p3.no
Mikael Johnsson, en mann mange svensker har noe å lære av. (Foto: TV3)

Mikael Johnsson, en mann mange svensker har noe å lære av. (Foto: TV3)

UKAS SVENSKE: Mikael Ulf Johnsson (Paradise-Micke)

7
Skrevet av:
Publisert 16:19 4 mai, 2011

Micke ber ofte til Gud, og jeg tror det går slik: "Kjære Gud, hjelp folket mitt. Og send meg aldri tilbake til Sverige, la meg bli i Norge. For alltid." (Foto: Martin Röndahl)

HVEM: Mikael Ulf Johnsson, men mange nordmenn kjenner han nok bedre som Paradise-Micke.
HVA: Deltaker i programmet Paradise Hotel, et realityprogram.
HVORFOR: Mikael Ulf Johnsson har bodd i Norge i ett år, og nå har han klart den ultimate utfordringen for svensker; han har blitt kjent med nordmenn (ganske mange av dem), og blitt en del av gjengen. Mikael er integrert.

Hvordan har han egentlig klart dette, lurer jeg på. Og derfor måtte jeg spørre han om nettopp dette, hvordan klarte du å bli integrert?

– Jeg har bare vært meg selv hele veien, forteller Mikael. Etter jeg flyttet til Norge, så jeg meg nødt til å lære litt norsk, og det er kanskje noe andre svensker også bør gjøre.

Mikael forteller at det var utrolig deilig å være i paradis med de andre nordmennene, og så prøver han å overbevise meg om at han ikke merket noe til mobbingen inne på Paradise Hotel. Jeg vet at han holder noe tilbake.

– Jævla svenske, og jævla partysvenske var det jo noen som sa, men det har jeg blitt vant til. Faktisk er det jo litt sant, så jeg kan ikke nekte, ler Mikael tappert.

Her snakker Mikael Ulf Johnsson om hvordan har har måttet kjøpe seg jenteklær for å passe inn i Norge:

Da Mikael først flyttet til Norge, var han nødt til å drive gatelangs for å i det hele tatt kunne overleve. Han var en pusher, i omega3-industrien. Det er trist, men det er også brutale fakta. Mikael klarer aldri å glemme hvordan han opplevde å bli skjelt ut av en eldre mann, midt på gaten.

Det er ikke mange plagg Mikael har råd til å kjøpe, men som dere kan se ble han nesten muskuløs av å gå fra Norge til Mexico. Og tilbake igjen, han fikk nemlig ikke fly med nordmennene. (Foto: Martin Röndahl)

– Han kjeftet på meg, og ropte “Dere svensker må komme dere tilbake til Sverige, og slutte å stjele jobbene til nordmenn!”. Mitt aller beste minne som svensk, er likevel den dagen jeg flyttet til Norge.

Mikael Ulf Johnsson har fått så mange venner i Norge at han ikke klarer å regne ut hvor mange det er på fingrene (jeg er usikker på om han noen gang har lært seg å regne, men jeg vet at han har ti fingre), og kan for tiden ikke se for seg å flytte tilbake til Sverige.

– Hva bør svenskene gjøre for å komme seg ut av den vanskelige situasjonen de er i?

– Gjøre som meg! Ta sitt “pakk”, og flytte til Norge, det er ganske mysigt her. Og ikke minst er det mange ledige jobber.

Det er vondt å høre Mikael kalle sitt folk for “pakk”.

– Hva bør nordmenn gjøre for å hjelpe flere svensker?

– Ønske oss godt velkommen når vi kommer over grensen. Vi liker gjerne å tro at vi klarer å ta vare på oss selv, men det hadde vært hyggelig med en form for velkomst og støtteordning i starten.

– Helt til slutt, hva vil du som forbilde si til andre svensker i dag?

– De skal være stolte av at de er svenske! Det er ikke noe i veien med å være svensk, det er bare å kjøre på, feste, chille, og servere nordmenn med et smil om munnen.

Se: Episode 1 | Episode 2

Mikael med en av sine mange norske venner, Triana heter hun (er det norsk?). (Foto: TV3)

Når Mikael tar på seg dette antrekket, er det mange gamle damer som kommer bort og gir han sukkertøy. (Foto: TV3)

Del "UKAS SVENSKE: Mikael Ulf Johnsson (Paradise-Micke)"