p3.no

En jävel på kärlek

1
Skrevet av:
Publisert 14:04 9 mai, 2011

Kjærlighet. Tredje nedest på Maslows behovspyramide, så er det egentlig et behov vi burde regne med å få oppfylt. det er et godt spørsmål tenker du nok.  Ja, det er det.

I Norge er svaret på det ja, men i Sverige er svaret nei, og for svensker i Norge er det svaret tja. Og noen ganger blir et behov for oppholdstillatelse et behov for kjærlighet, eller kärlek som svenskene sier.

Så hva kommer først? Kjærlighet eller oppholdstillatelse? Eller når en svenske først havner i klemma, og forelsker seg i en nordmann, hvor går veien herfra?

Et drømmende blikk, og en usikker skjebne. (Foto: Scanpix)

Morten Harket tok i sin tid Camilla Malmquist som hun så flott het, til sin kone. På en flyplass i 1986 pekte Morten Harket seg ut en vakker blondine i mengden, og kalte henne til seg. Han visste at svensker ikke har råd til å si nei når en nordmann inviterer dem hjem.

Camilla ga opp sin drøm om å bli skuespiller og satset alt på oppholdstillatelse og tomme løfter, og etter å ha båret fram tre barn  – Jakob Oscar Martinus Malmquist Harket, Jonathan Henning Adler Malmquist Harket og Anna Katharina Tomine Malmquist Harket – kastet Morten Harket henne på dør.

Camilla Malmquist-Harket klamrer seg nå fast til en ny nordmann, i frykt for å bli forvist til det landet hun forlot, og i mellomtiden bærer hun sin eksmanns navn i skam.

Camilla er ikke den eneste som har blitt lokket inn i ulykka. Daglig kommer det flere håpefulle svensker over grensen med ønsker om jobb, penger – og kärlek..

En annen historie tilhører Elisabeth “Bettan” Andreassen.

Bettan. (Foto: Scanpix)

Hun ga avkall på pikenavnet sitt for å bli godtatt i Norge, hun har vunnet Melodi Grand Prix for Norge, giftet seg med en nordmann, og hun har tatt seg av handikappede nordmenn som vil bli sangstjerner. Hun er en snill svenske som er her enda, men det har kostet.

I mange tilfeller har det vakre med kjærligheten blitt ødelagt av industri, for kan vi egentlig tro på blandingsekteskap, hvor de grunnleggende behovene er så sprikende?

Ja, vi håper jo at Bettan har giftet seg av kjærlighet. Kjærlighet til sin mann og til sitt nye land.

Se: Episode 1 | Episode 2 | Episode 3

Del "En jävel på kärlek"