Arkiv for February, 2011

I november i fjor publiserte dagbladet.no en artikkel om Norges nye kulturelite som blant annet bestod av Harald Eia, Fredrik Skavlan og Trygdekontorets Thomas Seltzer.

Trygdekontorets siste sending dreide seg på mange måter om akkurat denne artikkelen, hvor flere av de involverte i den nye kultureliten var på plass.

Last ned Trygdekontoret på podkast

Maktelite eller vennegjeng

Det kan virke som om den nye kultureliten har et avslappet forhold til stemplingen som nettverksbyggere og mannfolka som “vet å dytte hverandre opp og fram i norsk kulturliv”. Likevel vil Fredrik Skavlan få klarhet i dette.

– Det som er den store misforståelsen her er at man ser på det som kanskje er et vennskap som nettverk, og et nettverk er med en gang mer suspekt, sier Fredrik Skavlan.

Fredrik Skavlan,forlagsredaktør Aslak Nore, Sigrid Bonde Tusvik, mannebladredaktør Magnus S Rønningen, og samfunnsgeograf Karl Fredrik Tangen var gjester under Trygdekontorets siste sending på søndag. Her ble temaet “makt” ble diskutert av de som visstnok skal besitte mye av den kulturelle makta i underholdnings-norge.

Dette er i følge Dagbladet den nye kultureliten: (Faksimile fra Dagbladet.no)

Dette er i følge Dagbladet den nye kultureliten: (Faksimile fra Dagbladet.no)

Kjenner Skavlan “alle”?

Noen trakk kanskje på skuldrene og sa “so what”? til den tidligere nevnte Dagbladet-artikkelen. Ja, vi har en gjeng mannfolk som er sentrale i kultur-norge, mange av dem kjenner hverandre, og mange av dem bruker hverandres kjendisstatus til å kaste glans over sine respektive arenaer innenfor kulturen. Men hva gjør vel dét?

– Det er veldig lett å si at et bekjentskap er et nettverk. Hvis man har et nettverk av profilerte personer blir det med én gang en elite, og da er man veldig langt ifra det at folk kjenner hverandre fordi de bare jobber sammen. Jeg opplever at man i offentligheten møtes i forskjellige sammenhenger fordi man for eksempel intervjuer hverandre.

– Mange tror jo at jeg er personlig venn med alle mine gjester fordi jeg har en jovial og avslappende tone i de ti minuttene den relasjonen varer, sier Skavlan.

Lanseringskongen

Fredrik Skavlans program har flere ganger blitt omtalt som en av de beste arenaene for å lansere nye artister, og P3s musikksjef Mats Borch Bugge har tidligere uttalt følgende til P3.no.

– Skavlan-effekten er helt enorm, i hvert fall om man ser på salgstall. Uten unntak har alle de albumaktuelle artistene som har gjestet Skavlan oppnådd økte salgstall, sier Mats Borch Bugge.

Les om Skavlan-effekten her: Kongen av musikknorge

Til-pynt-makt?

Noen av de som uten tvil jobber med lansering om dagen er Kaizers Orchestra, en av gjestene i fredagens Skavlan-sending. Selv om ikke Kaizers er blant artistene som trenger mest promotering, skader det jo ikke å få komme på Skavlan og snakke om den nye plata si. Selv mener ikke Fredrik Skavlan at han har noe reell makt.

– Jeg føler at jeg har ganske mye sånn til-pynt-makt. Makt som ikke kan brukes til noe, men som ser bra ut, sier Fredrik Skavlan.

– Føler du at folk har villet stille opp i programmet ditt for å utøve en eller annen form for makt?

– Det skjer jo hele tiden. Alle som stiller i media har jo noe de vil med det. Man snakker mye om “lanseringsjournalistikk”, men man snakker jo aldri om hvor vidt dette begrepet er. Alt er jo lanseringsjournalistikk, sier Skavlan.

Aslak Nore mener at programmet er et godt vindu for å vise folk hvor vanlige maktpersonligheter egentlig er, slik at de igjen får styrket makten sin.

– Det programmet spiller også en rolle for de som allerede har makt. Det å få komme på tv og være vanlig, sånn som at Jonas Gahr Støre kan komme å prate om vanlige ting, viser at også han er et vanlig menneske. Der ligger det en maktlegitimerting ved at du ikke er der bare fordi du er voldsomt mektig, men fordi du er en av oss andre, bare med litt spesielle begavelser.

Vil du vite mer? Last ned Trygdekontorets podkast!
Hos Skavlan får Jonas Gahr Støre vise alle hvor vanlig han er. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)

Hos Skavlan får Jonas Gahr Støre vise alle hvor vanlig han er. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)

Hør Trygdekontorets konklusjoner her:
[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2011/02/kultureliten-trygdekotoret.mp3|titles=Kultureliten]

Sjekk ut de tidligere sendingene
1. Homo vs Lesbe – Else Kåss Furuseth, Per Sundnes og Mia Hundvin.
2. Politi VS Kjeltring – Johnny Brenna, “Petter R”, Nicolai Lillin.
3. Motespesial – Lars Fredrik Svendsen, Fam Irvoll, Baron Von Bulldog.
4. Mann VS Kvinne – Janni Winterbauer, Aslak Nore, og Elisabeth Skarsbø Moen
5. Tutti frutti-spesial – Anne-Kat Hærland, Odd Magnus Williamsson.
6. Fortid VS Fremtid – Hans Petter Sjølie, Lilli Bendriss og Andreas Falkenberg
7. Konspirasjonsteorier – Øystein Sørensen, Marius Tobiassen.
8. Kreativitet – Petter Schervjen, David Lynch

Les mer