Pyro kårer årets mest lovende nye norske band

17
Skrevet av:
Publisert 23:01 7 December, 2010

Third Brigade er et av de mest lovende nye bandene i Norge, men de er ikke alene.

En gang i året går Pyro gjennom det aller meste av den nye norske musikken som vi har hørt, og prøver å kåre de mest lovende bandene i Norge. Ofte hører vi aldri mer til de bandene vi plukker ut, men av og til går orkestrene videre til å bli supergode.

Vi plukker litt fra de sjangrene som vi spiller i Pyro, altså heavy metal og dens mange avarter, samt hardrock, punk og hardcore. Vi har sikkert glemt noen, men her har du en oversikt over det vi synes er det aller beste fra den norske undergrunnen i 2010.

Third Brigade: Heftig og emosjonell hardrock fra Skien i tradisjonen til Audrey Horne. Debutplaten til Third Brigade kom i vår, heter A Stranger’s Confession, og fenget en samlet Pyro-redaksjon. Herlig rock fra andre siden av landet. Sjekk Third Brigade på Urørt, Myspace eller på egen nettside. Bandet har allerede booket masse spillejobber i Norge i løpet av neste år, så se dem for all del live om du kan.

Violated: Solid og stolt thrash fra lille Kristiansund fikk ører og hår til å flagre bortetter kontorgulvet da vi satte platen Only Death Awaits i spilleren. Utgitt i 2009, men vi oppdaget bandet først i år. Dermed farer de rett inn på listen vår. Liker du Exodus og Testament? Nikk hodet opp og ned etter Violated via Urørt, Myspace, eller les denne anmeldelsen fra Heavymetal.no.

Okkultokrati: Disse herrene fra Oslo blander dødsmetall, punk og heavy metal til en suppe det smaker både skittent og spennende av. Metalpunk? Punkmetal? God musikk? Samma det. Det går unna og de sparker i alle retninger på en gang. Det liker vi. Platen No Light For Mass kom tidligere i år, og bandet har også snart ute en ny ep. Sjekk Okkultokrati på Myspace, les om dem her, sjekk utgivelser her, eller se video til låten On Mouth Of Hells under. A Blaze In The Eastern Sky?

 

Mantric: Det fortreffelige bandet Extol er historie, men tre av medlemmene dannet sporenstreks bandet Mantric. De fikk med seg folk fra Silver og Benea Reach, og i år dukket debutplaten The Descent opp. Full av atmosfærisk metal ble den kjapt en favoritt i Pyro. Sjekk Mantric på Myspace eller les anmeldelsen som våre venner i heavymetal.no disket opp med.

Freedumb: Fra Moss og Oslos skitneste gater løper Freedumb opp til deg og sparker deg lett i pungen. Om du er herre. Om du er pike slenger de bare fra seg noen velvalgte ord, før de løper videre. Platen The Freedumb Curse inneholder en lekker blanding av punk, hardrock og hardcore som vi sjelden opplever her til lands, og bør ikke glippes. Sjekk Freedumb på Myspace eller via Urørt.

Rundown: Veldig nytt og  ditto spennende band fra Halden som spiller hard og konsis metal. Rundown spilte sin debutkonsert så nylig som i mai, men inneholder folk som tidligere har spilt i band som Pale Kids og Reduced. En blanding av Hatebreed og Satyricon, som bandet skriver på sin Urørt-side er en treffende beskrivelse. Du kan også finne bandet via Myspace. Sjekk låten Refuse To Lose under.

Kill Tech: Fra Horten kommer et nytt band boblende av sinne og ren galskap. Tungt, fort, hardt, deilig. Kill Tech het tidligere Blue Monday og spilte punk, men ble til slutt så tunge at de måtte skifte navn. Men litt av punke-driven har de fremdeles, selv om musikken definitivt er dypt forankret i den harde delen av metalen. Platen Inappropriate er ute nå, og vi anbefaler en lytt på Kill Tech via Urørt eller Myspace, og en titt på plateanmeldelsen som heavymetal.no har gjort. Det gjør vi såvisst.

Narrowhead: Det er for få band i Norge som spiller bra klassisk hardrock. Men noen finnes der ute, og det setter vi i Pyro stor pris på. Narrowhead fra Bergen har riffene som skal til, de har grooven, og de har de musikalske kvalitetene vi trenger i hverdagen. Fascinasjonen for Led Zeppelin er tydelig, men du finner også deilige avtrykk av 80-tallet på Narrowheads debut med samme navn som bandet. Fabelaktig. Intet mindre. Pluss for ballade med solid Ace Frehley-riffing. Det er for få som lager ballader også, spør du oss. Sjekk Narrowhead på Urørt eller på Myspace.

Exerior: Den tekniske dødsmetalen har nådd Norges rike, og unge Exerior fra Tønsberg leverer ville ting på sin debut-demo The Long Lost Demo 2010. Det er både brutalt og teknisk, men også med hooks som kan fenge andre enn de mest ekstreme lyttere der ute. Exeriors musikk finner du på Urørt og Myspace. Lovende? Veldig.

Knuste Ruter: Som i fjor kommer det sikkert til å bli surmuling i kommentarfeltet om at mange av disse bandene høres ut som andre og mer kjente internasjonale band. Men det er jo helt naturlig, i og med at de fleste av disse musikerne er unge og alle bandene er relativt nye. Knuste Ruter fra Oslo går derimot ikke ut av landet for å hente inspirasjon, for her snakker vi et band som skuler tilbake til den fortreffelige norske hardcore-scenen på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Gamle lesere kan tenke på navn som Stengte Dører og Junkfood Society og mimre tilbake. Norske tekster fra gatenivå levert med pasjon. Pyro elsker det. Platen Gjennom Veggene kom tidligere i år på selskapet Fysisk Format. Sjekk det hele via Myspace.

Kollwitz: En av de mest interessante retningene innen den harde delen av rocken de siste ti-femten årene har vært drone-metalen til band som Neurosis og Isis. Norske Kollwitz fra Bodø, via Oslo, befinner seg i det landskapet, og er ikke redd for å dra låtene opp mot, og over, 10 minutter. Svært stemningsfull musikk. Platen Like Iron I Rust kom tidligere i år, og har fått glimrende kritikker både i Norge og ute i verden. Sjekk Kollwitz på Urørt eller Myspace, eller les artikkel om bandet fra Nrk.

Et del band til fortjener anerkjennende nikk, selv om de ikke kom med i radiosendingen grunnet plassmangel:

Tombstones: Seig heavy metal fra Hedmarken, dog levert fra tilholdsstedet i Oslo. Litt Sabbath, litt stoner, litt Soundgarden, mye bra. Platen Vol.2 ble nylig utgitt på det svært gode svenske plateselskapet Transubstans. Vi er litt usikker på om det er debuten til Tombstones eller ikke, men siden bandet er en ny opplevelse for oss i Pyro, så kaller vi dem lovende uansett. Sjekk Tombstones på Urørt eller på Myspace. Tombstones er også plukket ut til å spille på Bylarm 2011. Vi gratulerer.

Brutus: Mer deilige og tunge riff fra Oslo med Brutus som tidligere i år slapp debutplaten sin, også de via Transubstans. Fantastisk tyngde og herlig groove gjør at vi er dypt imponert. Ryktene sier også at bandet er en opplevelse live. Det tror vi på. Brutus finnes på Myspace. Sjekk dem.

Charcoal Suicide: Grisehyling og total galskap. Ikke noe for alle, men kanskje noe for noen. Deathcore fra Skedsmokorset, og et band som er på vei opp og frem. Ut av bingen, på et vis. Hør villskapen under, og les litt om bandet hos Metal-Norge.

Overthrow: Fra Stavanger gir unge Overthrow deg thrash med anerkjennende nikk til Sepultura. Ingen ting galt i det. Tvert om. Vi i Pyro backer Overthrow etter å ha hørt demoen deres, og venter spent på nytt matriale. Gammelt matriale kan lyttes til via Urørt og Myspace. Og jammen skal ikke Overthrow også spille på neste års Bylarm.

Dakari: Nok et band på listen fra Halden, og denne gang handler det om blandingen mellom punk og hardrock, som jo et band som The Bronx har perfeksjonert de siste årene. Dakari har laget en demo, og jobber nå med debut-epen som skal komme tidlig neste år. Vi har troen. Sjekkes enkelt og greit via Myspace eller Urørt.

Bulwark: Trondheims skjulte skatt? Hvertfall for oss lenger nede i landet. For Bulwark har på de få låtene vi har hørt av bandet levert en herlig miks av punk og rock som burde blitt fremført for alle og enhver snarest. Vi vet ingenting om bandet, men kjenner at vi må finne ut mye mer i løpet av 2011. Sjekk Bulwark på Urørt og Myspace.

Recovery Injection: Midt mellom grindcore og metal finner du Oslo-bandet Recovery Injection som nylig ga ut en to-spors demo/singel som låter veldig bra. Sulten på å høre? Myspace og Urørt hjelper deg, mens du samtidig kan lese anmeldelse av singelen hos heavymetal.no.

Chapter Of Hate: Nok et bra thrash-band fra Kristiansund. Hva skjer der oppe? Uansett så liker vi det. Kanskje en litt vel vill vokal for de fleste, men her i Pyro tåler vi det meste. Trommisen spilte tidligere i det flotte bandet Breed, og platen som også heter Chapter Of Hate kom oss i hende nylig. Musikk på Myspace og omtale og video via heavymetal.no.

Lydia Laska: Kanskje litt vel kjent for å bli kalt unge og lovende, men vi drar dem nå inn her likevel siden bandet nylig slapp sin debutplate Krankenhaus. Dette Oslo-bandet spiller ikke akkurat metal, men leverer nok støy til at de ligger i Pyro-land likevel. Høyst interessant musikk fra et svært oppegående band. Sjekk Lydia Laska på Urørt eller via Myspace. Eller se den merkelige videoen til Could I Have A Go At Your Girl, Please fra debuten under.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Pyro kårer årets mest lovende nye norske band"