p3.no

Ved enden av reisen

7
Skrevet av:
Publisert 11:25 27 mai, 2011

Da puberteten min var over, målte jeg nesten to meter. Det gjør jeg fortsatt, takk som spør. Men husk at svenskene er svært underernærte, og derfor mer kortvokst enn meg selv. Hilsen Magnus Trygve Olsen Devold (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Dette har vært en reise, og da mener jeg ikke bare en metaforisk reise, men en faktisk reise.

For første gang i mitt liv beveget jeg meg utenfor norges grenser til et fremmed land med et fremmed språk, fremmed mat og en fremmede kultur.

Og hva fant jeg? Fremmede mennesker. Ja, for mennesker er de, i aller høyeste grad. Men hva er menneskets høyeste grad? Jo, det har jeg nettopp fortalt, det er graden svensk.

Jeg vil gjerne si takk til NRK, for å ha gitt meg plass og svenskene en stemme. Vi skal ikke ta for gitt at vi har en allmennkringkaster som tør å vise den usminkede sannheten, se bare på SVT og ”dokumentaren” ”den gravende journalisten” Jan ”Janne” Josefsson serverte oss i vinter.

Kjære Janne, vi kan ikke vende det andre kinnet til, bare fordi det første kinnet har en kvise. Denne kvisen er en metafor for et problem, og problemet er fortsatt ikke løst. Det er bare satt på dagsorden.

Nå har jeg gjort mitt. Det er opp til dere å fortsette jobben. Det er nå dere må rekke ut en hånd, og rekk gjerne ut en hånd du har litt mat i (de er glad i små boller av kjøtt).

Og hvem vet? Kanskje jeg dukker opp igjen med en ny brannfakkel av en dokumentar om ikke lenge? Eller kanskje jeg får muligheten til å lage en lykkelig oppfølgerdokumentar der vi får vite at det mot alle odds har gått bra for Rasmus, Josefine og Line.

Jeg må si takk til dere også, mine beste venner, for å ha gitt elendigheten et ansikt. Husk at dere er mennesker, gode som noen. Takk til deg som har fulgt med også, kommet med ros og kritikk, spredd seriens budskap og dere som ble lurt av mitt kyniske PR-stunt.

Et fotografi av mine nye venner, Line, Rasmus og Josefine. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Helt til slutt, vil jeg gjerne stille deg som har sett på et ikke-retorisk spørsmål:
Hvordan vasker man vekk ordet ”Partysvenske” skrevet med sprittusj i pannebrasken? Jeg spør for en venn.

Tusen takk for meg.

Magnus Trygve Olsen Devold

Bildegalleri:

Del "Ved enden av reisen"