Bada med hai i Trondheimsfjorden

Se det unike videoklippet: Ludvig fra Skaperverket bader med en gigantisk Håkjerring, og kommer blodig ut av opplevelsen.

Se første episode av Skaperverket her!

I første episode av Skaperverket på NRK3 blir programlederne med ut på Trondheimsfjorden for å fiske Håkjerring. Det er en av verdens største haiarter, og den finnes langs store deler av norskekysten. Beistet kan bli opp til sju meter og har kapasitet til å spise et menneske.

Irvin Kilde er en av de få som fisker håkjerring med stang. Sammen med tre kompiser har de lånt båten til svigerfar og ankra opp i den dypeste delen av Trondheimsfjorden. Agnet som brukes er gammal fisk og det stinker forråtnelse på dekk.

En av mannskapet har til sammen fiska etter haien i 21 døgn uten å få noe. Men nå har de flaks, det tar kortere tid å få napp, enn å dra haien opp fra dypet. Det er en voldsom kamp og det er over 600 meter med sene som skal sveives opp.

Klikk på videoen under for å se beistet:

Spiser alt

Man har funnet alt fra plastbøtter til isbjørnunger i magen til haien. Man vet ikke mye om den, men man antar at den stort sett er en åtseleter i norske farvann. Men på Svalbard finner vi den på grunnere vann, der den spiser Steinkobber, en selart som kan bli opp til 100 kg.

Ludvig syns det var en stor opplevelse å svømme med haien som veide fire ganger mer enn han. En enorm opplevelse, faktisk.

Den er dekka av bittesmå pigger, så jeg blødde som en gris etter å ha raspa meg opp.

– Men jeg lærte kjapt at man skal være forsiktig med den. Ikke nok med at den kan bite av deg armen hvis den får tak, men huden er også skummel. Den er dekka av bitte små pigger, så jeg blødde som en gris etter å ha raspa meg opp, forteller Ludvig.

Zoolog Torfinn Ørmen sier håkjerringa kunne spist mennesker, men at den er ikke noe å være redd for.

– Her på fastlandet lever den i dypet og ser ikke noe til mennesker. På Svalbard er det annerledes, der finner vi den på grunnere vann. Heldigvis for oss er det for kaldt til å bade der, for hadde vi holdt til på samme sted er det ingen tvil om at den hadde kunnet tatt seg en bit, sier Ørmen.

Irvin mener han er den i Norge som har tatt flest håkjerringer på stang, og det har blitt seks tilsammen. Og så vidt vi veit har aldri et filmteam filma at en så stor håkjerring har blitt fanga før.

Se første episode av Skaperverket her!