Intervjuet: Mann står fram som basketspiller

Etter at NBA-stjernen Jason Collins kom ut av skapet, er det nå flere norske menn som tør å stå fram som basketspillere. Vi har møtt Stian (28).

Foto: CC/Flickr
Foto: Privat montasje.

– Det var en stor lettelse da Jason Collins kom ut av skapet som homofil og basketspiller. Nå blir det lettere for oss å kunne si til folk at vi faktisk spiller basket, sier Stian Lego Ibsen (28).

Hemmelige mesterskap

Den 2.07 høye Oslo-gutten forteller at han, samt flere andre unge menn, har spilt basketball på ganske høyt nivå i det skjulte. De har til og med organisert seg i lag og serier, og har hatt egne Norgesmesterskap i basketball – alt utenfor offentlighetens lys.

– Vi har spilt kamper og hatt treninger i gymsaler på kveldstid for ikke å tiltrekke oss oppmerksomhet, sier han.

Har holdt en lav profil

Mange basketspillere har brukt sko med lav såle og store, vide klær for å skjule de lange, spenstige kroppene sine. Stian forteller at flere av hans medspillere har unnlatt å legge bagasjen på hattehyllene på fly og tog i frykt for å fremstå som høye basketballspillere. Han tror det blir godt å bli kvitt skammen han har følt, og håper at samfunnet i 2013 nå er klar for basketball:

– Jeg har faktisk spilt en del fotball i tillegg for å skjule basketinteressen min. Det kommer jeg til å slutte med nå. Det er deilig å endelig bare kunne hoppe høyt, sprette ballen med hendene og slam-dunke foran alle som vil se på.

Nå er dette intervjuet ferdig.

intervjuet_logo

Flere intervjuer