27 år er borte

1
Skrevet av:
Publisert 14:24 14 april, 2011

Se for deg at du plutselig befinner deg på et tog i Kina. Du vet ikke hvem du er, hvor du er eller hvor du har vært. Du vet ikke en gang hva et tog er. Hva gjør man da?

foto: Jonas Jeremiassen Tomter

foto: Jonas Jeremiassen Tomter

Vi fikk besøk av Øyvind som ikke husker hva han har gjort i 27 av sine 37 år.

Husker ingenting av livet sitt

Med solbrillene godt plassert inn i mellom dreadsene, kom Øyvind, eller Wind som han kaller seg, luskende inn i studio.

Denne mannen har opplevd noe helt unikt. På en reise i Asia våknet han nemlig en morgen uten å vite hverken hvem han var eller hva han var. Hukommelsestapet var så kraftig at Wind ikke forstod hva det å være norsk vil si, han skjønte ikke hva tannbørsten han gikk rundt med skulle brukes til og han visste ikke hvem han var. Alt minne fra de siste 27 årene var slettet.

 

Våknet på et tog

Hvordan var det å våkne på et tog?

– Selv så bruker jeg ofte uttrykket “å få kontinuerlig bevissthet”, fordi for å oppleve at du våkner, så må du huske at du har lagt deg. Og det gjorde ikke jeg.

Det er rundt tre uker hvor det finnes få eller ingen spor etter hva Øyvind har gjort eller hvor han har vært. Det er noen som kan bekrefte at han dro i den retningen han sa han skulle, men det er fortsatt mye som ikke kan bekreftes av noen.

Her kan du høre første del av intervjuet.

oyvind 1

foto: Jonas Jeremiassen Tomter

foto: Jonas Jeremiassen Tomter

Lærte å pusse tennene på nytt

Øyvind kan fortelle at det tok flere måneder før han skjønte hva det ville si å være norsk. Øyvind sier han er takknemlig for at folk rundt, hjalp han, men akkurat der og da skjønte han ikke at de gjorde det og skjønte ikke hva takknemlighet var. Det tok mange år før han forstod de ulike følelsene.

Hvilke konkrete ting var det du ikke forstod?

– Tannbørste var en ting jeg hadde sett at jeg hadde, uten og egentlig få no særlig assosiasjoner fra den. Den skrek ikke til meg “Jeg er til å putte i munnen”.

Øyvind skjønte etter hvert hva han skulle bruke den til da han så andre gjøre det.

Her kan du høre Øyvind fortelle om det første møte med gitaren sin etter “oppvåkingen”.

oyvind 2

foto: Jonas Jeremiassen Tomter

foto: Jonas Jeremiassen Tomter

Ville heller ha kaffe enn sex

Noen opplevelser ser folk på som viktigere enn andre. Første gang man har sex er vel en av de. For Øyvind derimot, var det ikke slik.

– Det var fint, hyggelig, morsomt å oppleve det. Men når det da var ferdig og det luktet kaffe nedenfra eller te. Så var det det som begynte å interessere meg.

Her kan du høre hvordan det var å finne tilbake til sin egen personlighet.

oyvind 3

Hør mer av Hallo P3 her!

Tags: , , , , , , , ,

Del "27 år er borte"