Metal! Drap! Detroit! Hollywood! …i Oslo til helgen

8
Skrevet av:
Publisert 0:46 13 January, 2009


En av USAs best skjulte metalhemmeligheter kommer til Oslo på lørdag.

Industribyen Detroit og suburbene rundt har produsert mye rart opp gjennom årene, fra revolusjonsrockerne MC5 og Motown Records til ubrukelige Detroit Lions og comebackkongen Eminem, men ingen av dem er mer hardtslående enn Oslo-aktuelle The Black Dahlia Murder.

Oppskriften? Bland fem sinte guttunger fra Detroit og et knippe dypdykk i metalhistorien med et av de mest kjente drapene i Hollywoods historie, og du får den musikalske tordenstormen The Black Dahlia Murder. Bandet tar sin frekke turné til Norge og Garage Oslo førstkommende lørdag (17. januar), og har ladet setlisten med hits fra undergrunnsfavoritten Nocturnal.

Bandet mikser lekkert gamle thrashknep (tenk Sverige) med klassisk death metal (tenk Tampa Bay), og legger inn noen snedige black metal-referanser (blast beats!) og nymotens breakdowns (Unearth-style), og resultatet er et av fjorårets mest undervurderte album.

Men hva har dette med Hollywood å gjøre? Joda. Det har seg slik at Black Dahlia er kallenavnet til Elizabeth Short, som ble drept, snittet opp i ansiktet og kuttet kirurgisk i to, før hun ble dumpet på en gressplen midt i Hollywood 15. januar 1947.

Hvem som drepte Elizabeth Short er aldri blitt kjent, men det verserer dusin på dusin av friske teorier, og det er en egen subkultur av bøker, filmer og plater om den tragiske skjebnen hennes. Blant annet har søskenparet Janice og Michael Newton skrevet dokumentarboken Daddy Was The Black Dahlia Killer, mens krimkongen James Ellroy fikk sin roman om saken filmatisert av Brian De Palma med Scarlett Johansson i hovedrollen for noen år siden:

Her i Pyro tror vi mest på teorien om at det var gangsteren Bugsy Siegel som sto bak det iskalde drapet. Forfatter Donald Wolfe argumenterer i hvert fall sterkt for det i The Black Dahlia Files: The Mob, the Mogul, and the Murder That Transfixed Los Angeles. Anbefalt lesning.

Som bonus på lørdag får du også med deg death metal-bandet Coldworker, som ble startet av Nasum-trommeslager Anders Jakobson, og det fremadstormende norske metalbandet Shot At Dawn. Vi spår at sistnevnte får seg et solid oppsving i 2009 med sin rett-i-ansiktet blanding av hardcore og thrash, og Garage Oslo på lørdag er første anledning til å se dem kaste seg ivrig oppover rangsstigen. I følge ryktene skal de også spille inn musikkvideo til helgen, så det blir anledning til å være linselus i moshpiten for de som ønsker 15 minutter i metalsolen.

The Black Dahlia Murder, digg video til ”Everything Went Black”:

Sjekk ut den blodferske Shot At Dawn-låten ”The Broken”:
03-the-broken

…og som en slags skrekkbonus på slutten, Elizabeth Short aka Black Dahlia FØR 15. januar 1947:

…og etter:

Tags: , , , , ,

Del "Metal! Drap! Detroit! Hollywood! …i Oslo til helgen"