p3.no

Nationell kultur

1
Skrevet av:
Publisert 9:32 12 mai, 2011

Noen ganger må man ta to skritt tilbake for å komme tre skritt fram, og det er akkurat det vi gjør nå.

For å bedre kunne forstå svensker tar jeg et dypdykk i kulturarven deres. Hva har formet de som folkeslag, og hvilke skikker har de bevart gjennom århundrer med diktatur, folkemord og sult – hva vet vel vi om hva som har foregått i et land hvor sensuren er så streng.

Jo, det er ikke mye, men det kan jeg kanskje finne ut av.

Fra en vanlig svensk förfest. (Foto: Scanpix)

Det er få lyspunkt å spotte i en svenskes hverdag, men de har allikevel klart å skape seg et høydepunkt å se fram mot hver uke. Som på bomullsmarkene i gamle Amerika, har svenskene funnet sitt svar på slavenes arbeidssang og japanernes opium – nemlig förfest hver fredagskveld.

Da sjenker de glassene til randen med sin sockerdrikka. I anledning ukeslutt, og pausen fra de norske arbeidsgivernes tyranni, møtes de i gode lag og glemmer sin hverdag. Dette skal jeg komme tilbake til senere, og kanskje jeg har et svar på alle ubesvarte spørsmål da.

De har også tatt med seg sin svenske matkultur over grensen. De holder fast ved sine tradisjoner for å ikke glemme hvor de kommer fra. Det forundrer meg at de er i stand til å holde seg med de svenske råvarene, og ikke minst krydderet. Det er for eksempel umulig for oss nordmenn å lage taco hvis vi er på ferie i utlandet, hvis vi ikke for eksempel har vært på et tex-mexutsalg på Ica og handlet krydder og saus.

Mer lærdom: Episode 1 | Episode 2 | Episode 3 | Episode 4

Del "Nationell kultur"