p3.no
Niklas Källner er ofte å se i tv-ruten, til og med i Norge. Han er en av veldig få svensker som har klart det. (Foto: SVT)

Niklas Källner er ofte å se i tv-ruten, til og med i Norge. Han er en av veldig få svensker som har klart det. (Foto: SVT)

UKAS SVENSKE: Niklas Källner

2
Skrevet av:
Publisert 14:52 19 mai, 2011
Niklas Källner før suksessen i Skavlan. Han måtte nemlig sette på seg briller for å komme seg til topps. (Foto: Carl-Johan Söder, www.kpu.no)

Niklas Källner før suksessen i Skavlan. Han måtte nemlig begynne å bruke briller for å få den jobben. (Foto: Carl-Johan Söder, www.kpu.no)

HVEM: Niklas Källner, også kjent som Skavlan-Niklas.

HVA: Løpegutten/reporteren til norske Fredrik Skavlan i hans tv-program. Ansvar for små humoristiske innslag.

HVORFOR: Niklas Källner har klart bragden med å få et fast innslag i et svært populært program, som til og med går på norske tv-skjermer. Innslagene viser frem svensk kultur på en sympatisk måte. Skavlan har nå også blitt kjøpt opp av britiske BBC, noe som betyr at Källner forhåpentligvis kan spre forståelse for svenskene over flere landegrenser.

Forrige ukes svenske: Ølbrille-BYZ

Første ukas svenske: Paradise-Micke

Til tross for den medfødte utfordringen ved å være svensk, føler Niklas at oppveksten hans har vært trygg. Han visste vel kanskje ikke bedre i sine barndomsår.

Nå har han allikevel klart å bryte ut i verden og han jobber ikke bare i et av Skandinavias mest sette talkshow, men han viser svensker verden over at alt er mulig uansett hvor du kommer fra. Men han måtte jobbe hardt for å få det til, og gjorde noen endringer utseendemessig. Kanskje for å fremstå så intelligent som mulig.

– Jeg sluttet med ironi og begynte å gå med briller, forteller Niklas om hvordan han fikk prestisjejobben i Skavlan.

Og noen ganger blir sjefen selv, selveste Fredrik Skavlan, til og med imponert over sin svenske gatevandrer. Se hvordan det gikk da Niklas viste seerne at også svensker leser bøker:

Ettersom Niklas er svensk har han måttet jobbe hardt hele livet, og han har vært vant til en streng disiplin fra hjemlandet. Derfor ble overgangen stor da han begynte å jobbe sammen med mer priviligerte nordmenn i Skavlan-redaksjonen.

– Det er litt mañana, og dere nordmenn kommer når dere kommer. For at det skal fungere må jeg drepe tyskeren i meg, sier Niklas.

Niklas sin store helt er nordmann Fredrik Skavlan. (Foto: Mårten Levin/SVT)

Den norske sjefen til Niklas er Fredrik Skavlan. (Foto: Mårten Levin/SVT)

Om dette stammer fra da svenskene lot tyskerne tråkke gjennom seg for å komme til Norge under andre verdenskrig, vites ikke. Men Niklas har altså klart å tilpasse seg den norske kulturen, han er godt intergrert og respektert blant sine norske kolleger. Eller, han har i alle fall ikke merket noe til diskrimineringen.

– Nei, faktisk ikke. Til tross for nordmenns bragder, så vil dere fortsatt ha vår bekreftelse, prøver Niklas seg og legger til:

– Nordmenn har stor selvtillit, men dårlig selvfølelse. Så lenge vi gir dere bekreftelse så kommer man langt.

Angrep er det beste forsvar er det noen som sier. Men Niklas innrømmer, på sitt eget vis, at han beundrer nordmennene.

– Du må, enten du er det eller ikke, bli imponert av en norsk eventyrer som har gått på ski over hele Grønland. Uansett om du vet at denne aktiviteten er helt idiotisk.

Niklas Källner pendler mellom Norge og Sverige i jobben sin, men på et tidspunkt tenkte han at det kanskje var best å bare flytte til Norge – et land med muligheter.

Forståelig nok var hans forestillinger om hvordan det er å bo her litt urealistiske:

Skavlan-reporteren har klart å knekke koden som skiller den svenske og den norske kulturen, og han har fans på begge sider av grensen. På grunn av dette har han blitt et idol for mange svensker som ønsker et bedre liv, borte fra fattigdommen i hjemlandet.

Og Niklas hjelper ikke bare svenskene symbolsk gjennom å være et forbilde, men han går også ut på gata og deler ut ekte penger:

– Hva bør vi nordmenn gjøre for å hjelpe flere svensker?

– Dere må være ekstremt tydelige. Svenskene er trofaste mot autoriteter. Vi liker ikke å blande oss selv inn og ta egne valg. Det er noen andre som må fortelle hva vi kan og ikke kan gjøre. Alt som er utydelig blir vi usikre av, sier Skavlan-Niklas.

– Hva vil du si til andre svensker som ønsker å bli bedre integrert i Norge?

– Det kan være veldig hyggelig så lenge du ikke utmerker deg for mye. Og ALDRI prat engelsk med nordmenn!

Se nettserien Svensker er mennesker:
Episode 1 | Episode 2 | Episode 3 | Episode 4 | Episode 5 | Episode 6

Tags: , , , , , ,

Del "UKAS SVENSKE: Niklas Källner"