Perfekte forhold i Oslo Vinterpark. Bilde fra The Arctic Challenge i Oslo Vinterpark, Wyller. (Foto: Eleonora Raggi)

Perfekte forhold i Oslo Vinterpark. Bilde fra The Arctic Challenge i Oslo Vinterpark, Wyller. (Foto: Eleonora Raggi)

Guide til snøbrett-VM

Verdensmesterskapet har satt utfor bakkene.

Publisert: 16:23 9 February, 2012

Det ni dager lange verdensmesterskapet i snowboard er i gang. Fra 10.-15. februar kan du få med deg treninger og kvalifiseringsrunder helt gratis i Oslo Vinterpark. Fra torsdag 16. må du ha billett for å få med deg de halsbrekkende triksene og spennende finalene februareventyret byr på. Det blir et storslagent mesterskap både for utøvere, arrangører og publikum.

Besøk snowboard-VMs offisielle hjemmeside her

Semifinalene i halfpipe går torsdag 16. februar, semifinalene i slopestyle dagen etter. Senere på kvelden sendes quarterpipekonkurransen med “Highest Air Session” direkte ut til det norske folk midt i gullrekka på NRK1. Lørdag og søndag går med til både kvinnene og mennenes finaler i slopestyle og halfpipe. Det er til sammen fire verdensmestere som skal kåres i Oslo i løpet av finalehelgen.

Se det fullstendige VM-programmet her

Høye svev under Arctic Challenge. (Foto: Eleonora Raggi)

Grønne snømenn

Snowboard-VM 2012 er et grønt arrangement. Miljøfokuset betyr totalt parkeringsforbud på begge arenaene under konkurransedagene, så både utøvere, publikum og presse vil bli fraktet i buss til og fra Wyller og Holmenkollen. Vel fremme serveres det drikke og et variert utvalg økologisk mat. Ved Nationaltheateret i Oslo sentrum reises en egen snølandsby med shoppingmuligheter, billettsalg, aktiviteter og små konserter.

Utestedet Vulkan gjøres i anledning verdensmesterskapet om til det New York-baserte konsert- og nattklubbkonseptet Santos Party House. Det er Turbonegro som står for brakåpningen, med påfølgende konserter og underholdning hele mesterskapet igjennom.

Turbonegro står for åpningen lørdag 11. februar. Mandag 13. spiller Dropkick Murphys, onsdag 15. spiller Tommy Tee og Kvelertak fredag 17. februar. Avslutningsfesten er det P3s popdronning Christine Dancke som står for.

Grafisk fremstilling av VM-arenaen (Grafikk: Roger Stemsrudhagen)

Stjernespekket

Popsalongen blir gjort om til en varmestue og får aktuelle, norske artister på besøk under verdensmesterskapet. Både Gabrielle, Envy og plateaktuelle LidoLido er gjester hos Aishath for å underholde både snowboard-publikummet og radiolytterne.

LES: P3 på snowboard-VM
LES: Slik sender NRK fra snowboard-VM

Snowboardere fra hele verden kommer til Oslo for å delta i verdensmesterskapet. 22 av dem er norske, og mange av dem ledet av landslagstrener Thomas Harstad. Han ser frem mot ni dager med nonstop brettkjøring og VM-fest i Kollen. Det vil være et høyt nivå hele uken, men et par hundre løpere skal elimineres før de aller beste i finalehelgen skal kjempe om gjeve titler og trofeer.

– Et VM i Oslo betyr fryktelig mye for Norge som snowboardnasjon. Det er viktig for oss å vise frem snowboard på best mulig måte til Ola Nordmann som bare er opptatt av langrenn. Det gir oss rekruttering både i bredde og i toppsjiktet i tillegg til en ny arena å trene i, sier Thomas.

Norske Ulrik Badertscher reiser verden rundt, men kommer hjem til VM. (Foto: Scanpix)

Rask livsstil

Samtlige av verdens største snowboard-stjerner er norske. På deltakerlisten for VM og blant medaljefavorittene er blant andre Torstein Horgmo, Ulrik Badertscher, Silje Norendal og Kjersti Østgaard Buaas. Brett-legenden Terje Håkonsen har invitert utøvere til quarterpipen for gi dem muligheten til å slå verdensrekorden han sitter på, men vet fortsatt ikke om han er i form til å gjøre et forsøk på å forsvare tittelen. Det er forstatt usikkert om superstjernen Shaun White kommer for å regjere i Vinterparken.

– Utøverne er vant til en rask livsstil og det er et viktig sportslig arrangement for dem. Samtidig er det konserter og mye som skjer, så de kommer sikkert til å delta på det. Vi kommer nok til å se dem ute i et vinterkledd Oslo i løpet av helga, sier Jonas Greve, snowboardekspert i NRK.

Grafisk fremstilling av halfpipen som foreløpig er under utvikling. (Grafikk: Roger Stemsrudhagen)

I følge Greve har snowboard gått fra å være forbeholdt de hasjrøykende rampeguttene til å bli en mer stueren, sosialt akseptabel og seriøs idrett. Ekspertkommentator for NRK under VM, Jonas Greve, synes det er stort å ha VM på hjemmebane og er imponert over initiativet som har blitt tatt til å lage det første VMet arrangert av utøvere siden 1999.

– Jeg tror alt blir en publikumsfavoritt, men halfpipen blir ekstra morsom, for det har aldri blitt sett i Norge på det nivået. Verdens beste kjørere kommer og det er sinnsykt bra kvalitet på løypa, sier Greve.

Han kommer med lovende ord om perfekte snøforhold, en imponerende VM-arena og håper på fint vær. Har fortsatt du ikke lagt frem boblebuksen og pusset solbrillene? Hiv deg rundt og sikre deg billetter til vintereventyret nå.

Tags: , , , , , , ,

Del "Guide til snøbrett-VM"
 

SERIER PÅ P3.NO