Deilig rapport fra Metallicas andre Orionfest

13
Skrevet av:
Publisert 11:12 16 July, 2013

metallicaorion6

Vi har de beste lytterne (og leserne)! I går datt det inn rapport fra Iron Maidens konsert i Sverige, og i dag leverer Gaute Tangen for andre året på rad historier fra Metallicas egen festival i USA.

Vi gir bare ordet til Gaute, og takker og bukker både for denne rapporten og fjorårets fortelling.

Etter en særdeles vellykket opplevelse på Metallicas Orion festival i 2012, med Metallica medlemmer på alle kanter som delte av sine interesser, var spenningen stor om de kom til å gjenta bedriften i 2013, og ikke minst hva som ville bli annerledes.

At det kom til å bli en Orion i 2013 ble bekreftet bare en 2-3 måneder etter at Orion 2012 ble avsluttet. I januar ble datoen spikret til 8. og 9. juni, og kort tid etter ble det opplyst at stedet var Belle Isle i selve Detroit «Rock City». Da var det bare å søke fri fra jobben, bestille flybilletter og vente i spenning på programmet.

I fjor var Metallica headlinere begge kveldene, men under intervjuer med bandet kom det frem at det var en meget stor påkjenning å være hovedattraksjon begge dagene samt å være så aktive på dagen med bilshow, monster-utstilling, spille med flere andre band, og ha filmvisining. Så jeg var spent på hvem som ville headline dag 1 og hvilke andre band som skulle komme.

Head liner dag 1… Drum roll please: Red Hot Chilli Peppers… What the F..K!! Jeg må si at jeg mildt sagt hadde håpet på noe annet. Etter å ha sett band-listen var det klart at dette ikke var på samme nivå som i fjor.

Etter å saumfart listen så plukket jeg ut følgende band:

Dag 1: The Bronx (takk for tipset Asbjørn), Battle Cross, Dropkick Murphys, Tomahawk, Rise Against, Infectious Grooves og Chili Peppers (kunne jo hende de var bra live).

Dag 2: Cauldron, FIDLAR, Trujillo Trio, Deftones og Metallica. Ellers av interesse for Pyros lyttere kunne man se All Shall Perish, The Dillinger Escape Plan, Fu Manchu, FLAG, Gogol Bordello og Rocket From the Crypt. Det var også en haug med dubstep-artister som en kan lese om på orionmusicandmore.com (Detroit er visstnok kjent for denne sjangeren…).

Dag 1:

The Bronx, hva kan jeg si? De leverte varene med full rulle midt på dagen på hoved scenen. For min del var sangen Six Days A Week høydepunktet. Battlecross var helt ok, og hadde bra lyd, men jeg er ikke noen stor fan. Dagens første store høydepunkt for min del ble Dropkick Murphys som leverte utrolig bra live. Øl, sol og irsk folkpunk, kan det bli bedre? Vel ja.. Det viste seg at det kan det.

metallicaorion8

James sendte ut en melding på Instagram kvelden i forveien at man måtte se Dehaan, ellers kom man til å angre, så litt motvillig forlater jeg et halvferdig Dropkick Murphys-sett for å se ukjente Dehaan.
Dehaan, hva er det? Hvem er de? Her er noen hint: Dehaan er en skuespiller i On Through The Never, og det første vi ser når vi nærmer oss festivalens minste scene er at Dehaan er krysset ut og at det står Metal Up Your Ass med Metallica-inspirete bokstaver på kulissen. Hvis ikke det var nok, så er de nederste plekterene på mikrofonstativene grønne og det står TAMA-trommer på scenen. Er ikke det en Snake Byte ESP jeg ser? Forsinket er de også…

metallicaorion7

Gode 88 år gamle Mr. Burton reiser seg, hilser oss fra scenen og får et jubelbrus fra publikum. Vi har skjønt det dette er Metallica, og der kommer jammen James med Dehaan merke på t-skjorta. Vi var tilbake på 80-tallet på alle måter. Vi får Kill ‘em All-albumet fra start til slutt, og et press i front som jeg ikke har kjent siden nettopp 80-tallet. Det er ingen crowd-buffers på denne scenen, og det kjennes når alle som ikke hadde skjønt hintene finner ut at Metallica spiller og kommer løpende.

Stakkars Dropkick-gutta tar det sporty og stiller spørsmålet fra sin scene “Hey, what are you still doing here? You know Metallica is playing over there, right?” (Jeg ble fortalt dette av noen die hard Dropkick fans). Et av høydepunktene var da Robert spilte Anasthesia Pulling Teeth på Cliff Burtons bass i all ærbødighet. Den låten har ikke vært spilt siden Stockholm-konserten i 1986 rett før Cliff Burton døde.

The Four Horsemen og No Remorse ble spilt i sin helhet, og dette  har heller ikke skjedd siden midt på 80tallet (untak No Remorse spilt 1 gang). Avslutningen Metal Militia har bare vært spilt 9 ganger siden 1985. Dette var helt klart dagens høydepunkt!

metallicaorion9

Etter dette ble det Rise Against som også kan sine saker . En nyhet i år er signatur-teltet, og jeg benytter anledningen til å hilse på og skaffe signaturene til Dropkick Murphys. Fin gjeng. Godt organisert var det også, men det tok såpass med tid at jeg gikk glipp av Tomahawk og Infectious Grooves.

Så kveldens headliner… RHCP var ikke spesielt spennende og når du headliner bør du by på noe ekstra. At Flea går over scenen på hendene holder ikke. RHCP har ikke noe i Pyro å gjøre, så ikke noe mer om de.

Dag 2:

Vi tar for oss interessene til Metallicas medlemmer, og starter med å se på deilige biler og motorsykler. En nyhet i år er at Metclub-medlemmer kan ta bilde mens de poserer med Metallica-gear. Trommesettet til Lars fra The Black Album-turneen er satt opp, samt noen kjente Metallica-gitarer. God humor på plektrene var det også…

IMG_0295

metallicaorion10

Vi rakk også innom museet for å se årets godbiter, men droppet Kirks krypt da køen var for lang. Kino-billettene til Lars filmverden var borte på no time, så de fikk vi dessverre ikke tak i. En kunne også spille Metallica-pinball gratis i loungene.

metallicaorion11

Musikalsk sett var dag 2 ingen høydare. Cauldron var greit, men litt ensformige. FIDLAR var morsomme, og musikken var helt grei. Deftones ble litt kjedelig i lengden. Trujillo Trio var ok, og det var gøy å se Robert bare leke seg. Forresten tar jeg hatten av til Robert som spiller 4 konserter på 2 dager.

Metallica derimot leverte sin beste konsert i mine øyne siden 2007 på Valle Hovin. Overraskelsene var Turn the Page, Carpe Diem og I Disappear, og ikke minst Disposable Heroes og Orion.

metallicaorion4

+/- vs 2012

+

+ Metallicas konserter var bedre

+ Reisen til og fra konsert stedet

+ Kun en sang ble spilt på nytt dag 2 av Metallica

+ Signatur teltet

+ Metclub loungen var bedre

– Band listen

– Lengre mat køer p.g.a. færre steder å kjøpe mat.

– Metallica var mindre synlige enn i fjor.

– For få billetter til Lars sine filmer

Masse fra Orion Music fra Metallicas Youtube-kanal:

Metallica som Deehan:

Robs helg på Orion Music:

metallicaorion3

 

metallicaorion1

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,

Del "Deilig rapport fra Metallicas andre Orionfest"