– Blir det jordskjelv har vi ambassadene på hurtigtast

Line Elvsåshagen har til nå levd det trygge livet med sofa og Netflix. Nå skal hun besøke alle verdensdeler – uten penger. Hvordan skal dette gå?

  • Dette er Lines reise
  • Programleder Line Elvsåshagen skal på jorda-rundt-reise.
  • Line Reiser uten penger til mat og overnatting.
  • Underveis er Line avhengig av tips og råd fra følgere i sosiale medier
  • Instagram: @Linejordarundt. Snapchat: linejordarundt. Facebook: NRKP3
  • Hun skal besøke Russland, Iran, Sør-Korea, Australia, Peru, Bolivia, Malawi og Tanzania
  • Hør Lines reiseoppdateringer i P3morgen
  • Avreise er 20. august
  • Se tv-serien Line jorda rundt 30.september på NRK3

NRK har i mange år sendt sine journalister ut på jobbtur i verden.

Enten som korrespondenter – rutinerte journalister med opplæring, som bor i utlandet og som rapporterer hjem til NRK, eller som egne reportasjeteam som drar ut til alle verdens avkroker for å gi nordmenn en innsikt i hva som foregår utenfor stueveggene våre.

Men de har som oftest planlagt turene sine. Og de har som oftest penger.

Det har ikke Line Elvsåshagen.

Ut av komfortsonen

Du skal bestemme mye av hva Line skal gjøre på reisen sin via sosiale medier. Reiseruta er klar, og det er lite som tyder på at Line skal sløve i solsenger på All Inclusive-hoteller. Russland, Iran, Bolivia, og Malawi er noen av landene på reiselista. Hvordan skal egentlig dette gå, TV-sjef i P3 Håkon Moslet?

– Line har med seg en stor og sterk fotograf som heter Stian. Han skal sørge for at alt Line opplever blir filma og dukker opp på sosiale medier og på TV. Han skal også passe på Line. I tillegg har vi døgnvakt her hjemme. Blir det jordskjelv, har vi ambassadene på hurtigtast.

Reiselysten? Hør reisetips-spalten i Hallo P3!

Drar dit Line vil!

Naturkreftene har tv-redaksjonen i P3 opplevd før. Da Leo Ajkic lagde sitt reiseprogram i fjor ble han utsatt for en orkan i Mexico, og måtte evakueres.

– Er dette en mer risikabel reise enn den Leo tok?

– Forskjellen er at Line reiser uten penger. Dessuten er reisen mye mindre planlagt enn Leo sin. Det er Lines følgere som skal bestemme hvem hun møter på turen.

Se episoden av Leos reise fra Mexico her

Skjermdump fra Leos Reise. Her under Orkanen i Mexico.
Skjermdump fra Leos Reise. Her under Orkanen i Mexico.

Ikke akkurat charter

Både Russland og Iran er land som Utenriksdepartementet har utstedt reiseråd til. Ifølge UD blir Teheran av geologer beskrevet som den mest jordskjelvutsatte hovedstaden i verden.

Under UDs oversikt skriver de at “Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet”

Å reise til mange av disse landene er også utfordrende for journalister. Bolivia krever for eksempel fingeravtrykk og kontoutskrifter for to måneder tilbake for de som skal reise, mens Line måtte avbildes med skjerf for å få visum til Iran. I Tanzania var kravet fullt manus på engelsk med spesifikke planer for hver dag i landet. Det kan bli vanskelig når man lager et reiseprogram som skal styres av publikum.

– Er det noe som gir deg høye skuldre når det gjelder denne reisen, Moslet?

– Line har jo ikke vært så mye utenfor Brunlanes (hjemstedet til Line i Larvik, red.anm), så det blir spennende å følge hvordan hun klarer seg i den store, vide verden. Kanskje hun blir popstjerne i Sør-Korea, for eksempel. Høye skuldre har jeg ikke. Bare høye forventninger, sier Håkon Moslet.

Her kan du lese mer om landene Line skal besøke
Iran
Russland
Bolivia
Malawi
Australia
Sør-Korea
Peru
Tanzania