Hvis Erna var klassisk diktator

Hvordan ville livet vært dersom Norge var et diktatur? I forbindelse med realityserien Diktaturet, har vi undersøkt hvordan et norsk diktatur kunne ha oppstått.

  • Hva er Diktaturet?
  • En mørk reality-serie med et sosialt eksperiment.
  • 8 deltakere blir sperret inne i et fiktivt diktatur
  • 8 dager må de bo og leve i Diktaturet
  • Deltakerne har portforbud, rapporteringsplikt og ingen kontakt med omverden
  • Premien er en reise til en verdi av 100.000
  • Ingen blir stemt ut. Ingen vet hvordan de vinner konkurransen.
  • Se Diktaturet på nett her.

I realityserien Diktaturet lever åtte unge nordmenn i et totalitært samfunn i åtte døgn. Deres handlinger og samtaler blir overvåket av en usynlig diktator, og deres valg får konsekvenser. Serien viser forskjellige trekk ved mange ulike diktaturer, og et norsk diktatur hadde neppe lignet på det fiktive tv-diktaturet.

Men hvordan ville ting ha utartet seg dersom Erna Solberg ble diktator?

Vi har fått en diktatorekspert til å bli med på et tankeeksperiment. Journalisten, forfatteren og mannen bak bloggen Dikatornytt, Mikal Hem, har både bodd og reist rundt i flere land med diktaturstyre. Han har laget en tilnærmet idiotsikker slagplan for hvordan en statsleder kan gjøre Norge til et diktatur.

1. Ta over mediene (ERK)

Å få kontroll over mediene er noe av det første en ambisiøs diktatorspire bør gjøre. TV-kanalene har en nøkkelrolle. Den arabiske våren skapte mye blest rundt sosiale medier og internett som den fjerde statsmakt, men som vi ser av Kinas eksempel er det mulig å sette en brannmur rundt hele landet.

Når Ernas rikskringkasting er etablert, trenger hun ikke bekymre seg så mye for internettopprør, men hun bør selvsagt overvåke nettet, og kanskje ansette noen nett-troll, sier Hem.

Flere land har en armé av nettkommentatorer som skriver på vegne av regjeringen og sprer propaganda. Diktatorer vet at feilinformasjon spres like lett som faktisk informasjon på nett.

2. Ta over domstolene

Enhver vellykket diktator har rettsvesenet på sin side. Folk som er immune mot bestikkelser bør sparkes, og erstattes med vennligsinnede støttespillere.

3. Ta opposisjonen

Erna kan vurdere å beholde en liten opposisjonsbevegelse, for syns skyld. Hun kan sånn sett la Rødt være i fred, men Arbeiderpartiet må oppløses, mener Hem.

Med pressen og rettsvesenet i lomma er veien til å rydde opp i opposisjonen kort. Vage æreskrenkelseslover kan brukes for alt de er verdt. Skulle en opposisjonspolitiker eller journalist finne på å kritisere Erna, vil det offisielt hete “æreskrenkelse og invasjon i privatlivets fred”. Slikt kan man bøtelegge.

Omverdenen bør se at det finnes opposisjon, men den må ikke bli for synlig på hjemmebane. Dersom den tillatte opposisjonen vokser seg ut av tillatte rammer, kan en diktator tillate seg en liten svertekampanje i mediene. Kun medieomtale skiller en opposisjonell politiker fra en folkefiende med svin på skogen.

4. Ta pengene

Det er eksepsjonelt gode muligheter for berikelse i Norge og klassiske diktatorer blir svært rike i løpet av sin regjeringstid.

– Jeg vil anbefale Erna å ta Statoil av børsen og gjøre det til et privat foretak underlagt statsministerens kontor, sier Hem.

Det kan ligge flere fordeler i forslaget. Diktatorer som har olje slipper nesten alltid unna internasjonale aktørers mas om å innføre demokrati. (I alle fall så lenge de unngår å bli ansett som en militær trussel; Nord-Korea burde få en memo angående dette).

5. Ta tilbedelsen

Mikal Hem er journalist og forfatteren av boken “Kanskje jeg kan bli diktator”. Foto: Bergens Tidende

Etter en stund ved makten pleier diktatorer å bygge personkult. Hem tror det handler om å skape en oppfatning av seg selv som en nødvendig betingelse for innbyggernes velvære. Og så er det jo gøy å tilbes som en gud.

– Det gjelder å sette sitt preg på samfunnet. Erna kan innføre “den blå kjolen” som uniform for statlig ansatte, reise statuer av seg selv og kanskje utsmykke seg med en tittel? “Landsmoderen” hadde vært perfekt, men det er allerede brukt opp, sukker diktatorkjenneren.

Bonus: Redd alle nordmenn!

Dersom Erna velger å gå diktatorveien og tar de nødvendige stegene, vil hun raskt befeste posisjonen sin som Norges store kvinne og leder. Men det er ikke sikkert hun blir veldig populær av den grunn. Skulle meningsmålingene vise dalende anseelse, må diktator Solberg dra et trumfkort. Nasjonalisme kan gjøre susen.

“Ytre fiender” er et klassisk triks som forener folket. Hvis det er mangel på slike, kan det lønne seg å finne en intern minoritet å samle nasjonen mot, som arbeidssvensker. De undergraver norsk kultur, kan ERK forkynne. Klarer Erna å plante drømmen om et nytt norsk imperium i hodene på folk flest, da har hun nærmest etablert seg som en populistisk avgud.

– Jemtland og Herjedalen ønsket å bli en del av Norge da Sverige gikk for EU-medlemskap. Hva med å befri nordmennene som bor der? Begge stedene har vært norske, i likhet med Grønland, Island og Færøyene, mimrer Hem.

Kribler det i magen av tanken på et norsk imperium? Da bør du snarest sende denne artikkelen til Erna!