Bård Nylund er leder i LLH, og skulle ønske et program som

Bård Nylund er leder i LLH, og skulle ønske et program som "Trekant" hadde eksistert da han var 16. (Foto: LLH)

– Fint med større mangfold

28

LLH-lederen tror “Trekant” blir relevant for flere med en homofil deltaker.

Publisert 7:45 23 august, 2011

Bård Nylund er leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Han så den første sesongen av “Trekant”, og syntes at det ene programmet med homofili var litt snaut, men fint. Nå mener han at enda flere ungdommer vil kunne finne “Trekant” relevant.

– Jeg tenker det er veldig fint med et større mangfold i programmet. I et program hvor man snakker om ungdom, identitet og kanskje aller mest seksualitet, er det viktig at man får frem flere aspekt, og at det blir integrert i hele programserien, sier Nylund.

Trekants redaksjonssjef er også enig med lederen i LLH.

– Den første sesongen med “Trekant” var veldig streit og heterofil. Derfor er det viktig for oss å utvide perspektivet når vi nå lager en sesong to. Skillet mellom hetero og homo er mindre markant enn tidligere, og i en programserie som “Trekant” hører homosex og flørt med det samme kjønn definitivt hjemme, uttaler redaksjonssjef Håkon Moslet.

– Vi er stolte over å ha med en fin fyr som Benjamin i serien. Jeg tror mange vil oppfatte han som et forbilde for unge homofile gutter når han kommer på skjermen, sier Moslet.

Se video: De første klippene fra “Trekant”

Benjamin Silseth (20) har tidligere ergret seg over at homofile ofte fremstilles som veldig feminine i mediene, noe han ikke tror han er alene om å mene.

– Vi er helt vanlige “gutter i gata”, og jeg synes ofte fremstillingen er stigmatiserende. Selvfølgelig finnes det unntak, men ta foreksempel tv-seriene, der er de homofile overdrevent feminine, forteller Benjamin.

Han mener at denne fremstillingen ikke er ødeleggende, men uheldig.

– Homofile er akkurat like forskjellige som heterofile, sier Trekants nye deltaker. Sammen med Johanna Zamble (21) og Even Jørs (20) skal han lede Norge gjennom den andre sesongen av programmet som i fjor skapte stor debatt.

Benjamin Silseth (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Benjamin Silseth håper hans deltakelse i "Trekant" kan gjøre det lettere for andre å snakke om homofili. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Var bifil

Da Benjamin var 14 kom han ut av skapet, og fortalte venner og familie at han likte gutter. Allerede da hadde han hatt forhold med jenter, og vært bifil en stund.

– Det ble feil å ha et seksuelt forhold til en jente, for følelsene gikk foran det seksuelle. Miljøet rundt meg var veldig støttende, og jeg opplevde det som greit å komme ut, forteller han.

Benjamin får frysninger når han hører om folk som har endt opp i vanskelige situasjoner fordi de er homofile. Han har hørt om noen som skal har blitt kasta ut hjemmefra, og andre som nærmest har blitt gjort arveløse.

– Jeg håper min deltakelse her kan hjelpe andre til å ha et mer naturlig forhold til homofili, og at det blir lettere å prate mer om det. Jeg håper også at andre kan bli tryggere på seg selv. Familien min synes det er dritkult at jeg er med, sier Benjamin i forkant av høstens oppstart av “Trekant”.

– Hvordan blir det å være deltaker i “Trekant”?

– Jeg tror og håper det går bra, og at det blir morsomt og fint for resten av Norges befolkning.

– Bekymrer du deg for at andre skal beskrive deg som en stereotyp homse?

– Nei, det er helt greit, så lenge jeg vet hvem jeg er selv.

Ikke bare forelskelse

LLH-leder Bård Nylund mener kjernemålgruppa til programmet er i den fasen hvor man lurer på om man er homo selv, og skal navigere seg hit og dit. Da kan det være bra å ha rollemodeller.

– Særlig når det gjelder seksualitet, for det er en viktig del av det hele. Det handler ikke bare om forelskelse, sier Nylund.

Selv skulle han ønske at det var et “Trekant”-program da han var 16 år, hvor det var en homo med.

– Vi er jo en liten minoritet, men det er viktig for oss alle å se åpne homofile i alle mulige settinger, mener LLH-lederen.

– Hva kan det bety for én person?

– Det kan for eksempel bety at man får svar på en del spørsmål man tror man er helt alene om, fordi man ikke har noen å snakke med. Hvis man klarer å få frem en del universelle utfordringer vår målgruppe har, kan det føre til at man føler at en del ting faller på plass, rett og slett.

“Trekant” har premiere på NRK3 og P3.no seinhøsten 2011.
Obs – hør Even, Johanna og Benjamin i Popsalongen i dag på NRK P3, fra kl 13.05 til 16.
Les også: – Velkommen til audition
Mer: Se sesong 1 av “Trekant”

Tags: , , , , ,

Del "– Fint med større mangfold"