p3.no

Våre nye venner

1
Skrevet av:
Publisert 15:45 28 april, 2011

Line, Rasmus og Josefine. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

For å gripe tak i den vanskelige situasjonen svenskene befinner seg i, har jeg som en del av arbeidet med dokumentaren møtt tre mennesker som har klart å komme seg over grensen.

La meg introdusere dere for Line, Rasmus og Josefine:

Josefine

Jeg måtte til Sverige for å finne Josefine, nærmere bestemt en møkkete gård. I Norge får hun hjelp av Svenska Föreningen, som forbarmer seg over de forvirrede nyankomne svenskene og stiller med tak over hodet, og tilbud om jobb.

Det blir spennende å se om denne empatiske jenta får troen på livet igjen etter en rakettstart i Norge.

Rasmus

På et hemmelig sted i Oslo arbeider Rasmus, som etter en tid i et svenskeasyl på Jessheim søkte en lysere hverdag i storbyen. Han har forlatt storebrødrene Leo og Love, søsteren Tanya, moren Måd og faren Pecka for et bedre liv i Norge.

Line

Line kom til Norge med Säfflebussen 18. januar 2009. Det er uklart hvordan hun kamuflerte seg over grensen. Med seg i bagasjen hadde hun det mest nødvendige – en fjellrev og løst godteri i lommene hennes, som i realiteten er frokost, lunsj og middag.

Hun bor alene i en 3-roms på St. Hanshaugen som hun leier for 1000 kroner i måneden, og jeg vil ikke en gang tenke på hvordan hun dekker inn resten av husleien, og om det i det hele tatt er et menneske verdig.

HUSK:

Første episode av dokumentarserien min kommer i morgen, fredag 29. april.
Les mine første refleksjoner her.

Del "Våre nye venner"