Bedre å være innvandrer på bygda?

I fjerde episode av Utkant møter du Suber på 15 år. Han tror det er bedre å være norsk-somalier i Åmot enn i Oslo.

I morgendagens episode av Utkant besøker Kristoffer Reinsfelt Arnesen seriens yngste bygdeungdom. Han heter Suber Abdi Mohamed, har somaliske foreldre og er født i Norge.

Det han var mest opptatt av da NRK besøkte bygda, var å fylle 16 år og gjøre seg klar til å ta mopedlappen.

Det jeg liker best å drive med er å kjøre ting.

– Det er egentlig ikke så spesielt mye å gjøre her, og det jeg liker best å drive med er å kjøre ting; moped, scooter og alt annet som gir meg fart og spenning, sier Suber på kav Vinjedialekt. 

Les også: Vis oss Utkanten

Ikke som i Oslo

Han har sett alle episodene av Utkant så langt, og syns programmet er artig. Nå håper han at episoden med han, fra Åmot, blir like spennende for seerne.

– Det blir nok litt spesielt å se seg selv på tv. Jeg tenkte ikke så mye over kameraet da vi gjorde opptak, men jeg gruer og gleder meg til tirsdag nå.

Vinje har fått oppmerksomhet i media tidligere, for å være en kommune der de har tatt godt i mot flyktninger, og familien til Suber stortrives i Åmot.

Det er nok ganske annerledes for somaliere i Oslo

– Jeg tenker ikke over at vi er fra Somalia eller noe. Det er nok ganske annerledes for somaliere i Oslo, de henger nesten bare med hverandre. Jeg tror det er bedre å være innvandrer her, for i Åmot henger alle sammen, sier han.

I 2008 skrev Migrapolis en sak om somaliere blir tatt spesielt godt imot i Vinje. Her er Suber intervjua!

Frihet og trygghet

Åmot er et vegkryss i Telemark fylke, med noen få butikker og ei veikro. Her jobber Suber med å lage mat, og han prøver å tjene så mye penger som mulig til bensin til mopeden sin. Det Suber liker aller best med å bo på bygda, er friheten.

– Vi har mye mer frihet her, spesielt som unge. Det er mye tryggere, og vi kan gå ut aleine uten at det er noe stress. 

Kunne du tenkt deg å bo i Oslo, for eksempel?

Selv om det sikkert er  flere fritidsaktiviteter å drive med der, så tror jeg det er bedre i Åmot.

– Nei. Jeg kan ikke se for meg å bo i Oslo. Selv om det sikkert er flere fritidsaktiviteter å drive med der, så tror jeg det er bedre i Åmot. Her er alt så fritt.

Da NRK besøkte Åmot var det like før Suber fylte 16, og i episoden gjør han alt han kan for å få tatt mopedlappen. Vil han greie det, og endelig få muligheten til å komme seg hit og dit for(nesten)egen maskin?!

Kristoffer om Åmot

Det programleder Kristoffer Reinsfelt Arnesen likte best med Åmot, var maten og, som vanlig; folka.

– Det beste med Åmot må være de to gamle damene som driver en liten cafe vegg i vegg med kjøpesenteret. Kjempedeilige hjemmelagde karbonader.

I morgendagens Utkant prøver Kristoffer å finne svar på hva man gjør på et sted som Åmot, når man er for gammel til å leke og for ung til å drikke.

– Det virket som om gutta kjedet seg en del, og det skjønner jeg jo godt. Det positive med det er at man blir kreativ av å ha lite å finne på.

Hva hadde du gjort som 15 åring i Åmot, tror du?

-Jeg hadde helt sikkert endt opp som en kar som hadde spilt fotball 2 ganger i uka, ten-sing på fredag og litt bombesprenging i helgene.

Se fjerde episode av Utkant på NRK3, klokka 22.00!

Gikk du glipp av forrige episode? Se tredje episode her!