Se Utkant-episode 3

Bli med Kristoffer Reinsfelt Arnesen på Utkants nordligste besøk. I tredje episode møter du artisten og reindriftssamen Mikkel!

LAHPOLUOPPAL

Innbyggere: 95

Geografi: Bygd som ligger på Finnmarksvidda i Kautokeino kommune.

Nærmeste by: Alta – 109 km

Om navnet: Lahpoluoppal betyr skjegglav ved liten innsjø på nordsamisk.

Avstand til nærmeste butikk: 40 minutter

Bygdas høydepunkt: I 1969 kom kronprins Harald og kronprinsesse Sonja til Lahpoluoppal i det media kalte en “snowmobile”.

Funfact: Om sommeren blir innbyggerantallet over halvert, mens horder av mygg tar over bygda.

I tredje episode av Utkant møter du samen Mikkel Rasmus Logje (21) fra Lahpoluoppal.

Mikkel Rasmus er artist og reindriftssame, og han bor i en bitteliten bygd mellom Karasjok og Kautokeino. Her har han etablert seg som en slags samisk Jan Teigen og han har vært med i Sámi Grand Prix flere ganger.

Lahpoluoppal er kanskje den aller mest eksotiske bygda Kristoffer Reinsfelt Arnesen har besøkt i Utkant.

– Å komme til Lahpoluoppal er nesten som å komme til et annet land. Jeg var ikke helt forberedt på at norsk er sekundærspråket til de fleste som holder til der. Finnmarksvidda er helt sjukt svær og man kan føle seg litt liten i møtet med den massive horisonten som hviler 360 grader rundt deg, sier Arnesen om stedet.

Bli bedre kjent med Mikkel og den lille bygda gjennom blant annet musikk-mekking, Mario Kart på gutterommet og konsert på urfolkfestival. Det blir også lasso-konkurranse mellom Mikkel, faren og Kristoffer, der taper’n må ut med en hundrelapp.

Kristoffer: – Det er ikke frekt at jeg sier hundreLAPP?

Far: – Men det er jo det det er. Det er en hundrelapp!

Selv om Mikkel trives i Lahpoluoppal frister tannlegestudiet i Tromsø, noe familien støtter ham i, men greier Mikkel å rive seg vekk fra reindrift og artistlivet på hjemplassen?

I hver episode av Utkant får du, i tillegg til å møte herlige folk fra bygda, litt ny bygdekunnskap. Sjekk ut fakta fra Lahpoluoppal:

Programleder i Utkant, Kristoffer Reinsfelt Arnesen, syns det aller beste med Lahpoluoppal er folka:

– De har et eget lynne som er fyllt av varme, humør og spissfindige observasjoner. Mye stolthet og tradisjon kombinert med urbane vaner som playstation, musikk og fest.

Se fjerde episode av Utkant: Tirsdag klokka 22.00 på NRK3!