Kjendisdyrkingen når toppen i

Kjendisdyrkingen når toppen i "Skal vi danse" der det eneste kriteriet for å delta er å være kjendis. Om du kan kan danse, er ikke så nøye. (Foto: Aleksander Andersen/Scanpix)

Er kjendiser guder?

X
Skrevet av:
Publisert 11:57 3 January, 2011

Ukas Trygdekontor tok for seg de folka som ALLTID har vært interessante – kjendiser. Ukas gjester var en bukett av folk med ulike tilnærminger til disse dyrene, nemlig Camilla Bjørn, nyhetsleder for rampelys i VG, Alfa-redaktør Magnus Rønningen, og tegneserieskaper Christopher Nielsen.

Sjekk ut de tidligere sendingene
1. Homo vs Lesbe – Else Kåss Furuseth, Per Sundnes og Mia Hundvin.
2. Politi VS Kjeltring – Johnny Brenna, “Petter R”, Nicolai Lillin.
3. Motespesial – Lars Fredrik Svendsen, Fam Irvoll, Baron Von Bulldog.
4. Mann VS Kvinne – Janni Winterbauer, Aslak Nore, og Elisabeth Skarsbø Moen
5. Tutti frutti-spesial – Anne-Kat Hærland, Odd Magnus Williamsson.
6. Fortid VS Fremtid – Hans Petter Sjølie, Lilli Bendriss og Andreas Falkenberg

Ukas Trygdekontor

Både Magnus, Camilla og Christopher burde ha god nok peiling på denne typen folk som vi i all seriøsitet interesserer oss stort for, selv om vi ikke lengre husker hva de ble kjent for.

Camilla Bjørn ble først kjent gjennom serien “Fete Typer” etter noe luftig info om hva konseptet egentlig var, mens Magnus tente lunta i den norske uskyldige folkesjela etter intervjuet i bladet hans Alfa, med norske soldater som syntes krig var bedre enn sex. Utnevnt tegneseriegeni Christopher Nielsen er i grunnen mest bitter fordi han aldri har fått komme inn i den klamme kjendis-varmen.

Magnus Rønningen, Christopher Nielsen og Camilla Bjørn. (Foto: Privat/Scanpix)

Magnus Rønningen, Christopher Nielsen og Camilla Bjørn. (Foto: Privat/Scanpix)

– Jeg er jævla sur for at jeg aldri har kommet dit. Jeg har faktisk spurt Se og Hør flere ganger, og i forbindelse med et teaterstykke ville de ha billetter. Det fikk de ikke, men jeg gav dem muligheten til å komme på en “hjemme hos reportasje”, hvorpå de snøftet, sier Christopher.

Å være Gud

Intet Trygdekontor uten Trygdebeistet, som denne gangen serverte sine klare oppfatninger om kjendiseriet i dagens Norge.

Det å være kjendis er det nærmeste man kommer å være gud.

– Jeg tror ikke noen norske kjendiser er guder, men i utlandet hvor det er lang avstand mellom kjendisene og vanlige folk er det kanskje det, sier Magnus.

– Det er jo ikke noe vanskelig å treffe på dem, det kan føles som om det er stor avstand, men det er det ikke. Det har aldri vært flere kjendiser enn det er nå, sier Christoffer.

– Kjendiser har ofte to sett venner. De som de drar fram i lyset, og de menneskene som dyrker dem og er JA-mennesker, sier Camilla.

Kan man gå fra å være kjendis til å være “ukjendis?”, spør Thomas.

Og ja, det kan man.

Ukjendis

Man kan jo nemlig bli fortere glemt enn tida det tok å bli kjent. Camilla mener det ikke er vanskelig å forandre statusen sin til “ukjendis” En av metodene er gjennom sosiale medier.

– Jeg mener sosiale medier for enkelte er veldig destruktivt fordi de avmystifiserer mennesker du tror er kule, også blir du så flau når du ser dem fordi de har sånn 42 album på Facebook med pinlige bilder. Jeg ser jo veldig annerledes nå på Maria Mena etter jeg begynte å følge henne på Twitter, sier Camilla.

Ja, for hvor har det blitt av mystikken? Det er en grunn til at alle digger Johnny Depp, og kanskje er det fordi vi ikke vet hva han spiser til middag, eller hvilken farge det er på det nye sengetøyet hans. Vi trenger ikke vite alt. Vi VIL ikke vite alt. Kanskje vil vi bare vite det vi egentlig ikke burde få greie på?

Likevel fortsetter vi å elske kjendisene, men de som kanskje er aller viktigst er at kjendisene elsker hverandre. Hør hva Camilla, Magnus og Christopher mener om norske kjendisers nettverksbygging.

[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2011/01/speidertropp-kjendiser-trygdekontoret.mp3|titles=Kjendisenes speidertropp]
Virkelighetens styggedom

I andre timen av dette forskrudde radioprogrammet handlet det i stor grad om realitykjendiser. For den stygge avsmaken som ordet “kjendis” har, stammer vel fra realitykjendisene?

Det er jo ingen kjendiser som er mer avskyelige enn dem. De har jo ingen talenter eller spesielle egenskaper som har gjort at de fortjener å skinne i offentligheten. De er jo bare seg sjøl. Ofte 110%, som de liker å påpeke.

Husker dere? Annemona og Ramsey var noen av de første realitykjendisene i Norge. De giftet seg etter å ha blitt sammen i Big Brother-huset i 2001 (Foto: TvNorge/SCANPIX)

Husker dere? Annemona og Ramsey var noen av de første realitykjendisene i Norge. De giftet seg etter å ha blitt sammen i Big Brother-huset i 2001 (Foto: TvNorge/SCANPIX)

De har det ikke alltid like greit disse nyutsprungne blomstene i kjendisverdenen, og Trygdebeistet kommer med følgende påstand: De som hater realitykjendiser mest er de andre kjendisene.

– Grunnen til at andre kjendiser hater realitykjendiser er at de vanner jo ut kjendisbegrepet, de blir også assosiert med de fordi de også er kjendiser slik at de kjemper om samme beinet, sier Magnus.

– Også mener de at realitykjendisene får altfor mye plass, det er så mye klaging. I tillegg har realityprofilene i ti år pusha på de eksponeringskriteriene som gjør at DE også må gi litt mer, sier Camilla.

– Er ikke realitykjendisene litt sånn demokratisering av det å være kjendis, sier Thomas?

– De som var kjendiser når de kun fantes NRK, de fikk jo en helt annen eksponering, og de var jo mye mindre tilgjengelige, sier Magnus.

– Jeg husker jo sjøl når vi så Pål Bang Hansen på kiosken, vi snakka jo om det i ei uke etterpå, sier Thomas.

Kjendis-dulling

For det er vel ingen tvil om at reality-tv har sådd frøene til en personlighetsetende plante som er vakker på utsida, men som kanskje egentlig er fylt med dritt og sykelige behov for oppmerksomhet. Men de får jo også denne oppmerksomheten fra et sted, og den kommer fra den alltid lydige medieverdenen.

Gir media kjendisene et falskt selvbilde? Hør Trygdekontorets debatt her:
[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2011/01/dulling-kjendiser.mp3|titles=Duller vi for mye med kjendisene?]

For oss som ikke alltid klarer å henge med på alle kjendisene finnes det heldigvis en løsning: God kveld Norge har nemlig vært så snille og ordna en rangering av alle kjendisene i Norge. Og da mener vi ALLE. Rangert etter bokstaver.

Bare se: Badass korrupsjonskonstabel fru Eva Joly må se seg slått av Karin Jonassen, hvem nå i guds navn det er.

(Skjermdump fra godkveldnorge.no)

(Skjermdump fra godkveldnorge.no)Se kjendisen falle

Fra Trygdebeistets siklende kjeft kom også påstanden om at folke elsker å se kjendiser lyve. For man vil jo se helten falle?, påpekte Thomas.

– Jeg er jo forferdelig misunnelig, så det å se en kjent person gå på trynet er det beste jeg veit, sier Christopher.

Og det er tydeligvis mange som godter seg i klubben sammen med Christopher. Hvordan vet vi ellers hvordan mugshotene til både Paris Hilton, Charlie Sheen og Lindsay Lohan ser ut? Vi har jo alle fått med oss at Elvis daua på dass, at MJ ikke var skrudd sammen helt som oss andre, og de aller fleste håpa vel at Lady Gaga var shemale.

– Ingen vil ha en kontinuerlig suksesshistorie, sier Camilla. Den ultimative status i samfunnet er jo hvis du går gjennom noe fælt, også kommer du deg et sted. Man skal gjøre seg fortjent til ting, og du er ikke spennende nok hvis du ikke har levd litt, sier Camilla.

For å avslutte ukes Trygdekontor, er det vel ingenting som passer bedre enn sitatet som Thomas trakk frem under sendingen. Det kommer fra en særs slem biografi skrevet om John Lennon, og regla går som følgende:

– Berømmelse forandrer ikke et menneske, men fungerer som et sannhetsserum som avslører et menneskets sanne ansikt.

Del "Er kjendiser guder?"