– Jeg er serr lykkelig

Ida finner et livsstilsråd som har momentan effekt. Hun åpner seg om en tidligere depresjon, og ser på hva hun kan gjøre for å stresse mindre.

For en stund tilbake møtte Ida veggen og hun fikk beskjed av legen sin om at hun var mildt deprimert. I blader og aviser står det mye om hvordan man blir mer lykkelig. Ida har lyst til å finne ut hva hun skal gjøre for å unngå en ny depresjon, og for å bli enda mer fornøyd med livet.

Katten Yolo

Ida er hos en psykolog og  tar en test for å se hvor lykkelig hun er. Den viser at hun har problemer med stress, og Ida bestemmer seg for å ta et kurs i mindfullness for å se om det kan hjelpe henne. Hun har også lest at man blir lykkeligere av å få seg et kjæledyr og blir nesten rørt til tårer når hun får seg katt.

– Det må være lov til å bli litt rørt når den er så pen. Jeg er lykkelig, jeg er “serr” lykkelig, sier Ida, og hun tror at hun kommer til å bli lykkelig av ha katten, “Yolo” i hjemmet.

idaflad

Ida har lest at penger kan gjøre deg lykkelig, men bare hvis man gir de bort til noen som trenger dem mer enn deg selv. Hun tar ut 600 kroner og gir pengene til tiggere på Karl Johan.

– Jeg blir glad av å gi, og får god samvittighet, men jeg skulle gjerne prata mer med dem, ikke bare gi pengene. Hva er det de trenger, og hva skal de bruke pengene de får til? Jeg blir nysgjerrig på historiene deres. 

 Hopper i strikk

Ida drar til Rjukan for å hoppe i strikk, for å se hvor mye lykke-følelse hun får av et skikkelig adreanlin-kick. Hun får på seg en hjelm med to kameraer, der det ene filmer ansiktet hennes mens hun hopper. Dette kjøres gjennom et analyseprogram som tolker følelser.

– Jeg var egentlig ikke så nervøs og det var aldri noe alternativ for meg å ikke hoppe. Jeg slo meg til ro med at det skulle skje, og så kobla jeg helt ut. Det var helt tomt i hodet. Hvis noen hadde kikka inn hadde de sagt “her skjer det ikke en dritt”, sier Ida om hoppet i ettertid.

idamkamera

Også analysen av ansiktsutrykkene til Ida viser at hun ikke var spesielt redd eller stressa før hun kasta seg utfor.

– Og alle sa at jeg kom til å bli kjemperedd når jeg trakket ut på plattingen. Men så ble jeg ikke det. Jeg var bare i min transe.

Hadde du planlagt at du skulle rope “YOLO” på vei ned?

– Jeg hadde tenkt litt på det, men jeg hadde jo kobla hjernen helt ut. Så jeg er ganske overraska over at jeg ropte det under hoppet. 

Ida har lyst til å hoppe i strikk igjen en gang, og være mer til stede i hoppet da.

– Da skal jeg nyte det litt mer. Ikke være helt sånn “hva var det jeg nettopp gjorde?” etterpå. 

Se Prosjekt perfekt på NRK3, onsdager fra 21.30, eller se alle episodene på P3.no.