rygdekontoret mener at Karl Ove Kanusgård er den nye kjerringa (Foto: Gorm Kallestad, Scanpix/NRK)

rygdekontoret mener at Karl Ove Kanusgård er den nye kjerringa (Foto: Gorm Kallestad, Scanpix/NRK)

Dette er den nye kjerringa

2
Skrevet av:
Publisert 12:20 7 December, 2010

Trygdekontoret med Thomas Seltzer er kanskje det smarteste og samtidig mest usaklige programmet som går på P3. I hver sending blir ulike påstander diskutert og vedtatt, og når temaet er kvinne vs mann, går temperaturen fort opp.


Last ned podkast
Last ned podkast til Itunes

Les også: Mote er terrorisme
Les også: Politi vs kjeltring

Mannen mot kvinnene

Denne gangen hadde Seltzer hanka inn manne-mannen Aslak Nore, også kjent som forlagsmann, krigsmann, og så mye mann som man i grunnen får en mann til å bli.

På andre siden av bordet satt Debattredaktør i VG, Elisabeth Skarsbø Moen. Hun har skrevet bøker om både Jens og Carl I Hagen, og skal visstnok være en av Norges mektigste kvinner.

Søndagens fargeklatt var tidligere prostituerte Janni Wintherbauer, som nå er leder for de prostitueres interesseorganisasjon.

Elisabeth Skarsbø Moen, Aslak Nore, og Janni Wintherbauer. (Foto: Lise Åserud/Aschehoug/Håkon Mosvold Larsen)

Elisabeth Skarsbø Moen, Aslak Nore, og Janni Wintherbauer. (Foto: Lise Åserud/Aschehoug/Håkon Mosvold Larsen)

Programmet tok for seg forholdet mellom mannen og kvinnen, og hvorvidt kvinnene egentlig har så stor grunn til å syte og klage over tilværelsen.

På den andre siden diskuterte de også hvordan mannen har blitt mykere, og hvordan menn nå er mer lik kvinner enn før.

Mannen er den nye kjerringa

En av påstandene som ble diskutert var hvorvidt mannen er den nye kjerringa. Dette hadde Elisabeth Skarsbø Moen klare meninger om.

Hør klippet her: [audio:http://p3.no/wp-content/uploads/2010/12/mannen-den-nye-kjerringa.mp3|titles=Den nye kjerringa]

– Før fantes det noe som het kvinnelitteratur, det var sånn dagbok-sutring og bekjennelselitteratur som ble hetsa og som ble plukket fra hverandre fullstendig.

– Nå har en mann gjort dette. Han heter Karl Ove Knausgård. Han klarer ikke å gi ut bare én bok, men seks bøker med det som før ble kalt kvinne-sutring, sier Skarsbø.

Livet som hore

Janni Winterbauer fylte ut den andre kvinneandelen i Trygdekontoret, og kunne tilby et syn på et yrke som blir sett på som nedverdigende og kvinneundertrykkende. Hun har vært prostituert siden hun var 13 år gammel, men deler ikke samfunnets syn på det som regnes som verdens eldste yrke.

Hør Jannis syn på prostitusjon her: [audio:http://p3.no/wp-content/uploads/2010/12/prostituert.mp3|titles=Janni – prostituert]

– Det er ikke så mye annerledes enn hvilken som helst annen jobb. Det spørs hva du du har av forventninger til det du skal drive med.

– Jeg har valgt å være prostituert fordi jeg ikke hadde noen andre muligheter, og da var det min måte å overleve på uten å bli en sosialklient eller et barnevernsbarn.

Julia Roberts ble en av verdens mest berømte prostituerte på film. Et langt stykke fra Jannis liv, men var kanskje med på å sette prostituerte i et bedre lys? (Foto: Touchstone Pictures)

Julia Roberts ble en av verdens mest berømte prostituerte på film. Et langt stykke fra Jannis liv, men var kanskje med på å sette prostituerte i et bedre lys? (Foto: Touchstone Pictures)

Hør mer om Jannis liv her: [audio:http://p3.no/wp-content/uploads/2010/12/prostituert1.mp3|titles=Janni ]

En sammensvergelse?

Trygdedyret kom også med påstanden om at mannsdominansen er en sammensvergelse. Det var ikke panelet særlig enige i.

– Jeg ser på en serie som heter Deadwood der du ser hvordan et samfunn blir sivilisert fra bunnen. Der er det den som har mest fysisk makt som bestemmer, og det går ut over barn og kvinner.

Jo mer sivilisert en samfunn er jo mer inkluderes kvinner og barn og mer makt blir fordelt på dem, sier Elisabeth.

Få et lite innblikk i Deadwood her

– Jeg har vært i en del land hvor jeg har opplevd æres-kulturen på stedene som er mest patriarkalske.
Det er land med liten statsmakt som en gang var basert på gjeter-hushold. Ikke noe kapitalistisk økonomi og ikke noe marked.

Det er deg mot verden. Mister du en av sauene dine er det en sjans for at du sulter i hjel, og du må passe på det du har. Det at de å ha ytre en fasade er mer viktig, sier Aslak.

En av påstandene som ble vedtatt var hvorvidt kvinner hadde rett til å hate menn, noe det var liten tvil om.

Håvard Remm har skrevet et dikt som handler om at kvinner lever livene sine sammen med en som er oss fysisk overlegen, det hadde aldri menn turt.

Vi har rett til å hate menn, men om vi faktisk gjør det er noe annet, sier Elisabeth.

Trygdekontoret går på NRKP3 mellom mellom kl. 12 og 14 hver søndag.
Last ned podkast for å høre hele sendinga

Tags: , , , , , ,

Del "Dette er den nye kjerringa"