- Hva er Diktaturet?
- En mørk reality-serie med et sosialt eksperiment.
- 8 deltakere blir sperret inne i et fiktivt diktatur
- 8 dager må de bo og leve i Diktaturet
- Deltakerne har portforbud, rapporteringsplikt og ingen kontakt med omverden
- Premien er en reise til en verdi av 100.000
- Ingen blir stemt ut. Ingen vet hvordan de vinner konkurransen.
- Se Diktaturet på nett her.
Gårsdagens finale på Diktaturet var følelsesladet for deltakerne som hadde samlet seg for å se den siste episoden sammen. De tok en avskjed med programmet, men ikke med hverandre.
Planen videre er å gjøre noe sammen for å skape engasjement rundt viktige spørsmål, men det er ikke bare enkelt å bli enige om hvilke temaer det skal være. Deltakerbuketten i Diktaturet ble satt sammen med tanke på at alle er forskjellige og har ulike meninger.
– Nå gjelder det å vise vårt engasjement, men vi er usikre på hvordan. Alle har mange meninger og forskjellige ting vi ønsker å få til. Nå har vi planlagt en liten ting vi skal gjennomføre allerede i kveld, men vi skal fortsette å diskutere hva mer vi kan skape sammen i fremtiden. Det er viktig for oss at noe faktisk kommer ut av vårt engasjement, sier Hege Skarrud.
I likhet med de fleste andre deltakerne, føler hun at oppholdet i Diktaturet har gjort henne mer bevisst og våken. Nå vil hun og de andre få opp politisk engasjement hos unge nordmenn.
- LES OGSÅ: –Slik forandret Diktaturet meg
Oppfordrer alle til å stemme
Hege var blant dem som gikk in Diktaturet med mye engaasjement i bagasjen i utgangspunktet. Hennes klare mål fra første dag har vært å velte diktaturet. Ikke alle deltakere var like interessert i politikk og samfunn, og skulle representerte “vanlig, norsk ungdom”.
Valgdeltakelsen ligger normalt rundt 60 prosent ved fylkes- og kommunevalg, og politikerne sliter spesielt med å lokke ungdom til valgurnene. Ifølge valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo ligger valgdeltakelsen for førstegangsvelgere ofte ned mot 30 prosent.
- LES OGSÅ: Derfor stemmer ikke ungdom
Det har Diktaturet-gjengen tenkt å gjøre noe med.
Ikke lenge etter at finaleepisoden hadde gått på TV, publiserte deltakerne en kort film på Facebook med følgende tekst:
Diktaturet har falt. Det betyr derimot ikke at vårt engasjement har lidd samme skjebne, tvert imot. Nå er det på tide å rette søkelyset mot samfunnsdebattene og hva som skjer i det virkelige rom. Benytt den friheten du har her i samfunnet.
- LES OGSÅ: Diktaturet bak kulissene
Vil bidra i flyktningkrisen
Valg handler ikke bare om å stemme på partier, men også om hvilke saker man ønsker å ha fokus på. Flyktningskrisen er noe flere eks-borgere engasjerer seg for. August og Hege skal i dag på P3 snakke mer om sitt og de andre deltakerne i Diktaturet sitt engasjement i forhold til Flyktningkrisen litt etter kl 19.00, i den timen hvor P3-profilene Jørn, Christer og Marte tar den Fremmedkoselige dagen med inn i kvelden på kanalen.
– Jeg håper at Diktaturet har lært seerne noe. Det er kun ved hjelp av stemmene våre at vi blir hørt, og er vi mange nok som roper de samme tingene kan ikke andre la være å høre etter, mener August.
- LES OGSÅ: Fremmedkoselig dag på P3