Sett av 100 millioner

YouTube-suksessen PistolShrimps lager ny nettserie på P3.no. Se en smakebit – med Batman!

Hadde det ikke vært artig hvis Batman plutselig dukket opp i en rekke kjente skrekkfilmer?

Eller hvis Saruman plutselig begynte å synge på Trololo-song i Ringenes Herre?

Stian Hafstad(28) og Christer Larsen(25) har gjort YouTube-suksess nettopp ved å ta de absurde “hadde det ikke vært gøy hvis”-tankene sine om film, ett steg videre.

Bli med i Filmpolitiets konkurranse: Hvor er Batman

På onsdag kommer første episode av Pistol Shrimps på P3.

Klipte seg inn i Harry Potter

Stian, fra Førde, og Christer, fra Grimstad, møttes da de studerte Film & TV-produksjon på Universitet i Bergen. Duoen laga YouTube-kanalen PistolShrimps sammen i 2008, og i dag har videoene på kanalen 100 millioner visninger til sammen. Det hele begynte da de var på en fest og oppdaget at de gikk med en felles drøm i magen.

Han hadde allerede kjøpt kostymer.

– Jeg nevnte for Christer at jeg alltid har hatt lyst til å klippe meg inn i Harry Potter. Han sa at det hadde han også, og at han allerede hadde kjøpt kostymer. Så da var det bare å sette i gang, sier Stian Hafstad.

Vel. Det tok litt tid i starten.

– Det tok oss omtrent åtte måneder å produsere videoen, og vi hadde egentlig ingen aning om hva vi gjorde. Det var veldig “learn-by-doing”.

Her er den første videoen PistolShrimps laget:

Nerdete humor

Navnet på kanalen, med den rosa pistolreka som logo, ble til ved et google-søk.

– Det skulle være lett å huske og unikt. Vi googlet etter inspirasjon og en av tingene vi googlet var “cool animal names” og da dukka pistolreka opp, forteller Christer Larsen.

I dag har PistolShrimps-kanalen nesten 300.000 abonnenter og videoene er mest populære i USA,Norge, Polen og Sverige. Men målet har aldri vært å få millionvis av klikk eller å tjene masse spenn.

Vi er villig til å jobbe hardt, lenge og for lite penger med det vi syns er gøy.

– Jeg tror vi hadde gikk opp fort om målet var et spesifikt antall treff, eller kun for å oppnå suksess. Jeg tror nøkkelen er at det er såpass mye skaperglede i bunn at vi er villig til å jobbe hardt, lenge og for lite penger med det vi syns er gøy, sier Stian.

Han mener at YouTube åpner for at andre typer personligheter enn det som har vært vanlig, kan drive med komedie.

Gøy at det er et marked der ute for litt mer nerdete humor.

– Hvem som helst kan nå et stort publikum fra gutterommet. Jeg tror vi kommer til å se mye mer til introverte komikere som bruker YouTube som verktøy i årene som kommer. Det er utrolig gøy at folk liker det vi lager, og at det er et marked der ute for litt mer nerdete humor.

Pupper og katter

Det var etter at gutta gikk fra å legge ut en video i ny og ne, til å legge ut en fast video i uka, at det virkelig begynte å renne inn med klikk, og den første videoen som fikk over 1 million klikk var “Boobies & Kittens”. Videoen kombinerer to av nettets mest seiglivede virale fenomener: kattunger og pupper. Noen har gått så langt som å kalle den internettets nasjonalsang.

Når vi runda 1 million for første gang, forstod vi at vi hadde gjort noe riktig.

– Det er alltid veldig gøy når man runder 1 million, uansett om det er første gangen eller den tiende gangen. Når vi runda 1 million for første gang, forstod vi at vi hadde gjort noe riktig, sier Christer.

Men Christer og Stian har aldri hatt så mye tid til å lene seg tilbake og nyte suksessen. Stian studerer regi i New York og Christer jobber for Flimmer Film, det Bergens-baserte produksjonsselskapet som også er produsent for nettserien PistolShrimps har laga for P3.

– Det mange ikke vet er at siden vi har bodd i to forskjellige land i mange år nå, så har alt materialet blitt skrevet og skutt i sommer eller juleferier. Så da er det helt texas med å få gjort så mye som mulig på kort tid, forteller Stian.

Se internettets nasjonalsang:

19 mill har sett Trolling Saruman

De aller mest populære videoene på kanalen er “Trolling Saruman”, hvor Saruman fra Ringenes Herre syngerer trololo-song. Videoen er sett av godt over 19 millioner.

– Da jeg og Stian skulle se filmer som vi kunne klippe oss inn i, så vi blant annet den første Ringenes Herre-filmen. Da det kom til en scene der Saruman står og roper ut noe mørk magi, tenkte vi raskt “Her er det gøy å slenge på trololo-song”, forteller Christer.

Resultatet ser du her:

Å klippe seg inn i en film, og få det til å se bra ut, er vanskelig, og noen filmer gjør det vanskeligere enn andre. Stian og Christer er veldig glad i David Yates, som blant annet har regissert de fire siste Harry Potter-filmene, fordi filmspråket hans er statisk, med større plass til dem.

– J.J. Abrams er derimot stikk motsatt. Vi tenkte å klippe oss inn i den første Star Trek-filmen hans, men ga opp omtrent 30 minutt inni filmen, siden kamera aldri stod i ro, forteller Stian.

Med på ekstramaterialet til Titanic

Mange tar kontakt med radarparet og gir dem virtuelle klapp på skuldra, eller lurer på hvordan de skal gå frem for å klippe seg inn i filmer. En annen populær video på YouTube-kanalen, også med rundt 19 millioner visninger, er “Titanic SUPER 3D”.

– Vi la den ut da Titanic 3D ble lansert og traff en tematikk som mange er opptatt av. Jeg tror grunnen til at den fikk mange treff er en kombinasjon av aktualitet, ide og stikket mot filmbransjen, sier Christer.

Etter at de hadde publisert den, ble de kontaktet av en produsent som gjerne ville ha med videoen på ekstramaterialet til Titanic blu-rayen.

– De kunne fortelle at James Cameron, regissøren av Titanic, hadde godkjent bruk av vår video, som betyr at han har sett den. Det er jo ganske gøy!

Her ser du Titanic i SUPER 3D:

Såret ikke følelsene til Aksel Hennie

I fjor laget PistolShrimps noen videoer til Amandaprisen, der de klippet seg inn i norske filmer. En av dem var Hodejegerne, der duoen gjør litt narr av Aksel Hennies skuespillerprestasjoner.

– Den ble ikke vist på TV fordi de var redde for å skape dårlig stemning. Gøy var det da videoen ble tvitret av Aksel Hennie, som likte den.

Les også: Denne videoen ville ikke TV2 vise

Duoen har også blitt tvitret om av Stephen Fry, da de tidligere i år publiserte en video av Batman i kjente filmscener.

Ny nettserie på P3.no

På onsdag kan du se første episode av PistolShrimps på P3. Det blir et hjemmesnekra talkshow der duoen presenterer nye humoinnslag sprekkfull av referanser fra film, spill og tv. Harry Potter, Hunger Games, Hobbiten, Thor og flerfoldige andre kjente popkulturelle fenomen blir satt under lupen.

Vi har også fått vårt et eget husband til studiostikkene mellom sketsjene, nemlig Paul Schäfer.

– Det blir flere video i PistolShrimps ånd. Vi har også fått vårt et eget husband til studiostikkene mellom sketsjene, nemlig Paul Schäfer, sier Christer.

Videoen i toppen av saken er en smakebit på noe av det du vil få se i første episode.

Skjønner du hvilke filmer Batman er klippet inn i? Da kan du bli med i Filmpolitiets konkurranse!

Hver onsdag og søndag framover vil du få en ny episode av nettserien de har laget for P3.