– Føltes ikke som en lek

SPOILER ADVARSEL! Diktaturet blir mer brutalt.

  • Hva er Diktaturet?
  • En mørk reality-serie med et sosialt eksperiment.
  • 8 deltakere blir sperret inne i et fiktivt diktatur
  • 8 dager må de bo og leve i Diktaturet
  • Deltakerne har portforbud, rapporteringsplikt og ingen kontakt med omverden
  • Premien er en reise til en verdi av 100.000
  • Ingen blir stemt ut. Ingen vet hvordan de vinner konkurransen.
  • Her kan du se Diktaturet på nett.

August har krigsmaling i ansiktet. Han teller sekunder. Planen hans er å bryte en av diktaturets grunnregler: portforbudet. I stedet banker det på døren hans.

Når portforbudet opphører, har nok en borger forsvunnet fra diktaturet.

– Ikke gøy

Leo Ajkic er programleder for realityserien Diktaturet. Han venter på August utenfor med en lapp i hendene. «A Man Chooses. A Slave Obeys,» står det på lappen.

– Hvorfor skrev du denne? spør Leo.

– Det var for meg selv, slik at jeg ikke skulle miste motet og bli gæren, forteller August.

August er en av åtte unge nordmenn som gikk med på å bo i et fiktivt diktatur i åtte dager. Bare en dag gjenstår, men August har nå blitt tatt ut av diktaturet. Han prøvde å oppfordre andre borgere til opprør, blant annet ved å skrive hemmelige lapper. Alle borgere ble straffet når dette ble oppdaget, og August måtte forlate diktaturet.

– Det var ikke noe gøy å være der inne. Det er ikke morsomt å bli fratatt rettigheter og bli fortalt hva man skal gjøre i så stor grad. Man hadde ikke noe kontroll over eget liv, sier August.

– Hva tror du hadde skjedd om du plottet revolusjon i et ekte diktatur? spør Leo.

– Jeg hadde sannsynligvis blitt straffet veldig hardt, og de jeg er glad i også. Det fiktive diktaturet sluttet å føles som en lek etter at Hege ble fjrnet, sier August.

SE EPISODE 7:

Inne i boblen

Psykolog Winnie Ødegård har vært med under produksjonen av Diktaturet.
Psykolog Winnie Ødegård har vært med under produksjonen av Diktaturet.

Ifølge psykologer er det vanlig for deltakere i realityserier å leve seg inn i den fiktive virkeligheten. Spesielt når produksjonen legger opp til det. I den svenske versjonen av Diktaturet, ble deltakerne etterhvert så mistenksomme at de ikke turte å snakke åpent med kamerafolkene under intervju, av frykt for at det de sa skulle rapporteres til «Diktator’n».

– Man blir revet med. Spesielt når en er så isolert og ikke får med seg hva som skjer i virkeligheten, forklarer Winnie Ødegård. Hun er en av psykologene som har vært med på produksjonen av Diktaturet.

Kjipt for alle

Jobben til Winnie har vært å evaluere hvorvidt deltakerne kom til å tåle diktaturopplevelsen i forkant av innspillingen. Hun har også snakket med flere av deltakerne underveis.

– Det er veldig individuelt hvor hardt det har vært for deltakerne inne i Diktaturet. Det å være mye alene er selvfølgelig en psykisk påkjenning. Isolasjon brukes for eksempel som tortur for å få folk til å snakke, sier Winnie.

Hun forteller at det er spennende å følge deltakerne som hun har rukket å bli litt kjent med på tv-skjermen.

– Alle synes det er kjipt der inne og bruker forskjellige teknikker for å klare seg. Noen trøster seg med at det bare er snakk om åtte dager, mens andre vil kjempe for sin sak. Men de fleste følger hverandre og gjør det de bli bedt om, sier Winnie.

August ville ikke følge Diktaturets regler. Å jobbe sakte var en av handlingene han prøvde å få andre borgere til å bli med på. Foto: Ksenia Novikova
August ville ikke følge Diktaturets regler. Å jobbe sakte var en av handlingene han prøvde å få andre borgere til å bli med på. Foto: Ksenia Novikova

Netflix, entrecôte, frihet

August er virker ikke spesielt lei seg over å komme ut av diktaturet. Det har vært syv dager med usikkerhet, meningsløst arbeid, gradvis identitetsstripping og mye alenetid. Noe godt kan likevel ha kommet ut av kjedelige opplevelsene:

– Jeg har blitt bedre kjent med meg selv etter å ha vært så mye alene. Jeg har hatt mye tid til å reflektere, og endelig skjønt hva jeg liker. Alt det skal jeg gjøre i dag, ler August. Han skal kose seg med Netflix og entrecôte, og ringe nære og kjære.

– Det fortjener du, fastslår Leo.

August er ute, men inne i diktaturet lever fremdeles fem borgere som ikke vet hva morgendagen vil bringe. Få med deg finalen på Diktaturet på NRK1 onsdag, klokken 22.30.

Du finner alle tilgjengelige episoder av Diktaturet her.