p3.no

Jag behöver pengar

3
Skrevet av:
Publisert 12:29 2 mai, 2011

“Penger er papir, og papir har vi nok av”, er et sleivete norsk uttrykk. Penger er ikke bare papir, det er laget av papir, som igjen er laget av trær, kanskje hugget i en svensk skog? Ikke vet jeg, men vi snakker ofte om å tjene til livets opphold, og det er her pengers funksjon kommer inn.

Tre kronor, eller "Det lille riksvapen" som det egentlig heter. (Foto: Wikimedia Commons)

Men hva vet vi egentlig om svenske penger?

Jeg vet at unge i Sverige ikke har inntekt, de må stjele penger fordi det ikke finnes jobber hvor de kan tjene de selv. På internettet kan man lese om at de unge kun står for halvparten av all arbeidsløshet i vårt naboland, noe som kun kan beskrives som et glansbilde av virkeligheten.

Vi derimot, bor i et av verdens rikeste land, men stemmer egentlig dette? Tja, mange sier det, så da sier jeg det også.

Satt i et regnestykke forståelig for nordmenn, kan fattigdommen i Sverige best forklares med at dagpenger fra NAV, selve symbolet på den norske velferdsstaten, tilsvarer i følge internettet og mine egne beregninger full svensk lønn (for en børsmegler kanskje).

Et regnestykke som svenskene kan forstå er “tre kronor”. Tre kronor er et velkjent begrep i Sverige, det er selve riksvåpenet. Med tre kronor skal de beskyttes, sier de, men hvor mye er tre kroner verdt i dagens samfunn?

Jo, det er tre kroner, og ikke et øre mer. Tre kroner er det første de svenske barna kjenner til. Det er pengene barna får under hodeputa når de mister en tann, mens man i Norge får minst 20 kroner.

Dette er pengebeløpet svenske barn får under huden for at de ikke skal vokse opp med urealistiske drømmer om et velstående liv. De må finne andre måter å berike livet på.

Regnestykket som binder oss sammen er flaskepanten. I Norge er kan du få mellom 1 krone og 2 kroner og 50 øre på de største flaskene, mens i Sverige er du heldig hvis du får 25 øre.

Se: Episode 1

Del "Jag behöver pengar"