Wazzup med Rogaland for tiden?

9
Skrevet av:
Publisert 10:00 30 August, 2011

(The Konsortium, mystiske)

Rogaland fiser ut det ene strålende metalbandet etter det andre. Vi tok en prat med en av gamlegutta for å få vite hvorfor.

Før var det stort sett Gehenna, Årabrot og Purified In Blood som representerte for Rogaland når det gjaldt metal her i Norge, men det siste året har sett en voldsom oppblomstring av kanon-gode band fra fylket. Først kom Kvelertak, og så åpnet ventilen seg med The Konsortium, Djevel, Overthrow, Deathbed Reunion og Shadowmind. For ikke å glemme [K]Nine. Vi spurte “old-timeren”, og Purified In Bloods eminente gitarist, Tommy Svela om hva som foregår der nede….
 
Purified In Blood var lenge det eneste skikkelig kjente metal-bandet fra Rogaland, i tillegg til Gehenna og Årabot. Så kom Kvelertak, og nå ser det ut til at ting har eksplodert. Hva skjer?

Jeg liker å tro at vi hadde litt med oppblomstringen av metal her i byen å gjøre, men det har jo eksistert lenge før vår tid. Stavanger har alltid hatt et godt metalmiljø. Som i Bergen har også Stavanger hatt mye black metal, kanskje ikke av like stor kommersiell suksess som bergenske Immortal, Gorgoroth og Enslaved. Men undergrunnen her har ulmet med band som Gehenna, Carparthian Forest og Forlorn. Vi har også hatt heftige dødsmetallband som The Deviant. Alle var/er tungvektere i Stavangers metalscene. Det er nok garantert flere black metal band fra regionen som en ekte nerd kunne ramset opp, men dette er det jeg husker (er jo bare barnet som du vet). Når det gjelder nye band er det godt mulig Kvelertak og Purified In Blood har sådd litt metallspirer her og der i Rogaland.

Jeg husker selv da jeg var fritidsleder på Tasta utenfor Stavanger der Overthrow øver. Gutta i Overthrow stod alltid på første rad under Purified-konserter, og jeg delte det jeg hadde av kunnskap med dem. Husker å ha gitt dem hint om å høre på blant annet Mastodon og Gojira. Ser ut til at bandet har vokst voldsomt den siste tiden, og disse kidsa kan definitivt spille metal. Ingen tvil. Ser også at flere andre band gjør det bra rundt i regionen. De får til dødsbra produksjoner på musikkvideoer og innspillinger som låter fett.

Hvor mye kan vi ”skylde”på PiB for denne plutselige oppblomstringen? 

Vi fikk nok flere band her i byen utpå metalcore-glattisen i vår tid, men å ta fullstendig skyld i oppblomstringen blir å ta hardt i. Etterhvert som både Purified In Blood og Kvelertak fikk litt suksess her til lands har det kommet en ny bølge band som kan sakene sine til de grader. Ikke bare i Stavanger, men rundt omkring det ganske land. Når det gjelder band som (K)Nine, Djevel og The Konsortium er dette band som garantert hadde sett dagslys selv om vi ikke hadde eksistert. Når det er sagt er det ofte slik at om et lokalt band får suksess, så kastes det bensin på gløden til de andre lokale bandene og det kan jo hende vi (PIB/Kveletak) har gitt dem gnist til å peise på.

Ligger det flere band i vannskorpen eller har Rogaland presset ut nok nå?  
 
Det har dukket opp flere band i regionen vår som vil komme til å vise tenner i tiden fremover. Du har blant annet Sublime Eyes som flere kjenner til fra før. Shadowmind imponerer også med god metallteft.
 
Hva er din rolle oppi det hele? Ser du på fra sidelinjen eller involverer du deg i scenen?
 
Nylig startet jeg i samarbeid med Folken en klubb der det kun skal spilles metall, både fra scenen og DJ-hjørnet. Klubben heter Hell Patrol og har kickoff fredag 2. september i Grottene ved Folken i Stavanger. Første kveld spiller Shadowmind og Ivar fra Enslaved skal være DJ. Både Enslaved, Immortal og Overthrow spiller tidligere den dagen på Rått og Råde-festivalen her i byen og dermed har vi et offisielt afterparty for headbangere. Ellers liker jeg å oppdage nye lokale band som imponerer. Det er ikke så ofte det skjer, men når jeg blir imponert sender jeg det videre til andre interesserte og hører hva de mener om det.

Sjekk lyden av det nye Stavanger her:

The Konsortium-Under The Black Flag: The Konsortium-Under The Black Flag

Overthrow-Woolgatherer: Overthrow-Woolgatherer

Djevel-Påkallelsen: Djevel-Påkallelsen

Shadowmind og Deathbed Reunion har til og med laget video:

Tags: , , , , , , , ,

Del "Wazzup med Rogaland for tiden?"