Free + Vegan = FREEGAN

38
Skrevet av:
Publisert 11:35 21 juni, 2011

Hvor mye penger bruker du på mat i måneden? 3000? Kanskje 4000? Den 27 år gamle friganeren Børge Andre Roum har de 4 siste årene gått månedsvis uten å bruke ett øre på mat. Han har rett og slett levd av søppel. Ikke fordi han er fattig, hjemløs eller uhygienisk, men fordi han er imot overforbruket i dagens samfunn.

I Norge kastes det mat til en verdi av 10 milliarder kroner hvert år. Og da snakker vi ikke om matrestene på middagstallerkenen eller fløten som gikk ut på dato. En fjerdedel av all mat som kjøpes blir kastet, og uten god grunn.

Børge Andre Roum er nettopp ferdig med en bachelorgrad i sosiale medier, og ser ut som en helt alminnelig Oslo-student. Det at han lever av å saumfare søplekasser for mat og også har funnet alle klærne sine i søpla er det ingen som kan se. Han lukter nok bedre enn de fleste, og har ikke en eneste gang blitt matforgiftet av maten han har funnet på de 4 årene han har vært friganer. Det bør vel få de fleste til å tenke seg om to ganger før de hiver det uåpnede glasset med syltetøy bare fordi stempelet på lokker sier at det var ”best før” i går.

– De fleste matvarer er holdbare lenge over datoen som settes. Egg for eksempel, er like gode ukevis etter de ”har gått ut på dato”, forteller han.

Børge bryr seg ikke om datostemplingen, og hans filosofi er enkel:  – Om maten lukter bra, smak på den. Smaker den godt – spis!

Friganerbevegelsen startet i USA allerede på 60 tallet som en reaksjon på forbrukersamfunnet og kapitalismen. I dag møtes større grupper om natten i de store byene for å gå på såkalt dumpster-diving. Selv har ikke Børge brukt penger på mat på flere måneder.

– Det var en periode jeg kjøpte meg en økologisk melk i ny og ne, men bortsett fra det har jeg alt jeg trenger.

Slå to fluer i en smekk

Reporter Maren Kateraas gikk på en kredittkortsmell i helgen og vil gjerne redde verden samtidig som hun sparer litt penger. Dessverre er hun ikke helt sikker på hva man spiser som friganer, og hvor disse ”friganerbutikkene” ligger.

Og hvem er vel bedre enn Børge Andrè Roum til å hjelpe henne inn i den nye livsstilen.

Hør første del her…

FraDigas


Matbutikkene i Norge kaster enorme mengder mat fordi de har ”gått ut på dato” eller kanskje har en feil eller ødelagt emballasje. Mange butikker låser inne søppelet sitt, men litt utenfor sentrum fant Maren og Børge mat som kunne mettet titalls familier.

Hundrevis av pølser som gikk ut for to dager siden, kilovis av frukt, grønnsaker, brød og yoghurter som på tross av at de ikke går ut før om 2 uker er kastet fordi innpakningen ikke er ”like fin”.

Er det greit at nordmenn kaster mat som kunne reddet 5 millioner mennesker ut av en hverdag preget av sult og elendighet?

www.frigan.no kan du lese mer om Friganer-fenomenet og motstanden mot forbrukersamfunnet. Kanskje kan du finne deg en å dra på jakt med i jungelen av søplecontainere?

Børge har mer enn nok av mat, og lever godt på friganer-livsstilen.

Men hva gjør man når man er på diett?

Maren har kanskje litt høye forventninger til hva som finnes i søplekassene. For en særlig streng diett kan man ikke ha som friganer.

Hør hvordan det gikk da Maren var med på søppeljakt her…

FraDigas

Del "Free + Vegan = FREEGAN"