Stilsikre stage dives, hardcore the way it is

4
Skrevet av:
Publisert 9:53 24 August, 2011

Dersom du er i Oslo i kveld, bør du ta turen innom Last Train i Universitetsgata. Ikke bare fordi det er landets – og kanskje verdens – beste rockebar, men fordi et legendarisk norsk hardcoreband står på scenen. For Pete’s Sake er kanskje ikke det første du kjenner igjen? Legendarisk, sier du? Hææh?


Joda, for FPS er ikke hvem som helst, det er fugl fønix fra asken av Sportswear, et band med en voldsom status i hardcoremiljøet på 90-tallet. Vi tok en prat med vokalist Peter Amdam om hvem, hva, hvorfor og så videre.

For Pete’s Sake, kanskje ikke så mange som kjenner til bandet foreløpig, men dere har jo en lang historie. Fortell den i korte trekk?

– Ja, den er ble lenger enn lang. Men kort fortalt: på midten av nittitallet samlet vi en gjeng fra kjernen av straight edge hardcore-scenen i Oslo og startet Sportswear. I løpet av tre hektiske år rakk faktisk Sportswear å gi ut to EP-er på tyske Crucial Response Records. Vi ble flydd over til New York av selveste Ray Cappo (Youth of Today, Shelter) for å spille in LP i hardcorehistoriens mest beryktede studio: Don Furys i Little Italy på Manahattan. Cappo produserte albumet og ga det ut via sin Supersoul-label. Vi turnerte rundt i Norden og Europa og skulle til Brasil og Japan også. Så det går vel an å si at Sportswear var i ferd med å bli til noe da alt gikk til helvete i 1999 en gang. Espen fortsatte i band som Damage Control og Amulet utover 2000-tallet, mens Kim holdt på med Team Spirit. Jeg har vel drømt om å dundre på med hardcorebandet igjen hver dag siden. Således kan jeg vel med hjerte på hånden si at jeg er mer tent enn noen gang i dag når endelig For Pete’s Sake står på scenen. For Pete’s Sake er basically Sportswear med komplett og original line-up, bare med nytt navn. Sparket vi trengte bak for å sette oss ned å faktisk gå for det var at Youth of Today skulle spille i Oslo og det var ikke måte på med mas for at vi skulle spille sammen med dem. Tror jeg snakker for alle — vi har også med oss Øyvind fra blant annet Team Spirit og Euroboys på andregitar nå — når jeg sier at det er full tenning. Vi har skrevet et knippe nye låter som tar opp tråden der vi la den igjen hos Don Fury i New York.

Hva er fremtidsplanene, gigs og album og sånt?

– Alle i bandet utenom meg har jo ordentlige liv så det er vel ikke snakk om å bli fulltidsmusikere. Men de tingene vi spiller på øving nå er så hardt og heavy at jeg tror vi blir grisedeppa om vi ikke får spikret sammen et helt album snart. Verden er blitt både hardere og mer heavy siden sist og vi greier ikke flykte fra all den hardcore-musikken som strømmer rundt i blodårene våre. Så jeg tipper på album og utvalgte kvalitetsgigs fremover.

Dere spiller konsert i Oslo i kveld, planer om å spille rundt om i landet?

– Vi spilte i Gøteborg tidligere i sommer, og det var sykt moro. Vi har fått veldig mange henvendelser fra Sverige og vi drar garantert over der igjen. Samme gjelder Europa og Statene. Resten av bandet vet ikke dette, men vi skal spille på et skateboardarrangement i Tromsø når jeg kommer tilbake fra NYC etter jul en gang.

Hva kan folket forvente fra en konsert med For Pete’s Sake?

– Som amerikansk fotball-entusiast vet jeg at du er kjent med begrepet ”smash mouth offense”, Asbjørn. Det blir ekvivalent til smash mouth både musikalsk og i pit-en. Det vil si skarptrent, beinhard, og (forhåpentligvis) inspirerende hardcore. Tenk NYHC fra 80-tallet, et sted mellom Cro-Mags og Youth of Today. Folk kan forvente seg et band som gir alt og spiller med hjertet utenpå skjorta. Det står mye på spill for oss. Og de kan forvente seg massive singalongs, college football style pile-ups og stilsikre stage dives. Hardcore the way it is. Og hvis noen lurte så spiller vi alle de feteste Sportswear-låtene, en spesiell cover og helt nytt FPS-materiale.

Slik gikk det da FPS spilte på Elm Street. Herlig!

Tags: ,

Del "Stilsikre stage dives, hardcore the way it is"