Premiere på ny låt fra gjenforente Extol

2
Skrevet av:
Publisert 11:15 23 April, 2013

ExtolPromo

Gamle favoritter i Extol er tilbake med ny musikk, forandret besetning, og stor vilje.

Extol vokste sakte og sikkert gjennom slutten av 90-tallet og helt frem til 2007 da meldingen om at bandet skulle ta en pause kom. På veien ga Extol ut masse fremragende musikk i skjæringspunktet mellom det ekstreme og det melodiøse, og det hele toppet seg med The Blueprint Dives i 2005 som virkelig hjalp bandet opp og frem.

Nå er Extol endelig tilbake med ferske låter og nyfunnet lyst til å satse. 24. juni kommer albumet som får navnet Extol, og i dag dukker første sang fra albumet opp. Open The Gates er tung og hard, men også melodiøs og vakker, og føyer seg fint inn i Extol-historien. Hør låten under mens du leser vårt kjappe intervju med trommis David Husvik under.

Hvorfor forsvant Extol plutselig?

2005 var året da ting tok helt av med Extol. Metal Hammer nominerte oss til beste nykommer (sammen med Mastodon og Meshuggah), vi ble nominert til Spellemann her hjemme, og vi turnerte verden rundt med blant andre Opeth og Mastodon. Da vi skulle fortsette ferden og lage oppfølgeren til “The Blueprint Dives” gikk det opp for oss at 13 år med Extol hadde resultert i forsømmelse av privatliv. Det ble rett og slett for mye å balansere for noen av oss. Peter trengte pustepause, jeg gjorde Doctor Midnight & The Mercy Cult, Ole Halvard, John Robert og Tor Magne startet opp Mantric.

Hva førte til ny lyst og nytt album?

Drømmen om å gjenoppta eventyret lå jo der hele veien. Og etter 4 år, da kreativiteten omtrent boblet over, gikk Peter og jeg i dialog med våre tidligere gitarister, Ole Børud og Christer Espevoll. De var sultne på å lage death-metal igjen, og sammen ble vi enige om å strekke oss etter å lage vår beste plate noensinne. Christer som startet opp Extol i 1993, sammen med meg, måtte dessverre trekke inn årene da tiden ikke strakk til for hans del.

Hva er nytt med Extol anno 2013?

Extol har utviklet seg mye siden Blueprint i 2005. Vi er jo nå bare et tremanns-orkester. Vi er tilbake til den mer utfordrende death- og thrash-metallen, samtidig som kreativiten har fått helt frie tøyler. Extol 2013 er tungt og brutalt, overharmonisk, progressivt og surrete. Mulig vi viker enda lenger fra den norske metall-tradisjonen. Vet ikke helt, jeg – vi storkoser oss med det vi gjør, selv men ting låter jo litt ko-ko.

Dere forsøkte dere også på sånn crowdfunding, fortell…

Peter (vokalisten) og Åsmund Janøy fikk for 2 år siden ideen om å dokumentere bandets historie. Etter å ha samlet materiale og fordypet seg i historien, gikk det opp for de hvor absurd det egentlig var at medlemmene i bandet, med det kristne livssynet de hadde, fikk seg til å ville spille death metal. Dokumentaren handler om Extol og fokuserer også på hvordan det kan være å falle mellom stoler. Filmen ble lagt ut for crowdfunding høsten 2012, og etter 5 uker hadde fans spytta inn 160.000 kroner for å finansiere prosjektet. Helt fantastisk! Filmen står forhåpentligvis klar til høsten.

Hva er målet med Extol fremover?

Nå blir det først og fremst spennede å se hvordan plata blir mottatt når den gis ut i Europa og USA i slutten av juni. Vi har vært borte i flere år og metall-verden har blitt utviklet enormt siden sist. Nå må vi finne plassen vår igjen. Vi har en kreativitet som fortsatt maser på oss, så det blir nok snart ennå ei plate til. Er vi heldige så kan det være vi en vakker dag befinner oss på en scene igjen, og.

Extol cover

Tags: , ,

Del "Premiere på ny låt fra gjenforente Extol"