p3.no
Her ser vi Andreas Jorma Byström med ett av sine fire par ølbriller. Han forklarer at de gjør den svenske hverdagen mye enklere. (Foto: Lariemar Krokvik)

Her ser vi Andreas Jorma Byström med ett av sine fire par ølbriller. Han forklarer at de gjør den svenske hverdagen mye enklere. (Foto: Lariemar Krokvik)

UKAS SVENSKE: Andreas Jorma Byström (Ølbrille-BYZ)

1
Skrevet av:
Publisert 12:00 11 mai, 2011

I følge svenskeloven er slike bilder forbudte å ta, men Andreas tar sterk avstand fra denne loven. (Foto: Sebastian Niemi-Carlsson)

HVEM: Andreas Jorma Byström, også godt kjent som Ølbrille-BYZ.
HVA: Artist, og svensk språkforkjemper.
HVORFOR: Svensk-finsk-norske Andreas Jorma Byström har laget musikk i mange år, og som svensk statsborger har det bydd på store utfordringer.

Svenskeloven, eller jantelagen som Andreas kaller den selv, er en ekstra mental belastning. Nå har Andreas begravd svenskeloven, og fått til et samarbeid med nordmenn.

Forrige ukes svenske: Paradise-Micke

Andreas Jorma Byström har vokst opp i en familie med både svensker, finner og nordmenn.

Likevel er det den bittelille svenske byen Sala som har satt størst preg på gutten, som i det siste har sunget mye om øl og ølbriller sammen med de norske guttene Erik og Kriss.

– Som de fleste svenske ungdommer satt jeg med noen kompiser i en leilighet første gang jeg smakte øl. Vi drakk oss drita, og det var egentlig helt okei.

Andreas forteller meg en historie om sin norske mormor fra Mo i Rana, og hvordan de i denne byen for mange år siden måtte hente inn svenske arbeidere for å bygge en bro. Én av disse svenskene var onkelen til Andreas.

Andreas har altså en svensk-norsk brobygger i sin familie, og det står det respekt av.

Kan mobbing være grunnen til at ordene "sinnssykt harry" omtrent er de eneste norske ordene Andreas kan? (Foto: Sebastian Niemi-Carlsson)

Samarbeidet med Erik og Kriss har bydd på utfordringer siden Andreas ikke snakker norsk, og til tider har han hatt store problemer med å skjønne hva den norske duoen prater om. Etterhvert har Andreas likevel klart å plukke opp fraser fra det norske språket, og ord som “sinnssykt” og “harry” har brent seg fast i hukommelsen til Andreas.

– Hvis jeg ikke forstår hva de sier, ler jeg bare og svarer ja-aa. Nå har jeg lært meg den norske låten “Rompa mi”, faktisk kan jeg synge hele!

Som nordmann er det nesten litt søtt å høre hvordan denne svensken føler at det å lære seg teksten til “Rompa mi” er en bragd, men han skal ha for iveren etter å passe inn i Norge.

– Hvor får man egentlig kjøpt ølbriller?

– På Ebay. Selv har jeg fire par, og det beste med ølbrillene er at livet blir så mye enklere når man har de på.

Det er trist å høre hvordan Andreas må punge ut fra en allerede presset lommebok, for å kunne takle den svenske hverdagen.

Andreas har opplevd mange nye ting i Norge, og trekker frem nugatti og syltetøy som norske høydepunkter. For en som aldri har hatt fri tilgang til mat, kan jeg godt skjønne denne prioriteringen.

Denne helgen oppdaget Andreas en helt ny måte å feste på, da han dro til en sammenkomst for russen på Lillehammer. Han sier det best selv: Fan va coolt! Det er klart han frøs på utendørsfesten.

Turen til Lillehammer gikk i buss, og svensken fikk faktisk sitte på i bussen sammen med Erik og Kriss, men ble forvist til de bakerste setene. Andreas trøster seg selv med at det er der lyden er finest.

– Hva kan andre svensker lære av et forbilde som deg?

– De må tro på seg selv, og at de kan oppnå noe, da vil de nå langt.

Jeg tørket en tåre da han sa det, langt betyr vel helt bort til Norge.

– Hvordan har det vært å forholde seg til svenskeloven?

– Den er desverre dypt forankret i svensk oppvekst og oppdragelse. Du må ikke tro at du er noe, og om du er flink til å spille gitar eller sparke fotball, så må du for all del ikke fortelle det til noen. Jeg er lei av det! Svenskene må fortelle hvor flinke de egentlig er.

Mer lærdom:
Episode 1 | Episode 2 | Episode 3 | Episode 4

Tags: , , , , , , , ,

Del "UKAS SVENSKE: Andreas Jorma Byström (Ølbrille-BYZ)"