Ukens albumcover: Kiss-The Elder, overmystisk

5
Skrevet av:
Publisert 8:00 28 April, 2008

Kiss. Mestrene av rock og økonomi. Det har gått opp og ned med albumcoverne til Kiss. Fra storslåtte kunstverk til billige løsninger som vi helt klart skal komme tilbake til i denne serien. Men i dag skal det handle om det svært mystiske coveret til The Elder.

Kiss er litt av noen typer. Ikke bare kastet de seg på discobølgen mot slutten av 70-tallet, de laget like etter en konsept-plate som skulle vise dem som et kredibelt band. Og ikke nok med at platen The Elder var halvfull med symfoniske vanskeligheter og progressiv rock, bandet gikk også i den fellen det var å klippe håret. Dermed ble platen slaktet av absolutt alle. Men nå, snart 30 år senere, har fansen tatt til fornuften, og skjønner hvilken formidabel perle The Elder faktisk er.

Men det var coveret vi skulle snakke om i dag. Og for et cover! For en liten pode som fikk denne platen til jul i 1982 var albumomslaget nesten for sterkt til å bære. Jeg hadde allerede et par andre Kiss-plater i samlingen, men dette var noe helt annet. Ingen av bandmedlemmene var avbildet på coveret, og “Music From The Elder”? Hva betydde det? Hvem sin hånd er det på coveret? Ryktene sa at det var Paul Stanleys, men det stemmer ikke. Hvorfor banker dette mennesket på denne døren? Hvor er denne døren? Og ikke minst, hva skjuler seg bak døren?

Så mange spørsmål. Ingen svar. Som liten gutt forestilte man seg at det var gamle menn bak døren. Et slags råd av eldre menn. Eller en losje av noe slag. Er bankeren på vei til å bli dømt til døden? Skal bankeren få så hatten passer? Har bankeren hatt i det hele tatt? Kan det være et slott denne mannen er på vei inn i? Eller er det kanskje en kirke? Er bankeren med i denne hemmelige losjen som muligens ofrer dyr på alteret sitt? Eller enda skumlere, ofring av jomfruer til Satan? Dette siste kunne virke som en plausibel forklaring på 80-tallet. Ikke minst siden det er et stort bilde av et trebord med stoler rundt i innercoveret. Er det på dette bordet ugjerningene skjer?

Og med låter som The Oath, Dark Light og Fanfare slo man seg til ro med denne forklaringen. Skjønt ro var nok ikke det riktige ordet. For siden den gang har The Elder vært en uhyre skummel plate.

På mine eldre dager har andre scenarier dukket opp. Skal bankeren kanskje bare i kaffeselskap til sin rike eksentriske mor? Eller er dette inngangsdøren til Playboy Mansion? Da er ting ikke så skumle likevel. Eller er de det?

For faktafans kan det legges til at The Elder er en konseptplate som handler om The Boy som blir trent opp av et råd (The Elders) som tilhører gruppen Order Of The Rose. Målet er at han skal kjempe mot det onde. Tekstene handler om guttens følelser under treningen han mottar. Fremdeles skummelt. Ingen tvil om det. Bildet av døren ble tatt i en metodistkirke på Park Avenue i New York. En ting er hvertfall sikkert. Kiss spiller ikke noe fra The Elder på de kommende konsertene i Norge. Det er Pyro veldig lei seg for.

Tags: ,

Del "Ukens albumcover: Kiss-The Elder, overmystisk"