Skream (Foto: Promo)

Skream (Foto: Promo)

Lydspor i løypa

Musikk og snøbrett er uløselig bundet sammen.

Publisert: 12:06 15 February, 2012

Vi har alle lagt merke til det under viktige arrangementer som X-Games og til og med OL. Snøbrett-kjørere står overfor et av deres viktigste renn i karrieren og konsenterer seg mer om å finne riktig lydspor på iPoden til fremfor å legge all fokus på å kjøre. Er det virkelig så viktig å finne den låta? Det er jo dét.

Luftige svev med musikk i øret. (Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND)

Luftige svev med musikk i øret. (Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND)

Musikk og snøbrett går sammen som støvel i binding, og er uløselig bundet sammen. P3.no har gravet frem hva som er populært å ha på spillelisten i snøbrettmiljøer.

Fra chill til elektronica

Når man søker opp “Snowboard music” i Google-feltet, kommer det opp utallige nettsider, offisielle sponsorer og forumer som forteller deg hva som foretrekkes av snøfantastene. Det varierer fra utalelser som “… snowboard music is supposed to be super dooper chill” til andre i gamet som mener at musikken som skal settes på før man hiver seg uti bakken skal være hard og drivende.

Urørt-musikk i brettfilmer

Petter Foshaug, norsk brettfilmregissør, er opptatt av at musikken som blir brukt til filmene skal matche kjøreren. Prosessen er i samråd med utøverne og regissøren må også ta hensyn til rettigheter.

Musikk er en enorm del av opplevelsen i brettfilmer. Hvordan velger du ut til dine filmer? Har du en spesiell fremgangsmåte?

Jeg bruker også mye tid på NRK Urørt.

– I den første del av prosessen setter jeg meg ned med kjøreren og prøver å finne musikk som begge parter ønsker å bruke. Det skal helst være noe som står i stil med kjøreren, prøver å komme opp med litt forskjellige alternativer, da mye av musikken forsvinner etterhvert på grunn av rettigheter/TONO. Når noen låter er funnet, går jeg så til rettighets-innehaverne å sjekker om det er mulig å bruke låten, eventuelt sjekker opp pris. Om dette ikke går i boks, går vi på plan B/neste låt, forklarer regissøren.

Han er også en flittig bruker av Urørt-musikken.

– Jeg bruker også mye tid på NRK Urørt, og går gjennom så å si alle artister for å se om det er noe bra som kan brukes i filmen, da Urørt-artister som oftest er mye enklere og billigere å jobbe med, i forhold til større etablerte artister.

Petter Foshaug. (Foto: Petter Foshaug)

Petter Foshaug. (Foto: Petter Foshaug)

Ta en titt på hjemmesiden til Peter Foshaug
Ta en titt på Urørt-sidene

Ser du en trend i hvilken vei det går? Hvordan har musikkbruk-utviklingen vært de siste ti årene i brettfilmer?

– Musikken har gått fra å være mer rock `n` roll/punk-inspirert til å bli mer elektronisk. Det er kanskje litt mer mainstream/popmusikk i filmer nå også i forhold til tidligere, avslutter Foshaug.

Legg til dine favoritter

P3.no har gjort et forsøk på hente ut tverrsnittet av det som er mest populært for brettkjøring der vi har tatt utgangspunkt i gjengangere på diverse nettsider.

Så, hvis du lurer på hva som er tidsriktig snøbrett-kontentum, så ta en titt på utvalgte låter nedenfor og legg til dine favoritter i kommentarfeltet. Hvis vi får inn nok forslag, lager vi en spilleliste i Spotify som du og dine medkjørere kan legge til på din smarttelefon før dere hit the slopes, som det så pent heter.

Bassnectar – “Heads Up” (The Glitch Mob Remix):

The Glitch Mob – “Beyond Monday”:

Fever Ray – “Keep The Streets Empty For Me”:

Lykke Li: “Sadness Is A Blessing” (Gold Panda Remix):

LCD Soundsystem – “Tribulations”:

Sum 41 – “Fatlip”:

Skream & Example – “Shot Yourself In The Foot Again”:

Husk å legge til dine favoritter i løypa i kommentarfeltet!

Tags: , , , , ,

Del "Lydspor i løypa"
 

SERIER PÅ P3.NO