p3.no
Bjørn Rasmus Harnell

Bjørn Rasmus Harnell

24
Skrevet av:
Publisert 13:40 18 mars, 2011
27
Singel
I Sverige

Rasmus kommer fra Västervik, 28 mil sør for Stockholm, 30 mil fra Gøteborg og 54 mil til Norge.
Han har forlatt storebrødrene Leo og Love, søsteren Tanya, moren Måd og faren Pecka for et bedre liv i Norge.

Rasmus skapte seg en fantasitilværelse med Pippi og et magisk tre for å komme gjennom sine første leveår.

På grunn av det elendige klimaet i Sverige er det ofte svært kaldt, og Rasmus må bruke lue inne. Som dere også ser, innendørs frostrøyk er vanlig siden isolasjonen er så dårlig. (Foto: Privat)

Hvorfor?

Rasmus er den av våre svenske venner som har vært lengst i Norge. Uten å vite noe om Norge, kom han over grensa i en stødig svensk Volvo 245, som også ble hans første hjem i det lovede land. Han solgte alle sine eiendeler i håp om å tjene mer penger i Norge til å kunne reise enda lenger unna de fattige minnene om hans oppvekst i Sverige.

I Norge

Etter en tid i et svenskeasyl på Jessheim søkte Rasmus en lysere hverdag i storbyen. Kokk kaller han seg, men egentlig er han kjøkkenmedarbeider og arbeider på et et hemmelig sted i Oslo.
Rasmus er fornøyd med bosted, men alt er vel bedre enn hva han kom fra.

Håp for fremtiden

Dans og sang i Sør-Amerika roper på denne glade Västerviksgutten, men hans realistiske mål er å slå seg til ro med en kone og barn, og holde seg flytende.

Utfordring i hverdagen

Nordmenns oppfatning av svensker er misforstått, mener Rasmus. Han forteller at han hver dag møter folk som forventer at han presterer seksuelt og er hyggeligere enn de norske han omgås i sin hverdag. Ikke vet jeg hvor han møter disse freidige menneskene. Han takker Fredrik Skavlan for å ha bygd en bro mellom nabolandene, men gir minuspoeng for å utløse bananskrelledebatten som nå gjør det vanskeligere å holde fasaden for sine gamle venner hjemme i Sverige.

Selvopplevd hverdagsrasisme

Folk nekter å flytte seg når Rasmus forsøker å gå av t-banen, trikken eller bussen. Han må kjempe seg gjennom hordene av mennesker som presser seg på.

Del "Bjørn Rasmus Harnell"