Slå på Ring fyller 10 år!

19
Skrevet av:
Publisert 5:55 28 september, 2010

I et hjemmesnekra tv-studio i stua til Steinjo, produserte Erlend og Steinjo Slå på Ring, som i starten var et sammensurium av absurde sketsjer og hjemmevideoer fra oppveksten.

Se første episode her:

Sketsje-tv

Erlend og Steinjo er ferske i radiosammenheng, men de har jobbet med sketsjer og video siden de var 13 og 15 år gamle.

Da Erlend og Steinjo startet opp programmet Bestevenn på P3 i juni i år, var de for de aller fleste best kjent for parodiske, melodiøse musikkvideoer som Childrens Summer og Potetgullmannen i Slå på Ring, og gjesteartister som Jon Almaas og Dan Børge Akerø satt spotlighten på de to unge gutta med det smale konseptet.

I høst er det ti år siden Erlend og Steinjo ble plukket opp i barne- og ungdomsprogrammet Trigger, som gikk på NRK 1. Thomas Numme og Solveig Kloppen var programledere for nysatsingen til statskanalen, og var på utkikk etter noe å krydre programmet med.

Solveig Kloppen og Thomas Numme i Trigger. (Foto: Terje Bendiksby/Scanpix)

Hjemmevideoer

Da Steinjo var 15 år gammel fikk han sitt første videokamera som belønning for å ha kommet inn på den videregående skolen han hadde søkt. Fulle av idéer og pågangsmot gikk han og 13 år gamle Erlend i gang med opptak.

Vi lånte alle mammas klær og filmet noe hver eneste dag. Da var aldri noe plan. Vi bare filmet det første vi kom på. Så satt vi oss foran tv’en og så på videoen vi hadde filmet sikkert 50 ganger, sier Steinjo.

Opptakene ble liggende i urørt helt til Steinjo kom hjem fra musikkstudier ved Liverpool Institute for Performing Arts og Erlend hadde brukt tiden de var borte fra hverandre til å spille i band og var vokalist og låtskriver i bandet Craven. Sammen igjen etter tre år, kom gutta over de gamle tapene fra ungdomsårene. Etter å ha sett gjennom materialet, kom de på idéen til et tv-program.

– Vi fikk låne kulisser på Oslo Nye Teater og kjøpte oppblåsbare blå stoler på Ikea. Lyskastere og røykmaskin leide vi, og så var det bare å sette igang, forteller Steinjo.

Piloten sendte de til NRK, og etter litt fikk de avtalt et møte med en produsent.

– Han sa det var det verste han noen gang hadde sett.

Drømmen om et eget tvshow ble skrinlagt, inntil Thomas Numme et år senere kom over tapen til gutta. Han tok kontakt, og spurte om det var flere kassetter fra barndommen liggende. 250 kassetter med råmateriale la deretter grunnlaget for Erlend og Steinjos tre minutter Slå på Ring-snutter i to sesonger av Trigger.

Frie tøyler

– Vi kunne ingen ting om å lage tv da vi startet, og måtte bare følge magefølelsen. Jeg kjøpte meg et redigeringsprogram som het Edit DV og begynte å klippe, sier Steinjo.

De kom stort sett løpende med tapen fem minutter før sendestart, fordi de alltid jobbet til siste stund for å få best mulig resultat.

Yngre utgaver av bestevennene, da de var klare med tredje runde av Slå på Ring i 2005. (Foto: Knut Falch / SCANPIX)

Innblanding

Bestevennene selv mener at NRK har vært ganske rause med de etter Trigger, og de har hatt fritt spillerom.

– Vi har stort sett har fått gjøre som vi vil, men da vi skulle få vårt eget halvtimesSlå på Ring- show på, husker jeg at det var mange som skulle mene mye. Vi ble bla annet fortalt at vi ikke skulle le av oss selv. Det gjorde man bare ikke, minnes Steinjo.

Det syntes bestevennene var synd, for det var en del av pakka. Med årene har de endret måte på å jobbe på ganske kraftig. De stiller høyere krav til seg selv og det de lager. Ting planlegges nøyere og opptakene gjøres mer effektivt.

– I Trigger kunne vi sitte foran kamera i 4 timer for så å se igjennom alt materialet for og kanskje finne et gullkorn på 15 sekunder, forteller han videre.

Elsker nye utfordringer

Nok en gang beveget Erlend og Steinjo seg på nye veier da de vant pilotkonkurransen til NRK i vinter, og endte opp med eget program på radio. Uten å kunne noe om radioteknikk tok gutta utfordringen på strak arm, og tappet inn i ungdomsårene igjen i spalten Private Talk.

Gikk du glipp av de første sendingene til Bestevenn? Hør klipp fra radiodebuten her!

Tags: , , , , , , ,

Del "Slå på Ring fyller 10 år!"