Episode 3 av Trekant handler om rollespill og seksuelle fantasier. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3).

Episode 3 av Trekant handler om rollespill og seksuelle fantasier. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3).

Hvilke sexdrømmer har du?

5

Fantasier er en naturlig og viktig del av sexlivet.

Publisert 6:00 21 november, 2011

Benjamin prøver på et kinky politikostyme når det dreier seg om rollespill i Trekant. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3).

Å fantasere er en naturlig del av det å ha sex. Folk fantaserer i ulik grad enten man holder det for seg selv i sitt eget hode, eller spiller det ut i et heftig rollespill.

I denne ukens episode tar vi en titt på hva folk gjør for å ta sine fantasier til et nytt nivå. Benjamin drar på skrivekurs om erotiske noveller, Even får prøvd seg i et stort rollespill, mens Johanna møter en jente som drar fantasien lenger enn de fleste.

Se episode 3 av Trekant tirsdag kl. 11 p3.no/trekant og onsdag kl. 21.30 på NRK3

Kjenner du dine sexsanser? SE episode 1
Skjønner du kjønnet? SE episode 2

Viktig for tenningsnøkkelen

Bente Træen, seksualvaneforsker og professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, har skrevet doktorgrad om ungdommens sexvaner.

Hun mener at det å fantasere har en viktig funksjon i folks sexliv.

– Fantasiene hjelper oss til å komme i gang med seksualitet. Det er en del av det som driver oss til å være seksuelle sammen med noen eller alene. Fantasiene er viktig for tenningsnøkkelen og det å komme i gang, sier hun.

Det er ikke noe svar på hvor ofte det er normalt å fantasere. Træen forteller at de fleste mennesker fantaserer, men at hyppigheten av det kan variere.

– Hvis du er nyforelsket og er mer eller mindre småkåt hele tiden så fantaserer du mer, sier hun.

– Men hvis du har et lavt aktivitetsnivå på å onanere og ha sex med noen, så er bryteren litt stengt av. Det går i perioder og er hele tiden avhengig av tid, sted og situasjon.

Les også: Oppdag kjønnet! En nærmere titt på penis og vagina

Even må teste rollespill i ukas episode. Få en smakebit her! (Artikkelen fortsetter under).

Er jeg homo?

Mange unge lurer på om man en lesbisk eller homofil om man fantaserer om sex med en av samme kjønn. Træen forteller at det ikke nødvendigvis er tilfelle.

– Tvert imot. Slik det er i dag er det å ha sex med noen av samme kjønn en del av det heteroseksuelle repertoaret. Det er mange som regner seg som helt hetero som har forsøkt dette.

– For voksne mennesker mellom 18 og 40 år er dette noe av det vanligste å fantasere om. En av tre kvinner sier de har fantasert om samme kjønn, andelen menn som gjør det er lavere. Forklaring på det er at den viktigste mannlige fantasien er trekantfantasien. I den inngår også homoseksualitet på det nivået at det er to damer som har sex, mens mannen skal få se på, forteller Træen.

Som i drømmer kan fantasiene ta retninger som du ikke helt står inne for og som du ikke ville tenke deg å gjøre i virkeligheten.

– Seksualforsker Bente Træen

Hun forklarer at når folk engster seg over sine egne fantasier, springer det ut fra redselen for at fantasier skal bli handling.

Træen mener derfor det er viktig at man skiller mellom hva som er fantasi og virkelighet.

– Når vi sier det på den måten er det fordi vi engster oss for at alt skal bli mulig – Alt er ikke mulig. Det er viktig at man har klart for seg at fantasier faktisk er fantasier, de er ikke handling.

Sex med sjefen

Seksualvaneforsker Bente Træen mener fantasier har en viktig funksjon i folks sexliv. (Foto: NRK).

Du har helt sikkert en gang fantasert om en ting du i ettertid synes var flaut.

Kanskje fantaserte du om at han kjekke læreren din tok deg bakfra i midttimen, eller at moren til kompisen din plutselig ble litt ekstra interessert?

Slike fantasier kan føles ille i ettertid, men Bente Træen mener du ikke har noe å bekymre deg for.

– Vi fantasere om alle mulige ting. Og som i drømmer kan fantasiene ta retninger som du ikke helt står inne for og som du ikke ville tenke deg å gjøre i virkeligheten.

Les også: Hva skal til for at du tenner?

– La oss trekke en parallell til drømmer. Si du har hatt en drøm om at du har hatt sex med sjefen din. La oss si at det er en person av samme kjønn, for å smøre litt ekstra på. Så kommer du på jobb dagen etter og tenker; herregud hva holdt jeg på med? Hva tenkte jeg? Håper det ikke synes.

– Litt på samme måten er det med fantasier. Når du er tilbake i vante normer vet du hva som er passende, mulig og realistisk. Etter hvert kan du plassere drømmen i en kontekst du forstår slik at den ikke representerer noen fare for eget selvbilde, forklarer Træen.

Bør kjæresten få vite det?

Det er ikke alltid like lett å vite om man bør holde fantasiene sine for seg selv, eller om man skal dele dem med partneren sin.

Bente Træen forteller at det å fantasere sammen med en partner vil intensivere den seksuelle opplevelsen.

– De fleste vil oppleve det å dele og utveksle fantasier som veldig belønnende, men det er en balansegang. Fantasier som ikke handler om partneren din trenger du kanskje ikke å fortelle.

– Noen fantasier kan føles ekskluderende for partneren og gjøre partneren sjalu. Hvis kjæresten fantaserer om å knulle bestevenninna di, for eksempel, så har du kanskje ikke så lyst til å gå videre.

Johanna og Benjamin prøver kostymer for rollespill i episode 3. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3).

Rollespill sunt for sexlivet

Man bør nok være trygg på partneren sin om man har lyst til å teste rollespill i senga, men dette er en naturlig videreføring av seksuelle fantasier. Her spiller du rett og slett ut det du fantaserer om.

Hvis sexlivet med kjæresten begynner å halte så kan rollespill være redningen.

– Når man snakker om hva man er misfornøyd med i sexlivet, så påpeker særlig menn at det er for lite kreativitet og nyskapning med partneren. Det å gjøre andre ting, utforske seksualiteten og fornye seg er viktig, forteller Bente Træen.

– Enten dere leker legen og sykepleieren, eller noe annet, så er det viktig å være klar over at dette er et spill. Man spiller så lenge det er morsomt, så har man koder for å avslutte hvis det ikke er gøy.

Tags: , , , ,

Del "Hvilke sexdrømmer har du?"