p3.no

Språk, fest, flambering

0
Skrevet av:
Publisert 23:20 15 mai, 2011

“Det blir ittj fæst uten skjinnvæst”, sier trønderne, men er svenskene enig i det? Nei, mye kan tyde på at det ikke stemmer, men jeg kan ikke si noe med sikkerhet på dette tidspunktet.

En svenske har her fått låne et eksemplar av den svenske bunaden. (Foto: Colourbox.com)

Jeg befinner meg nå ganske godt under huden på svenskene. De har vist meg sine hjem, de har blottlagt sitt privatliv, tilstått uskikkelige måter å overleve på, deres forhold til penger og kjærlighet. Og nå har det vært mye tungt å fordøye. Det gleder meg stort å si at en fest står for dør.

Hva gjør svenskene på fest, hvordan er de, hva konverserer de om, tåler de alkohol noe særlig godt? Ja, det kan man lure på og det vil man kanskje få svar på.

Svenskers tradisjonelle forhold til fest er knyttet opp mot den svenske födelsesdagen, som i praksis betyr at hver nye dag de får oppleve feires i seg selv.

Dette kommer selvfølgelig i tillegg til at de har overlevd uka og den harde hverdagen på jobb, dersom de er så heldige at de i det hele tatt har en jobb.

I forrige episode lærte vi at svenskene feirer nasjonaldag hver fredag, og at de da pynter seg i den svenske bunaden: Hvite arbeiderbukser, og rosa stoff med knapper. Også dette er en del av den svenske festkulturen.

Mer lærdom: Episode 1 | Episode 2 | Episode 3 | Episode 4 | Episode 5

Del "Språk, fest, flambering"