– Slik forandret Diktaturet meg

VIDEO: Deltakerne forteller om livet etter Diktaturet.

 • Hva er Diktaturet?
 • En mørk reality-serie med et sosialt eksperiment.
 • 8 deltakere blir sperret inne i et fiktivt diktatur
 • 8 dager må de bo og leve i Diktaturet
 • Deltakerne har portforbud, rapporteringsplikt og ingen kontakt med omverden
 • Premien er en reise til en verdi av 100.000
 • Ingen blir stemt ut. Ingen vet hvordan de vinner konkurransen.

Hvem tror du stikker av med 100 000 kroner: Den snilleste eller den stilleste, den som plukker best, eller den som snakker mest?

De åtte som har vært borgere i Diktaturet meldte seg på programkonseptet av forskjellige grunner. En reisesjekk på 100 000 kroner var gulroten for flere. Enkelte var nysgjerrige på hva det vil si å leve i et diktatur, mens noen kom inn med en drøm om å lage revolusjon.

På åtte dager i en fiktiv overvåkningsstat ble borgerne gradvis strippet for sin identitet og rettigheter de tok for gitt, som ytringsfriheten. Alle hendelser var inspirert av trekk ved ekte diktaturer og flere borgere forsvant underveis fordi de var uforsiktige slik at deres ulydighet mot regimet ble oppdaget. Samtlige tilbrakte mye tid i isloasjon og uvisshet om morgendagen.

Realityserien har blitt kalt «mental risikosport» av psykologer, men hva tenker deltakerne selv om å ha vært med på Diktaturet?

Vi undersøker mens vi venter på at vinneren blir kåret på NRK1 kl. 22.30 i kveld.

Se Diktaturet på nett her.

 

ARSLAN: Diktaturet skulle ha vært påbudt

dikt_1920_3Alle unge i Norge burde gå gjennom det samme opplegget som oss. Så de får kjenne på hvor godt vi har det. Etter på ha vært i Diktaturet har jeg blitt mer bestemt. Jeg klarer å snakke med folk bedre, både når det kommer til vanlige ting og til politikk. Jeg skjønner mer av hvordan ting fungerer og hvordan de bør fungere, og hvem som skal bidra til det. Det er oss ungdommen.

Les mer om Arslan her.

 

MARIA: Før tok jeg demokratiet for gitt

dikt_1920_5Jeg tenker mer over at vi lever i et demokrati og er takknemlig for det. Jeg har lært hvor viktig det er å bruke stemmeretten sin, ikke bare med tanke på politiske valg. Man må huske at vi i Norge faktisk har en stemme, som vi kan bruke. Det har man ikke i alle land.

Les mer om Maria her.

 

KENT: Gi meg mer, gi mer mer

dikt_1920_7Jeg er en voksen gutt som har sett for mye godt og vondt i verden til å tro at diktaturet skal revolusjonere min tankegang. Sånn sett har jeg ikke hatt stor utbytte av det oppholdet, men det har vært artig å se på de andre. Enkelte syntes Diktaturet var knallhardt, mens jeg har sagt:
Gi meg mer, gi meg mer.

Les mer om Kent her.

 

JAMILA: Verdsetter alt mer

dikt_1920_6Etter dagene i Diktaturet har hverdagen min blitt mer interessant. Det var sterkt å føle at man ikke hadde sin frihet, som man har hatt nesten hele livet, som bare ble tatt bort. Når du kommer ut igjen verdsetter du absolutt alt.

Les mer om Jamila her.

 

JOACHIM: Diktaturet har endret meg veldig

dikt_1920_8Måneden etter innspilling var jeg i Kina med en kompis som skulle spille konsert der. I Kina er det diktatur. Vi hadde privatsjåfør og de brukte mye penger på oss som gav meg en litt ullen følelse i magen. Man merket at det fortsatt er diktatur i Kina. Jeg har rett og slett blitt mer våken etter å ha vært med på Diktaturet.

Les mer om Joachim her.

 

MIA: Mer engasjert i politikk

dikt_1920_4Man kommer tilbake til realiteten. Det går i jobb, venner og vanlig hverdag, men jeg husker Diktaturet som en positiv erfaring. Det var veldig reflekterende og bra for meg. Sunt. Mitt politiske engasjement har definitivt endret seg.

Les mer om Mia.

 

AUGUST: Håper seere lærer noe

dikt_1920_2 (1)Den dagen jeg kom hjem satt jeg og ventet på trikken, så jeg rundt meg og tenkte: Vi har det skikkelig bra. Folk går rundt og smiler. Det var helt sprøtt. Jeg er glad for å ha vært med på Diktaturet fordi jeg har lært mye, og jeg håper at de som ser på også lærer noe og begynner å sette spørsmålstegn ved ting. Kanskje vi har greid å skape litt engasjement sammen? Det er det jeg håper på.

Les mer om August.

 

HEGE: Tenker bevisst over valgene mine

dikt_1920_1En kompis av meg som ikke visste at jeg var med Diktaturet sa til meg: Hege, du har blitt så reflektert, hva har skjedd? Jeg tror kanskje det skyldes at jeg var med på Diktaturet og det var så intenst, og jeg hadde et mål og en mening i livet som jeg aldri har hatt før. Det har satt ting i perspektiv og gjort at jeg tenker mer bevisst på valgene jeg tar og hvorfor jeg tar dem.

Les mer om Hege her.

Dette fikk deltakere vite før innspilling:

 • Dere skal være med i et fiktivt diktatur i 8 dager.
 • Konseptet går ut på å se hvordan dere takler dette og de ulike valgene dere blir stilt over for.
 • Målet med serien er å øke unge sin kunnskap om demokrati og diktatur.
 • I enden av oppholdet venter en reisepremie til en verdi av 100 000 NOK, men dere får ikke vite hvordan dere vinner.
 • Dersom dere forlater diktaturet frivillig mister dere muligheten til å vinne premien.
 • Dere får ikke ha kontakt med omverdenen under opptaket

SE EPISODE 7: