsbø Moen
5. Tutti frutti-spesial – Anne-Kat Hærland, Odd Magnus Williamsson.
6. Fortid VS Fremtid – Hans Petter Sjølie, Lilli Bendriss og Andreas Falkenberg

Ukas Trygdekontor

Både Magnus, Camilla og Christopher burde ha god nok peiling på denne typen folk som vi i all seriøsitet interesserer oss stort for, selv om vi ikke lengre husker hva de ble kjent for.

Camilla Bjørn ble først kjent gjennom serien “Fete Typer” etter noe luftig info om hva konseptet egentlig var, mens Magnus tente lunta i den norske uskyldige folkesjela etter intervjuet i bladet hans Alfa, med norske soldater som syntes krig var bedre enn sex. Utnevnt tegneseriegeni Christopher Nielsen er i grunnen mest bitter fordi han aldri har fått komme inn i den klamme kjendis-varmen.

Magnus Rønningen, Christopher Nielsen og Camilla Bjørn. (Foto: Privat/Scanpix)

Magnus Rønningen, Christopher Nielsen og Camilla Bjørn. (Foto: Privat/Scanpix)

– Jeg er jævla sur for at jeg aldri har kommet dit. Jeg har faktisk spurt Se og Hør flere ganger, og i forbindelse med et teaterstykke ville de ha billetter. Det fikk de ikke, men jeg gav dem muligheten til å komme på en “hjemme hos reportasje”, hvorpå de snøftet, sier Christopher.

Å være Gud

Intet Trygdekontor uten Trygdebeistet, som denne gangen serverte sine klare oppfatninger om kjendiseriet i dagens Norge.

Det å være kjendis er det nærmeste man kommer å være gud.

– Jeg tror ikke noen norske kjendiser er guder, men i utlandet hvor det er lang avstand mellom kjendisene og vanlige folk er det kanskje det, sier Magnus.

– Det er jo ikke noe vanskelig å treffe på dem, det kan føles som om det er stor avstand, men det er det ikke. Det har aldri vært flere kjendiser enn det er nå, sier Christoffer.

– Kjendiser har ofte to sett venner. De som de drar fram i lyset, og de menneskene som dyrker dem og er JA-mennesker, sier Camilla.

Kan man gå fra å være kjendis til å være “ukjendis?”, spør Thomas.

Og ja, det kan man.

Ukjendis

Man kan jo nemlig bli fortere glemt enn tida det tok å bli kjent. Camilla mener det ikke er vanskelig å forandre statusen sin til “ukjendis” En av metodene er gjennom sosiale medier.

– Jeg mener sosiale medier for enkelte er veldig destruktivt fordi de avmystifiserer mennesker du tror er kule, også blir du så flau når du ser dem fordi de har sånn 42 album på Facebook med pinlige bilder. Jeg ser jo veldig annerledes nå på Maria Mena etter jeg begynte å følge henne på Twitter, sier Camilla.

Ja, for hvor har det blitt av mystikken? Det er en grunn til at alle digger Johnny Depp, og kanskje er det fordi vi ikke vet hva han spiser til middag, eller hvilken farge det er på det nye sengetøyet hans. Vi trenger ikke vite alt. Vi VIL ikke vite alt. Kanskje vil vi bare vite det vi egentlig ikke burde få greie på?

Likevel fortsetter vi å elske kjendisene, men de som kanskje er aller viktigst er at kjendisene elsker hverandre. Hør hva Camilla, Magnus og Christopher mener om norske kjendisers nettverksbygging.

[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2011/01/speidertropp-kjendiser-trygdekontoret.mp3|titles=Kjendisenes speidertropp]
Virkelighetens styggedom

I andre timen av dette forskrudde radioprogrammet handlet det i stor grad om realitykjendiser. For den stygge avsmaken som ordet “kjendis” har, stammer vel fra realitykjendisene?

Det er jo ingen kjendiser som er mer avskyelige enn dem. De har jo ingen talenter eller spesielle egenskaper som har gjort at de fortjener å skinne i offentligheten. De er jo bare seg sjøl. Ofte 110%, som de liker å påpeke.

Husker dere? Annemona og Ramsey var noen av de første realitykjendisene i Norge. De giftet seg etter å ha blitt sammen i Big Brother-huset i 2001 (Foto: TvNorge/SCANPIX)

Husker dere? Annemona og Ramsey var noen av de første realitykjendisene i Norge. De giftet seg etter å ha blitt sammen i Big Brother-huset i 2001 (Foto: TvNorge/SCANPIX)

De har det ikke alltid like greit disse nyutsprungne blomstene i kjendisverdenen, og Trygdebeistet kommer med følgende påstand: De som hater realitykjendiser mest er de andre kjendisene.

– Grunnen til at andre kjendiser hater realitykjendiser er at de vanner jo ut kjendisbegrepet, de blir også assosiert med de fordi de også er kjendiser slik at de kjemper om samme beinet, sier Magnus.

– Også mener de at realitykjendisene får altfor mye plass, det er så mye klaging. I tillegg har realityprofilene i ti år pusha på de eksponeringskriteriene som gjør at DE også må gi litt mer, sier Camilla.

– Er ikke realitykjendisene litt sånn demokratisering av det å være kjendis, sier Thomas?

– De som var kjendiser når de kun fantes NRK, de fikk jo en helt annen eksponering, og de var jo mye mindre tilgjengelige, sier Magnus.

– Jeg husker jo sjøl når vi så Pål Bang Hansen på kiosken, vi snakka jo om det i ei uke etterpå, sier Thomas.

Kjendis-dulling

For det er vel ingen tvil om at reality-tv har sådd frøene til en personlighetsetende plante som er vakker på utsida, men som kanskje egentlig er fylt med dritt og sykelige behov for oppmerksomhet. Men de får jo også denne oppmerksomheten fra et sted, og den kommer fra den alltid lydige medieverdenen.

Gir media kjendisene et falskt selvbilde? Hør Trygdekontorets debatt her:
[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2011/01/dulling-kjendiser.mp3|titles=Duller vi for mye med kjendisene?]

For oss som ikke alltid klarer å henge med på alle kjendisene finnes det heldigvis en løsning: God kveld Norge har nemlig vært så snille og ordna en rangering av alle kjendisene i Norge. Og da mener vi ALLE. Rangert etter bokstaver.

Bare se: Badass korrupsjonskonstabel fru Eva Joly må se seg slått av Karin Jonassen, hvem nå i guds navn det er.

(Skjermdump fra godkveldnorge.no)

(Skjermdump fra godkveldnorge.no)Se kjendisen falle

Fra Trygdebeistets siklende kjeft kom også påstanden om at folke elsker å se kjendiser lyve. For man vil jo se helten falle?, påpekte Thomas.

– Jeg er jo forferdelig misunnelig, så det å se en kjent person gå på trynet er det beste jeg veit, sier Christopher.

Og det er tydeligvis mange som godter seg i klubben sammen med Christopher. Hvordan vet vi ellers hvordan mugshotene til både Paris Hilton, Charlie Sheen og Lindsay Lohan ser ut? Vi har jo alle fått med oss at Elvis daua på dass, at MJ ikke var skrudd sammen helt som oss andre, og de aller fleste håpa vel at Lady Gaga var shemale.

– Ingen vil ha en kontinuerlig suksesshistorie, sier Camilla. Den ultimative status i samfunnet er jo hvis du går gjennom noe fælt, også kommer du deg et sted. Man skal gjøre seg fortjent til ting, og du er ikke spennende nok hvis du ikke har levd litt, sier Camilla.

For å avslutte ukes Trygdekontor, er det vel ingenting som passer bedre enn sitatet som Thomas trakk frem under sendingen. Det kommer fra en særs slem biografi skrevet om John Lennon, og regla går som følgende:

– Berømmelse forandrer ikke et menneske, men fungerer som et sannhetsserum som avslører et menneskets sanne ansikt.

Les mer