Overraskende finale

VIDEO: Diktaturet har falt og reisesjekken på 100 000 kroner er delt ut. Da er alle fornøyde. Eller? Se deltakernes reaksjoner på finalen. OBS! Spoileradvarsel.

August gråter på det store lerretet. Tårer glimter også her og der på restauranten hvor de fleste av Diktaturets tidligere borgere har samlet seg for å se finaleepisoden sammen.

Den åttende dagen i diktaturet var full av overraskelser. Både August og de andre deltakerne husker mange av tankene de hadde da vinneren ble kåret:

– Det var utrolig tøft å få valget om dele premien. Jeg hadde utrolig lyst til å gjøre dele, men noen ganger må man tenke på seg selv. Jeg hadde aldri klart det hvis ikke de andre hadde heiet på meg og sagt at jeg skulle ta pengene selv, sier August.

– Det var uventet

Deltakerne levde seg inn i den virkeligheten de var blitt plassert i på åtte dager, og enkelte synes at oppholdet i det fiktive diktaturet ikke føltes som en lek i det hele tatt.

– Diktaturet var liksom overalt og allmektig. Ingen av oss trodde det skulle det skulle falle, men jeg er veldig glad for at det skjedde og for at det ble demokrati, sier Jamila.

Den første dagen ble borgerne kjent med reglene. Den andre dagen ble de introdusert for arbeidet. På dag tre ble en av dem fjernet, og på dag fire ble de færre nok en gang. Dag fem gikk ut på å bli et ideal, mens på den sjette dagen feiret de det nye livet sitt. De mistet alt den sjuende dagen.

Og på den åttende dagen falt Diktaturet. Demokratiet ble innført. Borgerne som hadde forsvunnet i løpet av serien kom tilbake, og sammen kåret realitydeltakerne en vinner. En slik slutt hadde ingen sett for seg. Dette tenker de om finaleseremonien:

Hege, Jamila og August fikk på utsiden av diktaturet vite at de skulle få komme tilbake på finaledagen. Deres tilbakekomst kom som en overraskelse på de andre deltakerne.

– Det var en vedig spennende og fin tvist. Selv om jeg forstod at jeg ikke kom til å vinne da de kom tilbake, var det så koselig å se alle og være samlet igjen, sier Mia.

Planen videre

Diktaturet-deltakerne har blitt en sammensveiset gjeng og synes det er gøy å se hverandre igjen. Kent er i Trondheim, men de andre sender ham en liten videohilsen. De fleste tror Diktaturet har endret dem, og det har vært både tøft og morsomt å se seg selv på tv. Planen videre er å gjøre noe sammen for å skape engasjement rundt viktige spørsmål.

– Vi møttes en time før visning og diskuterte hva vi ønsker å kjempe for og hvordan vi kan engasjere oss. Vi er veldig forskjellige og det er ikke lett å bli enige, men vi har en plan og den skal vi jobbe videre på, sier Hege.

– Deltakelsen i Diktaturet har lært oss mye. Det viktigste er at vi må bruke stemmen vi har blitt gitt, sier Mia.

Se alle episoder av Diktaturet her.