Maktleken
– Vi er egentlig kvalmende normale, sier BDSM-utøveren Victor.
BDSM. Et liten forkortelse som har klare assosiasjoner til seg. Lakk, plast, pisker og smerte. Skitne og skumle miljøer med folk som ikke er helt normale. Det viser seg at både den første og andre antagelsen kan være feil.
– Man må føle seg trygg hvis man skal eksperimentere med BDSM. Den tilliten man trenger er kanskje vanskelig å ha, for den må bygges over tid.
Dette forteller Victor Erheim, nestleder i Smil Norge, Norsk forening for sadomasochister og fetisjister. Han forteller om en av de store utfordringene ved BDSM – nemlig å stole nok på noen til å la dem ta fullstendig kontroll, eller frarøve dem den.
– En leker med sterke følelser og sex-leketøy, blant annet pisker, som ved feil bruk kan føre til skade. Mange sammenligner det med ekstremsport siden det involverer kommunikasjon, tillit og mestring over tid. Noen sier det er som å ”gå på en stram line med et godt sikkerhetsnett under.”
– Jeg vet om flere BDSMere som har hatt behov for å oppsøke miljøer som trekker sexen så langt at det spøker for livet deres, – Lege og sexolog Kjell Olav Svendsen.
Se BDSM-episoden av Trekant (episode 7)
Erotisk og samtykkende
Det finnes flere forklaringer på hva BDSM står for. En av dem er Bondage Dicipline Dominance Submission Sadism Masochism, og det hele handler om erotisk og samtykkende rollelek rundt makt og smerte, for å oppnå en helt spesiell seksuell opplevelse. Under BDSM leker man også med kraftige følelser som for eksempel ydmykelse og frustrasjon.
Noen kan få en utrolig forsterket seksuell opplevelse ved følelsen av å bli dominert, eller omvendt. Men hvor går egentlig overgangen fra “vanlig sex” til BDSM?
– Det er det mye uenighet om, forteller Victor i Smil. Noen mener det for eksempel er idet en kontrollerer partneren med hånda under oralsex, men dette er veldig variererende.
– På den andre siden mener noen at man må leve med BDSM I hverdagen og ha det som seksuell identitet, og ikke bare som et seksuelt krydder, forteller Victor.
Kjærlighetsslag
Begrepet sadomasochisme ble først brukt i begynnelsen av forrige århundre, og er satt sammen av betegnelsen sadisme som betyr at man tenner på å dominere andre, og masochisme som betyr at man tenner på å underkaste seg. I Kama Sutra blir masochisme betegnet som kjærlighetsslag. Selv om mennesker har utført denne typen sex lenge, har BDSM lenge vært assosiert med noe rart, sykt, og farlig, da de som driver med BDSM i alle høyeste grad tilhører en seksuell minoritet.
I ukas Trekant-episode får Even og Benjamin møte Kjetil, en annen mann som har god kjennskap til verdenen av dominanse og underkastelse.
– Det handler om å leke med makt. Du og kjæresten din finner ut hvem som skal være på topp og hvem som skal være på bunn. Alle har sine preferanser og sine grenser og holder seg naturligvis innenfor disse.
– Noen liker sterk smerte, andre liker ikke smerte i det hele tatt, og synes det er helt unødvendig. Og der noen er veldig fokuserte på det fysiske er andre mer fokuserte på det psykiske, sier Kjetil.
Andre tenner igjen på det rent estetiske og visuelle, og her kommer både lakk og lær inn i bildet.
Miljøer som går for langt
Kjell Olav Svendsen er allmennlege og sexolog, og mener at selv om mange BDSM-miljøer har et stort fokus på grensesetting, finnes det også miljøer som stadig utforsker hvor langt man kan utfordre kroppen sin i en seksuell setting.
– Det er ikke alle miljøer som har like klare grenser på hvor langt man skal dra det hele. Uten å mistenkeliggjøre enkelte miljøer, har jeg hatt flere pasienter som har vært fascinerte av å teste yttergrensene gjennom strangulering og hypoksi (oksygenmangel).
Svendsen legger til at dette selvfølgelig dreier seg om ytterpunktene innenfor seksuelle preferanser, men at det likevel er viktig å huske på at den forsterkede seksuelle opplevelsen som følger med kan være livsfarlig.
– Jeg vet om flere BDSMere som har hatt behov for å oppsøke miljøer som trekker sexen så langt ut at det spøker for livet deres, sier Svendsen.
BDSM-en sykdom?
Inntil i fjor stod BDSM oppført i det norske sykdoms- og diagnoseregisteret. Du ble altså ansett som syk hvis du drev med BDSM, noe som ikke lengre er tilfellet. Flere anser nå BDSM som mer en seksuell preferanse og en del av enkelte menneskers identitet.
Det sies at mellom 10 og 15% av befolkningen har fantasier og interesser som kan beskrive som sadomasochistiske, og det finnes offisielle BDSM-grupper i mer enn 75 land. I Norge finner vi rundt 14 BDSM-foreninger over hele landet, i tillegg til den nasjonale gruppen Smil Norge og UngBDSM.
Test deg selv: Hva er bondage?
Sikkerhet og likeverd
BDSM dreier om mer enn lærdrakter, gla’ pak og mørke kjellerganger. Victor i Smil mener BDSM ikke er noe en bør kaste seg ut i uten å tenke over både sikkerhet og hvem man gjør det med.
– Når en skal begynne med BDSM er det viktig å alltid ha sikkerhet, kjærlighet, likeverd og respekt i bunn. En bør lese seg litt opp om en skal spanke noen. Man skal for eksempel ikke slå på halebeinet, mage, ledd og hode, men heller fokusere på fett-og kjøttfyllte områder som rumpe og lår. Alle skal ha gjort et informert valg når de blir med på BDSM-aktiviteter.
– Hva er årsaken til av enkelte tiltrekkes av BDSM?
– Kort sagt vet vi ikke. Hypotesene er mange, men som med mye annen smak vet vi ikke hvorfor noen liker sjokolade bedre enn jordbær, eller pupp bedre enn rumpe. BDSMere er et tverrsnitt av befolkningen, og utpreger seg ikke i forhold til vold, psykiske sykdommer, barndomstraumer eller noe annet.
– Vi er egentlig kvalmende normale, selv om vi har et tenningsmønster som mange ikke forstår, avslutter Victor.
Vil du snuse på BDSM? Her er noen tips fra Victor til hvordan man kan starte:
– Å holde fast partneren sin, eller å spørre om å bli holdt fast
– En kan begynne med lette klaps på baken eller kinnet.
– Lett kloring eller biting kan også fungere.
– Gå sakte frem, og ha en åpen dialog.
– Ta gjerne utgangspunkt i andre fantasier
Tags: BDSM, grense, kjærlighet, kontroll, makt, sex, spanking, trekant