– Du burde lage mat på doringen

Ida prøver få det perfekte hjem. Hun får blant annet besøk av en renholdsekspert som måler rekordhøye bakterie-nivå på kjøkkenet til Ida.

Ida er ikke så glad i å rydde, vaske og lage mat, og hun føler at hun har mye å lære for å få det perfekte hjem. Hun ser på flere av rådene på veggen sin og begynner med å finne ut hvor mye støv og bakterier det er der hun bor.

Høyst støvnivå

– Når jeg vasker, så vasker jeg liksom det man kan se. Det er snakk om å dra fram sofaen en gang i året, og da er det jo kritisk stemning bak der, forteller Ida, før hun får besøk av renholdseksperten.

Om noen uker skal Ida få besøk av  familie og svigerfamilie i leiligheten, og hun vil at det skal se bra ut. Inger Elisabeth Dahl er en av landets fremste eksperter på rengjøring og har med seg apparater for å måle støv og bakterier. Støvnivået i en vanlig stue skal ideelt sett ikke overstige fem prosent, men i stua til Ida er nivået på 26 prosent.

– 26, 1 det er det høyeste til nå det. Det er veldig mye, sier Inger Dahl, sjokkert etter målingen. 

På badet til er det derimot svært reint, men bakterienivået på kjøkkenbenken er så høyt at renholdseksperten blir usikker på om det virkelig kan stemme.

støv2

Sjokkert av resultatet

Man blir helt satt ut. Det er de høyeste tallene jeg har vært borti.

– Man blir helt satt ut. Det er de høyeste tallene jeg har vært borti. Hvis dette hadde vært en restaurant eller et kontor med masse mennesker, så hadde ikke dette blitt godkjent. Det stedet du burde begynne å lage mat, er på doringen. For der var det så reint at vi det kunne vi godta. 

Ida har lest at man ikke finner de unike møblene til hjemmet på Ikea, men på loppemarked. Hun får hjelp av en interiørarkitekt og drar på loppemarked for første gang, for å kjøpe møbler. Ida sliper møblene, maler dem og begynner å ordne i gang til middag med svigerforeldrene.

 – I løpet av de to siste ukene har jeg vasket mer enn jeg har gjort noen gang, sier Ida.

Renholdseksperten kommer tilbake til leiligheten til Ida for å måle om bakterie og støv-nivåene har sunket, og Ida blir både glad og skuffa over resultatene.

Se Prosjekt perfekt på NRK3, onsdager kl. 21.30, eller se alle episodene på P3.no.