Pyro kårer lovende norske band 2014

4
Skrevet av:
Publisert 23:00 2 December, 2014

rock

Har din by eller bygd noe lovende rock i seg? Vi har plukket ut 22 lovende norske band vi synes du bør lytte til. 20 av disse ble spilt i to spesialer vi har kjørt de siste to ukene i Pyro. Men her er altså den sedvanlige nettsaken.

Bare sånn før alle begynner med klagingen over at band ikke har kommet med her, så er disse valgene tatt på grunnlag av musikk vi har fått tilsendt i løpet av året. Vi har garantert oversett noe bra, men da har mest sannsynlig bandet ikke sendt oss noe musikk. Det er ikke lett å ha oversikt over absolutt alle nye band i metalsjangrene der ute i vårt lange land.

Dette er således våre nyoppdagete favoritter fra 2014:

Sassy Kraimspri

sassy

Rufsete og hard rock fra Stavanger. Sassy Kraimspri har holdt på siden 2006, men det er først i år at de virkelig har funnet den gode tonen med låter som When It Rains It Pours og Bad Disease som finnes på singel-serien Cock Fight. En porsjon garasjeblues og en porsjon knallhard grunge som Babes In Toyland ville nikket anerkjennende til. Sassy Kraimspri finner du på Facebook og på Urørt. Vi fant ikke noen nyere video enn Pussy Magnet fra 2011 som du kan se her. Det får holde.

Kal-El

kalel

Kal-El har vi spilt mye i Pyro det siste året, og det skulle jo bare mangle siden de har masse deilig stoner-rock på albumet sitt Pakal. Vi er vel fremdeles i Stavanger, og som Kal-El sier selv: To deler Desspo, en del Theatre of Tragedy og en del Six Eyes Lost = Kal-El. Oppkalt etter Supermanns opprinnelige navn og full av gode riff. Kal-El har både Facebook-side og låter på Urørt.

Timeworn

timeworn

Et av de siste bandene som kom med på listen, mest fordi de veldig nylig slapp debuten Luminescent Wake som gjorde oss oppmerksomme på dem. Skitten og tung metal fra det mørkeste Oslo. Et hint av Entombed her og litt Motörhead der. Timeworn er med andre ord gode. Og som de sier selv: Luminescent Wake vil gi deg en hybrid av post- hardcore, metal og hardcore punk, med alt det innebærer av sinne, skitt og harmonier. Tunge toner kastet i trynet, som du blir slukt av Kraken, jaget av Cthulhu eller mørbanket i en moshpit i kjelleren i et okkupert hus… Urørt og Facebook.

Still Shaking

stillshaking

Vi er svake for pop-punken her i Pyro og bergenserne i Still Shaking er blant de som får slikt aller best til her i Norge. Bandet har holdt på siden 2011 og det hele har endt med debuten Strike One som kom ut i november. God stemning. Still Shaking holder hoff på Urørt og Facebook. Jeg finner ikke noe av Still Shaking på Youtube, så da får vi kjøre B.D.I.Y. fra Spotify.

Silence The Sky

silence

Silence The Sky fra Halden/Oslo er faktisk et av de bandene vi har spilt mest i Pyro gjennom 2014. Intervju med dem har vi også hatt. Grunnen er at debuten deres Ancient er en oppvisning i god moderne metal. Sjekk for all del ut Silence The Sky via Urørt eller Facebook.

Vredehammer

Vredehammer-640x300

Vi drar til Mo i Rana for neste lovende orkester. Skjønt, Vredehammer har eksistert i fem år allerede, men det er først i år at de har debutert for alvor med albumet Vinteroffer. Tungt og mørkt, akkurat slik en kan forvente av et band fra det mørkeste nord. I år har de spilt ute i verden sammen med Six Feet Under og har også lagt ut på egenhånd. Urørt-siden til Vredehammer byr kun på en låt, men de finnes også på Facebook. Cthulhu fra debuten hører du under.

Inculter/Reptilian

inculter

Vi må innom Fusa vest i landet også i år. Tidligere har vi skrytt av Cockroach Agenda derfra, og i år har det dukket opp to nye band fra det lille stedet som trygt kan karakteriseres som lovende. Både Inculter og Reptilian er en del av samme miljøet som Cockroach Agenda kommer fra, og de deler vel litt rundt på medlemmer alle tre. Inculter er stygg og skurrende thrashifisert metal med nikk til Nekromantheon mens Reptilian gjerne ligger mer i Obliteration-enden av Kolbotn-inspirasjonen. Begge bandene er meget gode. Inculter finnes på Facebook og det samme gjør Reptilian. Musikk av begge under.

Wrong Kid Adopted

wrongkid

Bandet med det fiffige navnet og den gode blandingen av hardcore, punk og metalcore kommer fra Stange og har gitt ut to gode singler i år. Ungdommelig galskap går alltid hjem hos oss, og du kan sjekke ut Wrong Kid Adopted via Urørt eller Facebook.

Abode

abode

Abode er fra Bergen og har spilt sammen siden 2010. Så langt har det resultert i en debutplate og en meget god ep kalt Self Inflicted Damage som kom i februar. Melodisk death metal med klare referanser til mykere ting er det bandet sender din vei, og du bør gi det hele mer enn en sjanse. Abode finnes via Urørt og Facebook og kan lyttes til under.

Tonic Breed

tonicbreed

På 80-tallet var det Sarpsborg og Fredrikstad som ledet vei da norsk thrash tok sine første spede skritt inn i verden, og det er således fint for oss gamlinger å se at det fortsatt gror der borte. Sist ut er Tonic Breed som vi har hatt et øre til siden 2012. I år dukket albumet Outsold ut, og vi var solgt. Humor, der altså… Tonic Breed har utvilsomt hørt mye på Metallica og amerikansk thrash fra 80-tallet, og godt er det. Sjekk bandet via Facebook eller Urørt og hør og se låten Bad Company under.

Corna

corna

Det er mange band som spiller tradisjonell heavy metal i Norge, men det er ikke alle som helt får det til å svinge skikkelig. Det gjorde Corna i år, kanskje spesielt på låten Dr. Ratib. Debuten Angelmaker som kom i år er spilt inn hos selveste Flemming Rasmussen i Danmark (Metallica) og får Corna rett inn på denne listen. Sjekk musikken til Corna på Urørt og klikk deg inn på annen info via Facebook. Dr. Ratib under.

Halcyon Days

halcyondays

Halcyon Days har virkelig overbevist med alle låtene de har gitt ut så langt i 2014. Bandets superbra blanding av metalcore og progressiv metal fra Oslo er noe av det aller ypperste vi har hørt fra noe norsk band i år. Må sjekkes ut via Urørt og Facebook umiddelbart! Vi venter tålmodig på debutplaten som er like rundt det neste hjørnet…

Spectral Haze

spectralhaze

Spectral Haze startet i 2011 i Oslo, men har allerede rukket å imponere med en ep og en helt ny lp kalt I.E.V.: Transmutated Nebula Remains som består av lange og seige doomete spacerock-låter. Medlemmene kaller seg Cëlestial Cöbra, Döömdogg, Spacewülff, Electric Starling og Sönik Slöth og rosende ord har kommet fra både innland og utland de siste månedene. Dette svevende og herlige bandet finnes på Facebook og kan også nytes under i den høyst psykedeliske Mercurian Mantra.

Your Epitaph

yourepitaph

Det ser ut som om det gror litt i metalmiljøet i Moss. Aspherium har allerede levert flere gode album på den harde siden av metalen, og nå kommer Your Epitaph etter med god norsk metalcore. Etter å ha startet med å covre 20 Trivium-låter har nå Your Epitaph funnet sitt eget uttrykk og albumet Chooser Of The Slain låter godt. Your Epitaph kan sjekkes via Urørt (en litt lite oppdatert Urørt-side dog..) eller Facebook. Tittelkuttet under.

Tortorum

tortorum

Bergen (og omegn) har en lang historie når det gjelder black metal, og etterveksten er heller ikke å forakte. Band som Blodhemn og Hadens har ført arven videre, og Tortorum imponerte som bare det med andre-albumet Katabasis tidligere i år. Mørkere enn mørkest og svartere enn svartest. Nå også med Dirge Rep på trommer. Tortorum finnes på Facebook og kan lyttes til under.

Ocean Dweller

od

Stavanger var utsatt for en metal-eksplosjon for noen år siden da masse ungdom med ørene fulle av Kvelertak og Purified In Blood dukket opp til overflaten. I år er det tre band fra Stavanger på denne listen og det hardeste er utvilsomt Ocean Dweller som har medlemmer som også spiller i to andre gode band fra byen; Soulvenom og Jagged Vision. Ocean Dweller skiller seg ut fra mange norske band ettersom de går den harde sludge-veien med tung inspirasjon fra band som Baroness og High On Fire. Vi er mer enn overbevist av de få låtene vi har hørt så langt. Dette bandet ble faktisk kåret som Ukas Urørt på Nrk P3 tidligere i år, og fikk dermed en fin sak på p3.no som du kan lese her. Ocean Dweller kan høres via Urørt og sjekkes via Facebook.

Shotgun Rodeo

shotgun

Vi må aldri glemme at streit heavy metal er grobunnen for alt vi i Pyro holder på med. Lett å miste det av syne når det dukker opp tusenvis av undersjangre. Shotgun Rodeo har ikke glemt at heavy metal er stilig, og lager derfor nettopp slik musikk. Og takk for det. Åtte låter kan høres via Urørt og bilder og greier kan sees via Facebook. Jammen har ikke Shotgun Rodeo unvanlig nok sin egen nettside også. Offensivt. Joviale Wasting Away under.

Adjentist

adjentist

Adjentist har enten vært veldig lure eller veldig lite lure med å velge et bandnavn med sjangeren de spiller i seg. For Adjentist lefler definitivt med det som litt tåpelig har blitt kalt for djent. Nedstemt og teknisk metal med utspring i det svenske Meshuggah har gjort i årevis. Det er uansett godt å kunne presentere et godt norsk band i sjangeren, for det har vi ikke hatt for mange av. Adjentist kommer fra Tromsø og ga nyss ut ep-en Riven Liaison og har også gitt ut albumet Reach For The Sky. Musikk kan høres via Urørt og mer info finnes på Facebook. Eventuelt kan du høre den rivende tittel-låten fra ep-en under.

Conspectus

conspectus

Conspectus er fra Ålesund og har på sin plate A Clearer View en fin blanding av metal og hardcore gående. Bandet har holdt på siden 2010, og nå begynner det virkelig å låte bra. Ta turen innom Facebook-siden deres og support the Ålesund troops. Min favoritt på platen har fått en tekstvideo laget av ingen ringere enn Nick Hipa fra Wovenewar.

Razorbats

razorbats

Man kan stole på at Oslo alltid har et meget bra poppete punkeband gående. Akkurat nå er Razorbats våre favoritter innen sjangeren, og ettersom de har vært listet på Nrk P3 tidligere i år med den meget gode låten Born In Blood er de vel kanskje det bandet på listen her som har kommet lengst. Allerede i fjor imponerte de med Ruben’s Lost Control (under et annet navn) og vinylsingelen Born In Blood har fått oss komplett med på laget. To låter kan høres via Urørt og Facebook-siden er passe godt oppdatert.

Black Moon Circle

bmc

Litt urettferdig ble trønderne i Black Moon Circle utelatt fra de to spesialene vi kjørte på denne kåringen via Pyro på P3/P13. Det handlet mest om at Black Moon Circle, som seg hør og bør når man spiller spacerock, lage voldsomt lange låter. Men la ikke det stoppe deg fra å sjekke dette fine bandet som har gitt ut to gode lp-er på ett år. Selv om de er langt over skyene rent musikalsk har de laget seg en Facebook-side. The Machine On The Hill som du kan høre under er en av de stiligste låtene utgitt i Norge i år.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Pyro kårer lovende norske band 2014"