Politi vs. kjeltring
Publisert 10:25 22 November, 2010
Første sending av Trygdekontoret handlet om kriminalitet, hvor Thomas Seltzer hadde både en politimann og en kjeltring som gjest i studio
Thomas Seltzer har nå tatt med seg Trygdekontoret fra tv til radio, hvor han skal prøve å svare på de store og små spørsmålene om dette rare samfunnet vårt. Hver uke har han med seg gjester som skal sitte i panelet hans, for å møte forskjellige påstander om alt fra mote, til sex, og kriminalitet. Denne uken dreide sendingen seg om sistnevnte.
Les også: Seltzer, politi, og røver
Gjestene i det første programmet var tidligere spaner Johhny Brenna, og en skurk han faktisk har spana på, nemlig “Petter R” som nå går under betegnelsen “eks-kjeltring”. I denne deilige røra av kriminalitet og rettferdighet ble alt fra tatoveringer til favorittfilmer diskutert, og for å toppe det hele fikk vi høre intervju med eks-banditten fra øst-europa, Nicolai Lilin. Han har skrevet boka Siberian Education, og kan en ting eller to om det å bli født som kriminell.
Politi vs kjeltring
Hvordan er kjeltringene i dag? Og ikke minst politifolkene: Hvordan er de? Hvor har det blitt av politimannen fra åttitallet som var mer opptatt av å fange banditter enn å fylle ut skjemaer? Dette er bare noen av spørsmålene som svares på i den første sendingen av Trygdekontoret, som denne gangen handler om kriminalitet og samfunnets store beskyttere.
Høre hele sendinga? Last ned podkast her!
De ekte mannfolka
En av påstandene som ble diskutert var følgende: Er politifolk og kjeltringer de eneste ordentlige ekte mannfolka som er igjen? Både Johhny og Petter R var sikre i sin sak om at både politiet og bandittene hadde forandret seg, men var usikre om hvor barske og ekte mannfolk de egenlig var.
– De ærlige kjeltringene er borte. De er blitt dophuer. Politifolka er blitt paragrafryttere og akademikere, og har etter min mening fjernet seg fra hverandre. Vi var mye mer like hverandre før, sier Johnny.
– Politifolka som ble tatt opp på politiskolen på åttitallet var en annen mennesketype. I dag er de akademikere, og tenker på en annen måte, konkluderer Johnny og Petter R.
– Også finnes det en en syntese mellom politifolk og kjeltringer her i landet – dørvakter, sier Thomas Seltzer.
Hør klipp fra sendingen her: [audio:http://p3.no/wp-content/uploads/2010/11/Eneste-mannfolka-igjen.mp3|titles=Politi og skurker – eneste mannfolka igjen?]
Snut er ut?
Hvordan er ståa når det gjelder hva som er kult? Heier man på kjeltringen eller banditten?
– Når man leker politi og røver, er det alltid kult å være kjeltringen. Den tankegangen gjennomsyrer jo mye av populærkulturen, det heter jo gangsterrap og ikke cop-rap, sier Thomas.
– Du ser jo bare på filmer og popkultur at det er jo kulere å være kjeltring, men det er som vi har sagt i dag: En kjeltring i dag er jo en fyr som går på stoff, en junkie. Er det kult da?, sier Johnny.
Mens vi snakker om kult…
Uansett er både skurker og politimenn tøffere på film enn i virkeligheten, og her er både Johnny og Petter enige om hva som er gode representanter.
Er det sant at alle politimenn og kjeltringers favorittfilm er Heat?, spør Thomas. Hør hva guttene svarte her: [audio:http://p3.no/wp-content/uploads/2010/11/Favorittfilm.mp3|titles=Favorittfilm]
– León er min favorittfilm, sier Petter R. Jeg ser for meg når han har laga den klappgarasjen. Han ligger da oppe på en hems, og bruker panserbrytende ammo og bare dæng dæng! Også går døra opp igjen, også ser bare de at fire fem kompiser ligger døde i gangen, og alle bare. Wow! Hvordan skjedde det?, sier Petter R.
– Heat er veldig bra som aksjonsfilm, en av de beste, som er kul å se på, og morsom og spennende og alt på en gang, sier Johnny.
– Mye av skytescenene er bra, men noe blir for dumt. Du står ikke og skyter over en bil når du kan skyte gjennom ruta liksom, men det er mange bra scener også, sier Petter R.
Norge = Sovjet
Senere i sendingen ble vi introdusert til Nicolai Lilin. En mildt sagt interessant fyr. Han tilhører Urka-folket fra Sibir som er et jakt- og fangstfolk, som i mange hundre år har gjort alt de kan for å kjempe mot politi og styresmakter generelt. Dette førte til at Sovjetregimet deporterte hele folket til provinsen Transnistria, der de i en mannsalder har forsørget seg med tung kriminalitet. Lilin har skrevet en bok om oppveksten sin, som tar oss med til et folk som nærmest har et religiøst forhold til å bryte loven.
Hør om Nicolais liv her: [audio:http://p3.no/wp-content/uploads/2010/11/Om-Lillin.mp3|titles=Om Lillin]
– Han hadde uhorvelig og utrolig mye gode synspunkter som jeg er helt enig i, hvorfor skal statsmafiaen lage masse lover og regler for å regulere meg, når jeg kan gjøre andre ting for å tjene penger?, sier Petter R.
– Så du ser sterke likheter mellom sovjetregimet og det norske sosialdemokratiet? spør Thomas.
– Ja, i hvert fall for meg som er på samme måte som han, som hater staten og myndighetene, og som gjerne gjør faenskap mot myndighetene, sier Petter R.
Kriminell tattoveringstradisjon
De kriminelle på østblokken har også lange og strenge tradisjoner for tatoveringer. En tatoveringstradisjon som stammet fra nomadene, og som ble brakt videre. Nicolai Lillin ble selv i ung alder tattovør, og ser på tatoveringer som en måte å kommunisere på.
Hør Nicolai snakke om tatoveringer her: [audio:http://p3.no/wp-content/uploads/2010/11/Sibirsk-tatovering.mp3|titles=Sibirsk tatovering]
Vil du høre hele sendingen? Last ned Podkasten her!
Tags: første sending, johnny brenna, kriminalitet, Nicolai Lilin, nrk p3, Petter R, thomas seltzer, trygdekontoret