Skal det være litt beinmarg i brød?

X
Skrevet av:
Publisert 16:02 19 april, 2012

Hva inneholder egentlig kjøttet i fredagstacoen din? Svaret får du her!

Foto: Renee Comet/National Cancer Institute

Du finner det i kjøledisken på Reman, i pølseboden på hjørnet og spiser det mest sannsynlig daglig. Det brukes  i alt fra kyllingkjøttdeig til pølser og kalles Mekanisk Utbeinet Kjøtt, eller bare MUK-kjøtt.

Dette “kjøttet” er en masse som lages ved at bein og annet avfall fra slaktede griser og fjørkre sendes gjennom en spesiell maskin.

Det er nemlig ikke all kjøttet på kyllingen eller grisen som kan skjæres av med kniv, enkelte plasser kommer rett og slett ikke kniven til, f.eks rundt bein og i beinmarg. For å utnytte alt kjøttet, knuses det som er igjen.

Hør mesterkokk Øyvind Hjelle fortelle om MUK-kjøtt her:

[audio:https://p3.no/hallop3-arkiv/files/2012/04/Hjelle-Del-1.mp3|titles=Hjelle Del 1]

– Skroget som er igjen utsettes for en mekanisk press mot en sil og det som kommer ut er per definisjon utbeinet kjøtt, sier mesterkokk, Øyvind Hjelle, kjent fra “Vis meg ditt kjøleskap” på TV3, til Hallo P3.

Fremgangsmåten er ikke særlig delikat og sluttresultatet kvalifiserer heller ikke til betegnelsen kjøtt, ifølge Mattilsynet. Men det er helt ufarlig å spise.

 Etter at MUK-kjøttet har blitt presset ut av silen, blir kjøttet grått i løpet av få minutter. Det er en god del bakterier i det.

– CRABSTICKS ER IKKE KRABBE

Hjelle forteller at heller ikke fiskeriindustrien er fri for billige preparater. De har sin egen variant av MUK-kjøtt, kalt Surimi. Det finner man i alt fra fiskepudding til crabsticks.

–  Etter at du har filtrert fisken så har du igjen litt diverse. Det tilsettes stivelse, melk og aroma og kalles crabsticks. Men krabbe  er det ikke, tordner kokken til Hallo P3.

Hør Hjelle fortelle om alternativer til MUK-kjøtt her:

[audio:https://p3.no/hallop3-arkiv/files/2012/04/Hjelle-Del-2.mp3|titles=Hjelle Del 2]

I DISSE PRODUKTENE FINNER DU MUK-KJØTT

Hjelle mener de konstante priskrigene mellom de store matvarekjedene må ta mye av skylden for MUK-kjøtt og Surimi.

DISKUTER MUK-KJØTT PÅ TWITTER HER

– Det skal hele tiden være den billigste matkurven osv. Da jobber jo industrien for å lage de billigste produktene og da får du laveste kvalitet, sier Hjelle.

Har du sluttet å spise produkter etter at du fant ut hvordan de ble laget? Eller bryr du deg ikke?

Fortell oss i kommentarfeltet!

Tags: , , , ,

Del "Skal det være litt beinmarg i brød?"