Se Utkant-episode 4

Bli med til Åmot i Telemark i fjerde episode av Utkant. Her bor 15 år gamle Suber Abdi Mohamed og han har sykt lyst på mopedlappen.

ÅMOT

Innbyggere: 565

Geografi: Stort befolket veikrys i Vinje kommune og Telemark fylke.

Nærmeste by: Notodden (113 km)

Rulletrapp: Ja (1 stk)

Om navnet: Åmot betyr “å møte”.  Tettstedet ligger der Vinjeåi renner ut i elva Tokke, som går videre til innsjøen Bandak.

Funfact: Vinje er den eneste kommunen i Norge som grenser til fire andre fylker.

Kjent for:Terje Håkonsen, Aasmund Olavsson Vinje og Odd Nordstoga.

I fjerde episode av Utkant møter du somaliske Suber Abdi Mohamed(15) fra Åmot.

Suber går på skole og jobber på gatekjøkken, og er den yngste av alle bygdeungdommene du møter i Utkant.  Da NRK besøkte bygda var det like før han fylte 16 år, og i episoden har Suber ett mål for øyet; å ta mopedlappen.

Les også: Bedre å være innvandrer på bygda?

I Åmot er det  ikke alltid så mye som skjer, men kanskje er det nettopp det som har gjør at stedet har klart å avle fram et kurant knippe kjendiser.

Den internasjonale legenden Terje Håkonsen fikk for eksempel mye tid til å dyrke snowboard-lidenskapen sin i hjembygda. Her er Åmots tre største kjendiser:

 

Programleder Kristoffer Reinsfelt Arnesen storkoste seg sammen med Suber i Åmot, men syns stedet i seg selv var temmelig grått og trist.

– Det er mye stygg 70-tallsarkitektur, kombinert med store, grå og triste parkeringsplasser, plassert midt i en blendende vakker innlandsnatur.

Hvis du aldri har vært i Åmot før, eller hvis du bare vil fylle på med litt ny bygdekunnskap, bør du sjekke ut fakta fra Åmot: