p3.no

Integrering, segregering – potet, potatis

1
Skrevet av:
Publisert 11:04 5 mai, 2011

Nå har vi lært at svensker kommer til Norge for å tjene penger, fordi lønna i Sverige er minimal, om du er så heldig å ha jobb i det hele tatt. Men hva skjer med svenskene i Norge?

Etter en vandring gjennom Oslos gater gjør jeg grufulle oppdagelser – svenskene er stuet sammen i såkalte ghettoer, oppgang etter oppgang er preget av svenske navn, luken av billig, næringsfattig mat og utnyttede sjeler. Etter en nærmere titt finner jeg ut at tilstanden i disse ghettoene minner mye om hvordan jøder levde i konsentrasjonsleire under 2. verdenskrig.

Fire mennesker per kvadratmeter er noe man må regne med når man flytter inn i en ghetto. Er dette hygienisk forsvarlig? Nei, det er det ikke, men det må de akseptere.

Det står ganske dårlig til med de svenske boforholdene. (Foto: Scanpix)

Et annet problem er språket – lærer de seg norsk når de bare er sammen med svensktalende? Nei, det gjør de ikke! Trenger de å lære seg norsk?

Både ja og nei, det kommer litt an på hvor i Sverige man kommer fra, skånsk for eksempel er litt vanskeligere enn Gøteborgdialekten.

Har utfordringene med innvandring en løsning? Ja, det vil jeg si. Skavlan har i hvert fall klart det. Eller har han det?

Han gjør seg i hvert fall forstått på begge sider av Svinesundbroen, og det er det få som har klart før han.

Jeg fortsetter å følge våre svenske venner i håp om å se at de blir velintegrerte mennesker i Norge.

Se: Episode 1 | Episode 2

Del "Integrering, segregering – potet, potatis"